Viedoklis: kas nosaka pavāru ģērbšanās modi virtuvē?

Vai restorāna pavārs iedomājams bez speciālas darba formas? Kā pavāri izvēlas savu darba apģērbu un kas nosaka šī apģērba stilu un modi?  Viedokli vaicājām vairākiem Latvijā pazīstamiem šefpavāriem.

Šefpavārs Kaspars Jansons, Restorāns "Muusu" 

Ir vispārējs apģērba kodekss, ko nosaka likumdošana pārtikas jomā. Attiecīgi -  variējam ar to, kas patīk. Obligāta prasība ir priekšauts, kam jābūt labas kvalitātes un pats ķitelis, kas veic ne tikai pavāra drošības, bet arī iestādes reprezentatīvo funkciju. Cepurītei obligāti jānosedz matus. Ir dažādas cepures, gan garas, gan īsas un to katrs restorāns nosaka individuāli. Klasiskie franču virtuves pārstāvji parasti izvēlas garās cepures. Restorāns "Muusu" izvēlas ērtākas, mazākas cepurītes, kas pieguļ galvai, lai nav jākoriģē un būtu ērti strādāt.

Runājot par darba formām, ikdienā pavāri nēsā vienkāršas un ērtas, parasti kokvilnas formas, bet uz īpašiem svētkiem vai pasākumiem katram ir "izejamās" formas. Tās var veidot gan pēc privāta pasūtījuma, gan iegādāties slavenu šefpavāru izstrādātas dizaina formas, piemēram, Bragard. Restorāns "Muusu" pavāri nesā Segers dizaina formas. Materiālam jābūt vieglam un elpojošam, tāpēc priekšroka tiek dota kokvilnai, bet visbiežāk tai ir pievienots poliesteris, lai formas neburzītos un labāk izskatītos.

Šefpavārs Ingmārs Ladigs, restorāns "Ostas skati"

Tā ir personīgā higiēna - virtuvē jānēsā atbilstošs apģērbs - bikses, priekšauts, kurpes, cepure un šefpavāra jaka. Lielāko dienas daļu mēs valkājam darba apģērbu, tāpēc tam ir jābūt ērtam, audumi ir speciāli, kas aiztur karstumu. Materiāls parasti ir kokvilna ar dažādiem piejaukumiem, bet ļoti bieži šie apģērbi ir apstrādāti ar speciālu šķidrumu, kas aiztur gan karstumu, gan eļļu, lai apģērbs ir arī kā drošības garants. Kurpēm vienmēr jābūt slēgtām un jānosedz kājas purngals, gadījumā ja krīt nazis, lai kājas būtu pasargātas no traumām. Apģērbu pārsvarā iegādājamies Latvijā, bet var sūtīt arī no Amerikas Savienotajām valstīm, Vācijas un citām valstīm, jo Latvijas preces bieži vien ir dārgākas un apģērba apstrādes tehnoloģiju ziņā lielvalstīs ir plašāks piedāvājums.

Šefpavārs Raimonds Zommers, restorāns "Kaļķu vārti"

Katrā restorānā apģērbu un stilu izvēlas individuāli. Dominē restorāna vadošo cilvēku izpratne par darba apģērbu. Modi parasti nosaka Francija un Itālija, kurā atrodas lielākā daļa modes namu, kas rada dažādus oriģinālus piegriezumus un krāsas. Cepure ir obligāta prasība, jo restorānus ļoti bieži kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, bet citur pasaulē cepure virtuvē nav obligāta prasība. Latvijā stilīgu un interesantu lietu ir ļoti maz, tāpēc priekšroka tiek dota Segers un Bragard, kas ir Eiropā zināmi šefpavāru apģērbu zīmoli. Darba apģērba audums lielākoties ir kokvilna ar elastānu, vai kādu citu materiālu, bet svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes kokvilna. Apavus izvēlamies vadoties pēc pasaules standartiem - melni slēgti apavi ar stipru purngalu. Priekšā jābūt cietam materiālam, lai pasargātu kājas no traumām. Tos iegādājamies Itālijā, jo Latvijā nav tik plašs un kvalitatīvs apavu piedāvājums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.91678095sec.