Artis Gustovskis: Pandēmija kā reģionālā tūrisma iespēja

Pagājušajā nedēļā tika atzīmēta Pasaules Tūrisma diena. Šogad tā noritēja citādākā gaisotnē, jo pandēmija būtiski ietekmējusi tūrisma nozari ne tikai ārvalstīs, bet arī Latvijā. Kamēr ienākošā un izejošā tūrisma apjomi samazinājušies līdz pat 90%, vietējie galamērķi saskaras ar izmitināšanas vietu trūkumu. Par pandēmijas ietekmi uz reģionālo tūrismu, populārākajiem galamērķiem un nākotnes prognozēm stāsta Kurzemes tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība absolvents Artis Gustovskis. Viņš skaidro, kā mainījies vidējā ceļotāja profils un pēc kādiem kritērijiem šobrīd tiek izvēlēti galamērķi.

Rādītāji pārsnieguši periodu pirms pandēmijas

Kopš marta vidus, kad, iestājoties ārkārtējai situācijai un no tās izrietošajiem pulcēšanās ierobežojumiem, reģionālais tūrisms piedzīvoja būtisku kritumu, ir pagājis pusgads. Šajā laikā ir bijusi iespēja ne tikai izanalizēt situāciju, bet arī izdarīt secinājumus nākotnei. Apkopojot tūrisma uzņēmēju aptauju datus, konstatēts, ka lielākā daļa atpūtas vietu, ja runājam par Kurzemes reģionu, turpina darboties. Vēl vairāk – ir pozīcijas, kurās rādītāji pārsniedza pat periodu pirms pandēmijas, piemēram, kempingi, nelieli viesu nami un apskates objekti. Augstākais punkts, kad uzplauka reģionālais tūrisms, bija brīdis, kad tika atvērtas robežas starp Baltijas valstīm. Lidostas, ostas un pārējās robežas tika slēgtas un vienīgās ceļošanas iespējas bija Baltijas valstis. Ja salīdzina ceļotāju skaitu mēnešu griezumā, tad šajā laikā rādītājs bija pat augstāks, nekā pērn šajā periodā. 

Priekšgalā Kurzeme un Vidzeme

Saskaņā ar pieejamiem statistikas datiem, apmeklētības topa augšgalā ir Kurzemes reģions, kam seko Vidzeme un pārējie Latvijas reģioni. Ņemot vērā, ka lielākais pieprasījums krīzes laikā bija tieši pēc reģionālajiem tūrisma apskates objektiem, virkne pakalpojumu sniedzēju saskārās ar kapacitātes trūkumu gan restorānos, gan viesu izmitināšanās iespējās. Cilvēki tiecās izvēlēties nomaļākas un klusākas atpūtas vietas un virkne mazo nozares uzņēmumu nebija gatavi uzņemt visus ceļot gribētājus. Bija konkrēti datumi, kad nebija brīva neviena gultasvieta ne Jūrkalnē, ne Pāvilostā.

Ievērojami mainījās arī vidējais ceļotāja profils, jo bija dubultojies to ceļotāju pieplūdums, kuri citkārt ceļoja uz tālākām un eksotiskākām valstīm, kā arī kaimiņu pieplūdums no Lietuvas un Igaunijas, no kuriem lielākā daļa devās uz Kurzemes piekrasti. Uzturēšanās ilgums tūrisma galamērķos kopumā nemainījās, ja neskaita gadījumus, kad viesu nami vai viesnīcas tika izvēlēti kā pašizolācijas vai karantīnas vietas.

Dabas taku slavas laiks

Par populārākajiem reģionālā tūrisma objektiem viennozīmīgi kļuvušas dabas takas un dabas parki. Pirms pandēmijas šie apskates objekti nebija tik pieprasīti kā šobrīd. Ierastās izklaides vai atpūtas vietas nebija pieejamas un bija nepieciešams izzināt jaunas apskates vietas. Dabas taku Latvijā ir ļoti daudz, taču cilvēku pieplūdums bija tik liels, ka sākotnēji tika piemirsts pat par distances ievērošanu. Bieži, atbraucot uz dabas taku, bija problemātiski atrast brīvu vietu pat auto novietošanai.

Ienākošais un izejošais tūrisms – neapskaužamā situācijā

Ņemot vērā starptautiskās mobilitātes ierobežojumus, ienākošā un izejošā tūrisma uzņēmumi Rīgā un tās apkārtnē nonākuši daudz neapskaužamākā situācijā, salīdzinot ar reģionālajiem kolēģiem. Neskaitāmi uzņēmēji bijuši spiesti apturēt darbību un virkne nozares darbinieku zaudējuši darbu. Tā, diemžēl, ir noticis arī ar dažām lielākajām viesnīcām Latvijas reģionos.

Nepieciešama jauna tūrisma nozares stratēģija

Konkrētas prognozes tūrisma nākotnei šajā situācijā izdarīt ir gandrīz neiespējami. Ir skaidrs, ka tūrisma tendences jebkurā gadījumā būs saistītas ar galamērķiem, kas tuvākajā nākotnē spēs piedāvāt vairāk dabas tūrisma produktus jeb iespējas, kur tūristi varēs baudīt atpūtu, ievērojot COVID ierobežojumus u.tml., piemēram, nelieli koncerti dabā, purvā, alternatīvās vietās, u.tml., vai naktsmītnes ar mazāk gultasvietām, bet plašākām telpām, kur viesiem nav jākontaktējas ar citiem apmeklētājiem, kā arī vairāk digitālos risinājumus, t.sk. tūrisma inovācijas, kas, piemēram, reģionos tiek radītas kopā ar Latvijas augstskolām, bet būtu nepieciešams plašāks valsts atbalsts. Ņemot vērā situāciju Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās, ir vērts padomāt par jaunu un elastīgu tūrisma nozares stratēģiju vai operatīvo plānu t.sk. par atbalsta instrumentiem tūrisma ekonomikai, kas atbilst jaunākām tendencēm Eiropā, t.sk. inovatīviem digitālajiem tūrisma risinājumiem u.tml.

Autors: Kurzemes tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība absolvents Artis Gustovskis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43907905sec.