Viedoklis: lai strādātu tūrismā, jābūt gudrai galvai. Kā domā eksperti?

Tikko sācies jaunais mācību gads, bet pēdējo klašu skolēniem laicīgi jāsāk domāt par nākamo soli – kur doties studēt tālāk? Arī vecākiem ir savi sapņi un katrs vēlas, lai viņu atvases strādātu interesantu un aizraujošu darbu. Tas varētu būt darbs tūrisma nozarē, bet kādas jomas jāpārzina un kādas prasmes jāattīsta jau skolas laikā, lai veiksmīgi iekļautos tūrisma darba vidē?

Jautājām tūrisma jomas profesionāļiem  viedokli, ieteikumus, kas palīdzēs skolēniem izvēlēties savu nākotnes profesiju:

Līga Kondrāte
Ludzas tūrisma informācijas centra vadītāja

No racionālā viedokļa tūrisma jomā Latgalē šobrīd ir ļoti vajadzīgi speciālisti ar mūsdienīgām prasmēm un citāda veida domāšanu un skatījumu, nekā bijām pieraduši uztvert tūrismu padomju laikā. Jābūt stiprām ģeogrāfijas un labām valodas zināšanām. Ļoti labi jāpārzina latviešu valoda, lai varētu komunicēt un rakstīt bez kļūdām, jāspēj lietot labā līmenī vismaz divas svešvalodas, vēlams trīs, jābūt labam pamatam datorprasmēs un jāprot lietot visa veida IT.

No otras puses jaunam cilvēkam uzsākt savu biznesu ir milzīgas grūtības gan finansiāli, gan pieredzes trūkuma dēļ. Līdz ar to reālāks variants ir meklēt iespēju strādāt pie jau esošajiem tūrisma nozares uzņēmumiem, bet vai jaunajiem uzticēsies un gribēt ņemt darbā jaunus darbiniekus bez zināšanām?

Neapšaubāmi, tūrisma joma ir radoša un interesanta, bet arī ļoti plaša. Būtībā, strādājot tūrisma jomā, jāpārzina visas iespējamās specialitātes – ir jābūt gan labam literātam un žurnālistam, gan gidam un maketētājam. Ja veidot savu tūrisma produktu, tad, protams, jābūt arī uzņēmējam un jāpārzina finanšu sfēra, jāzina milzīgi daudz. Tas prasa veltīt pilnīgi visu laiku, tūrisma speciālistam nav tiesību būt nogurušam.

Galvenais pamatā jābūt cilvēkmīlestībai un zinātkārei, jo jāmācās nepārtraukti, lai katru gadu piedāvātu jaunu produktu. Jābūt ļoti pacietīgam un laipnam, radošam un komunikablam. Jāpiemīt iekšējai inteliģencei, ko iemācīties nevar.

Pati esmu beigusi Valmieras augstskolu un varu teikt, ka tajā strādā vieni no labākajiem speciālistiem Latvijā. Tā ir draudzīga studentiem un moderna, un svarīgi, ka Valmierā strādā  praktiķi nevis tikai teorētiķi.

Līga Mivrenika
Kolonna Hotel Rēzekne vadītāja

Svarīgas ir ne tik daudz akadēmiskās zināšanas, bet paša cilvēka vēlme strādāt un mācīties, jo katrā uzņēmumā ir sava specifika. Jāpārzina pamatlietas – lietišķā sarakste, komunikācija, svešvalodas un datorprasmes.

Mūsdienās jaunieši ir atvērti, bieži vien prot reaģēt dažādās interneta lietās, bet trūkst izpratnes par vispārīgam lietām, piemēram, neprot strādāt ar programmu Excel, neprot noformēt lietišķu vēstuli, pieļauj daudz gramatisko kļūdu. Protams, tūrisma jomā jāpārzina svešvalodas – krievu, angļu, ideāli arī vācu, šobrīd liela daļa nezina krievu valodu. Jābūt arī vispārīgām ģeogrāfijas zināšanām.

Pozitīvi, ka tūrisma speciālistus sagatavo arī Rēzeknē, kuri šeit paliek, bet tomēr realitātē bieži nav teorētisko zināšanu sasaistes ar praktiskajām.

Andris Skerškāns
Ceļojumu aģentūras Naos direktors

Jābūt interesei par ģeogrāfiju un citu tautu kultūrām, jāpatīk strādāt ar cilvēkiem. Jābūt gatavam ļoti plašam informācijas apjomam un jāprot tajā orientēties, jo bieži ceļošana ir virtuāla, atlasot un sagatavojot informāciju.

Jāzina svešvalodas, ideāli zināt krievu, angļu un vācu valodas, bet papildus arī franču un spāņu. Protams, jābūt arī datorprasmēm, bet tas ir sekundāri, jo tehniskās prasmes un ātrumu var attīstīt laika gaitā.

Svarīga ir tieši saskarsme, māka kontaktēties gan mutiski, gan pārzināt lietišķo saraksti. Mūsdienās ziņu portāli jau parāda, kādas ir sabiedrības latviešu valodas zināšanas un kāda ir publicēto ziņu kvalitāte – diezgan kritiska. Skolās ļoti lietderīgi būtu attīstīt vairāk praktisko pusi, kad kursu nāk pasniegt tieši praktiķi, jo bieži vien izpaliek šī praktiskā saikne, kur māca profesionālo ievirzi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Ventspils TIC
,


Biznesa augstskola Turība
,


Līvānu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.30917597sec.