Fingal’s ala - iepazīsti senu dabas brīnumu

Fingals ir ala, kas atšķiras no visām pasaulē esošajām alām. Tas kas padara šo jūras alu īpašu ir kolonnas, kuras ir veidojušās no bazalta, kā arī sešstūraini pīlāri, kas veido alas sienas.

Ala bija dabas brīnums, senajiem īru un skotu ķeltu cilvēkiem, kuri par to radīja leģendas. Īru leģendā “Alas melodija”, skaidro ka pastāv ala, kas ir līdzīga Fingal alai, kuras nosaukums ir Milža dambis. Tā kā abas šīs alas ir izveidotas no bazalta, tad leģenda uzskata, ka alas tika veidotas no bazalta kuru izmantoja Īrijas gigants, lai uzceltu tiltu uz Skotiju, lai varētu cīnīties ar savu ienaidnieku. Tādēļ pārpalikumi no bazalta kurš tika izmantots tilta celtniecībai tālāk tika izmantots lai radītu abās alās.

Leģenda, kas savieno abas alas ir savā veidā pareiza, jo abas šīs vietas tiešām ir veidotas no līdzīga bazalta. Uzskata, ka gan Fingal alu un Milža dambi ir izveidojusi sena lavas plūsma vairāk 60 miljonus gadu atpakaļ. Ala no jauna tika atklāta 1772. gadā tad to apmeklēja naturālists Jozefs Banks. Viņš šo alu nosauca par Fingal alu, jo tajā laikā bija populāra dzejas sērija sešas grāmatas un tajās bija Īrijas leģenda, kurā bija nosaukums Fingal.


J.M.W. Turners uzgleznoja Fingal alu un tā no mazpazīstamas kļuva par populāru vietu kur doties, jo īpaši mīlētājiem. Iemesls tam varētu būt tāds, ka mākslinieks šo alu uzzīmēja tā ka izskatījās, ka ala domāta visiem mīlētājiem. Pēc tam šo alu apmeklēja William Wordsworth, John Keats, Lord Tennyson un Karaliene Viktorija.

Pēc tam kad Finger alu bija apmeklējuši šie slavenie cilvēki, tā kļuva par populāru ceļojuma galamērķi, kas piesaista daudzus tūristus katru dienu. Pink Floyd nosauca alas vārdā vienu no savām agrīnajām dziesmām.

Alu var apskatīt no ūdens dodoties kruīzā, tikai jārēķinās ar to, ka tuvu alai jūs netiksiet un iekšā neiebrauksiet. Otrs veid ir doties uz Staffa salu un no tās doties pārgājienā uz alu un pa to, kāpjot pa tajā esošajām kolonām, piestiprinoties pie katras no tām lai nenokristu. Pēc būtības jūs kāpsiet kolonās kā kalnos.

Pārsvarā salu var apskatīt vasaras mēnešos, jo tad to apskata visvairāk tūristu, pie tam tas ir vislabākais laiks, kad tikt alai klāt, laika apstākļu dēļ. Alu var apskatīt arī ar mazo laiviņu, bet tad ir vajadzīgs labs laiks, kā arī laiva tiks ielaista jūrā no droša attāluma un jums līdz alai vēl būs jāairējas. Neaizmirstiet apskatīt tuvumā esošo saliņu uz kuras mitinās roņi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle! Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens. | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Forum Palace
,


1st-studio.com
,


Grand Palace Hotel
,


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25525618sec.