Inga Kovaļonoka: Ārvalstu ceļojumos šobrīd ieteicams pārvietoties ar nomas auto

Ceļotājiem šis gads nav viegls - neskaitāmi ierobežojumi, robežu slēgšana un atrašanās pašizolācijā. Valstis, no kurām atgriežoties nav jāievēro pašizolācija, mainās katru nedēļu, tāpēc plānot savus ceļojumus ir sarežģīti. Papildus tam jāņem vērā, ka, dodoties uz salīdzinoši drošu galamērķi, var nākties šķērsot valstis, kurās ir augsts vīrusa izplatības līmenis. Ceļojumu biroja “Averoja” korporatīvo klientu konsultante, Biznesa augstskolas Turība absolvente Inga Kovaļonoka skaidro, kā ceļot drošāk un uz kādiem galamērķiem šobrīd iespējams doties. Tāpat viņa stāsta, kur cilvēki plāno pavadīt gada nogales brīvdienas.

Ceļošana šī brīža situācijā

Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka rūpīgi izvērtēt ceļojumu nepieciešamību. Papildus riskus šobrīd rada situācijas neprognozējamība, piemēram, dodoties uz valsti, pēc kuras apmeklējumā nav jāievēro pašizolācija, apstākļi ceļojumā var mainīties un pēkšņi var nākties doties pašizolācijā, kas iepriekš nebija plānota. Tas, vai šobrīd ir kādas valstis, uz kurām var droši ceļot, ir atkarīgs no katra cilvēka individuāli. Katram ir jāizvērtē ceļošanas nepieciešamība un tas, vai brauciena laikā varēs strikti ievērot visus attiecīgajā valstī noteiktos ierobežojumus un vēlāk desmit dienas atrasties pašizolācijā. Ievērojot visus nosacījumus, iespēja inficēties ar vīrusu ir daudz mazāka, bet, protams, pastāv. Jāatzīmē, ka tāda iespējamība ir arī pie mums Latvijā.

Ceļojuma maršruta plānošana

Saraksts ar valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, tiek atjaunots katru piektdienu. Šobrīd Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) ietvaros ir piecas valstis, kurās ir zems sabiedrības veselības apdraudējums. Tās ir Grieķija, Igaunija, Norvēģija, Somija un Latvija. Ārpus ES un EEZ šādas valstis ir Urugvaja, Japāna, Dienvidkoreja, Ruanda, Austrālija, Jaunzēlande, Taizeme un Singapūra. Plānojot ceļojumu, uz kādu no šīm valstīm, jāņem vērā, vai nenāksies doties cauri tranzīta valstīm ar augstāku saslimstības rādītāju, kas nozīmē nepieciešamību atgriežoties ievērot pašizolāciju. Prognozēt saslimšanas rādītājus nav iespējams un tas būtiski ietekmē tūristu interesi par atpūtas braucieniem.

Informācijas pieejamība

Informācija par ierobežojumiem, drošības prasībām un citiem svarīgiem aspektiem par valsti, uz kuru plānots doties, primāri ir atrodama Ārlietu ministrijas mājaslapā. Arī tūrisma aģentūras saviem klientiem jau iepriekš sagatavo visu nepieciešamo informāciju par ierobežojumiem, dažādiem ieteikumiem un prasībām, kas palīdz labāk sagatavoties drošam ceļojumam. Daudzas valstis pieprasa lidostā uzrādīt jau aizpildītas elektroniskas anketas, kas atrodamas Ārlietu ministrijas mājaslapā, tādējādi nodrošinot stingrākus drošības pasākumus. Informācija pašlaik ir ļoti mainīga un tūristiem pašiem jāseko līdzi jaunumiem, kas saistīti ar viņu braucienu galamērķiem. Katra ceļotāja atbildība ir arī pārbaudīt ieceļošanas dokumentu nepieciešamību izvēlētajā galamērķī.

Ārvalstīs ar nomas auto

Pirms lēmuma par ceļojumu ieteiktu izvērtēt katru konkrēto valsti un nepieciešamību ceļot. Runājot par došanos uz dažādiem kūrortiem, jāpiebilst, ka šobrīd tajos ir ļoti maz tūristu, viesnīcas ir pustukšas, kas samazina arī inficēšanās riskus. Plānojot ceļojuma maršrutu, ieteiktu izvairīties no populārākajām tūristu vietām, kurās var pulcēties liels cilvēku skaits. Lai galamērķī pārvietotos pēc iespējas drošāk, iesaku izmantot auto nomas pakalpojumus. Izvēlieties vietas, kurās ir maz cilvēku, un obligāti ievērojiet visus drošības pasākumus. Pat tāds šķietami sīkums kā roku dezinfekcija un sejas masku lietošana var būt izšķirošs, ja runājam par saslimšanas riskiem.

Ziemas brīvdienu tendences

Straujiem soļiem tuvojas arī ziemas brīvdienu laiks, kad ierasti tika rezervēti ceļojumi uz slēpošanas kūrortiem. Šis gads viennozīmīgi būs citādāks. Šobrīd ir cerība, ka šādus pakalpojumus piedāvās vismaz Somijas slēpošanas kūrorti, taču situācija strauji mainās un ir grūti izdarīt prognozes. Šī gada nogalei klienti izvēlas atpūtu SPA viesnīcās Latvijā, tādejādi aizstājot iepriekšējos gados iecienītās Igaunijas viesnīcas.

Prognozes uz nākamā gada vasaru

Daļa klientu 2020. gada vasaras ceļojumus ir pārcēluši uz 2021. gada vasaru. Tomēr jaunu rezervāciju veikšana atpūtai 2021. gada vasarā praktiski nenotiek. Tūristi nogaida, kā attīstīsies situācija ar vīrusa izplatību, lai pieņemtu lēmumus. Jāņem vērā, ka situācijai uzlabojoties, tūrisma pakalpojumu cenas pieaugs, tāpēc ieguvēji noteikti būs tie ceļotāji, kuri jau laikus rezervēs braucienus. Šobrīd arī tūrisma operatori piedāvā izdevīgus noteikumus, kas paredz nelielus zaudējumus, ja pandēmijas dēļ nāksies ceļojumu atcelt. Tiek noteiktas arī zemākas pirmās iemaksas par ceļojuma rezervēšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::7.61151218sec.