Viedoklis: Kas ir trīs lietas, kas jebkuram Līgo svētku un Jāņu dienas laikā būtu jāizdara?

Strauji tuvojas Līgo svētki - un šodien arī piedzīvosim astroloģiskās vasaras iestāšanos, tāpēc sarunājoties ar tūrisma speciālistiem vēlējāmies noskaidrot kas ir trīs lietas, kas noteikti ikvienam šajos svētkos būs jāizdara - vienalga vai svinēts tiek pilsētā vai laukos, Rīgā vai Latgales pilsētiņā Maltā. Vai arī pašiem tūrisma speciālistiem šogad sanāks īstenot visu to?

Irēna Kjarkuža, Preiļu novada tūrisma informācijas centra vadītāja

Noteikti jātiekas ar draugiem un radiem - nedrīkst sēdēt viens mājās! Tad vēl jānobauda siers un alus, kā arī obligāti jādodas "pērties" pirtī! Un ja pirts nav pieejama, tad "pa pliko" jāvārtas rasā!

Mums pašiem svētki arī tādi plānojas - būs gan draugi, gan radi, būs alus un siers - arī iekurināta pirtiņa! Svētkus svinēsim tepat Preiļos - es dzīvoju ļoti maziņā ieliņā, mums te ir tikai sešas mājas - un mēs tradicionāli ar kaimiņiem saejam kopā netālu esošajā pļaviņā. Turpat ir arī dīķis un mēs tur kopā ar tuvajiem svinam! Kaimiņiem arī ir pirtis, līdz ar to šādi svinēt kļuvis jau par tradīciju. Protams, netālu Preiļu parkā skan arī balles mūzika, bet mēs parasti tuvākā lokā svinam. Es ļoti daudz svētkus esmu aizvadījusi dziedot - uz skatuves, tāpēc es ļoti ļoti priecājos par katriem svētkiem, kuri nav jāpavada uz skatuves! Var vienkārši svinēt! 

Un īstenībā es jau trešo gadu šogad sagaidīšu arī īstos saulgriežus - kas ir 21.jūnijā! Tā kā dzīvojam laukos - tālāk no Rīgas, tad vairāk varam just, ka vasara tuvojas vidum, bet šogad gan mūs nedaudz ir "apdalījusi" dabas māte - jo ir bijis aukstums un slapjums, kas nerada sajūtu, ka vasara vispār būtu! Maz siltumiņa bijis un tāpēc grūti psiholoģiski pieņemt, ka dienas jau paliks īsākas tūlīt! Par laikapstākļiem Jāņos - es ļoti ceru, ka nedaudz nolīs un vēlāk būs skaidrs!

Andra Magone, Cēsu novada tūrisma informācijas centra attīstības vadītāja

Pirmkārt noteikti jāveic kāds rituāls. Bet to vēlams darīt īstajā brīdī - tas ir 21.jūnijā jeb šodien! Vienalga kādu rituālu, bet kaut ko no tā, kas mums tradīcijās ir - vai tas ir atsevišķi sievām paredzēts vai vīriem - vai kaut vai visai ģimenei kopā. Bet kaut kas no tā ir ikvienam jāizdara! Mazgāties rasā, mest vainagu kokā - vienalga ko, daudz jau viņu ir! Arī siera siešana, siera ēšana un vainagu pīšana! Otrs ieteikums būtu noteikti pavadīt laiku lietderīgi - kopā ar ģimeni. Nevis vienam pašam pie televizora, bet tiešām doties dabā vai pļavā. Var doties turpat pie mājas, var doties ciemos, bet vienkārši jābūt kopā ar tuvajiem cilvēkiem! Un pats pēdējais jau arī tika pieminēts - un tas ir būt dabā.

Tā kā mums pašiem ir sava lauku sēta un aug arī mazs bērns, tad viennozīmīgi paši tā arī svinēsim - cenšamies tradīcijas nodot tālāk! Mums neiztrūkstoši Jāņos ir vainagu pīšanas, riteņu ripināšanas no kalna un cita veida aktivitātes! Šobrīd gan vēl nav sajūtas, ka tuvotos šie svētki, jo vēl arvien ir "darba duņa" jaušama. Bet es domāju, ka šodien radīsies tā sajūta, jo šodien jau ir saulgrieži - un tas līdzi nes sev to visu īpašo sajūtu!

Baiba Zača, Salaspils novada tūrisma informācijas centra tūrisma organizatore

Noteikti ieteiktu iekurināt ugunskuru ikvienam - un gādāt par to, lai tas kuras visu nakti! Jo gada īsākā nakts jāpavada gaismā! Tad jāapēd kāds siera gabaliņš, jo siera ritulītis simbolizē sauli! Un pats pēdējais - ieteiktu gulēt zem klajas debess cik vien daudz tas iespējams! Un vispār pavadīt laiku dabā. Ja līst, tad jāguļ teltī vai kādā siena gubā!

Es domāju, ka arī pašai sanāks visus ieteikumus īstenot šogad. Par svētku sajūtām runājot - mums vakar bija īpašs ielīgošanas pasākums Doles salā, kur notika dažādas izdarības un atrakcijas. Pirts zinātājs mācīja pirtī iešanu, bija siera siešana, folkkloras kopas uzstājās - tā ka noteikti guvām to svētku sajūtu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.57241607sec.