Globālā sasilšana apdraud ziemas prieku cienītājus Alpos

Ne tikai Latvijai pēdējos gados raksturīgas neierasti siltas ziemas. Jau trešo gadu pēc kārtas izteikts sniega trūkums sagādā raizes Alpu reģiona slēpošanas kūrortiem, reģiona iedzīvotājiem un ziemas sportu cienītājiem. Ierasto un tik vajadzīgo sniegputeņu vietā pēdējos gados dominējis silts un saulains laiks. Austrijas, Francijas un Šveices kūrortu saimniekiem nācies pastiprināti izmantot mākslīgo sniegu, bet ar visu to ne vienmēr pieticis – vairākiem kūrortiem ir nācies saīsināt ierasto sezonas garumu.

Nekādu iepriecinājumu slēpotājiem un kūrortu īpašniekiem nesniedz arī zinātnieki – Sniega un lavīnu izpētes institūta (The Institute for Snow and Avalanche Research) pētījumos secināts, ka pie patreizējiem globālās sasilšanas tempiem sniega daudzums Alpos līdz 21.gadsimta beigām varētu samazināties pat par 70 procentiem. Taču, ja vidējās temperatūras pieaugumu izdotos noturēt 2 grādu robežās, kritums varētu būt līdz 30 procentiem. Jebkurā gadījumā, sniega varētu kļūt tik maz, ka vairs nebūs iespējams nodrošināt iecienītās ziemas sporta aktivitātes.

Jo satraucošākas šīs ziņas ir tādēļ, ka jo daudzi Alpu ciemati un pilsētiņas ir ekonomiski ļoti atkarīgi no slēpošanas sezonas un tās nestajiem ienākumiem.

Slēpošanas kūrorti nav vienīgie potenciālie cietēji globālās sasilšanas gadījumā – siltāks klimats sev līdzi nesīs lietusgāzes ziemas mēnešos, kas savukārt rada plūdu risku, elektroapgādes traucējumus un negatīvi ietekmē Alpu ekosistēmu.

Prognozes ir pesimistiskas .. kas atliek ? Laikam, kopīgiem spēkiem censties dzīvot videi draudzīgāk, un doties uz Alpiem izbaudīt to jaukumus, kamēr vēl var!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1151402sec.