Somijas simtgadei par godu Helsinkos atklās milzīgu bibliotēku

Lai gan Somija savu valsts neatkarības 100. gadadienu svinēja 2017. gada 6.decembrī, tas joprojām ir ievērības cienīgs notikums un dāvanas jubilārei – valstij un tās iedzīvotājiem – tiek pasniegtas joprojām.

Somija ir interesanta valsts - lai arī teritorijas ziņā (337 tūkstoši kvadrātmetri) tā ir viena no lielākajām Eiropas valstīm, iedzīvotāju skaita ziņā (5,5 miljoni), tā ierindojas starp mazajām valstīm. Mazais iedzīvotāju skaita blīvums (2,5-3 reizes mazāks nekā Latvijā) rada Ziemeļniekiem raksturīgo atturīgumu.

Tomēr to gluži nevar teikt par paradumiem. Somija pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem atzīta par valsti ar visaugstāko rakstītprasmes līmeni pasaulē. 2016. gadā bibliotēkas apmeklēja lielāka daļa valsts iedzīvotāji un kopā gada laikā lasītāju rokās no bibliotēkām nokļuvušas 68 miljoni grāmatas.

Somi ir īpaši priecīgi, jo simtgades ietvaros tiem radīta jauna bibliotēka, kas atradīsies galvaspilsētā Helsinkos. Grāmatu krātuves nosaukums būs "Oodi", kas tulkojams visai līdzīgi – oda jeb cildinošs, svinīgs dzejolis, kas veltīts kādam nozīmīgam notikumam.

Jaunā bibliotēka lauzīs vecos priekšstatus, kas ierobežoja skaņas izpausmes lasītavās. Tā īpaši aicina viesos pieaugušos, bērnus, ceļotājus, uzņēmumus, rokgrupas un ikvienu. Protams, tie, kas tomēr velēsies baudīt klusumu un netraucēti lasīt, tiks laipni aicināti skaņas izolējošās studijās. Bibliotēkas pirmajā stāvā atradīsies kinoteātris, vestibils ar izstāžu zonu, restorāni un kafejnīcas.

Bibliotēka apmeklētājiem savas durvis vērs 2018. gada 5. decembrī, savas 101. dienas priekšvakarā, jo jau 6. decembrī somi svinēs Valsts Neatkarības iegūšanas simtu pirmo Dzimšanas dienu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76896119sec.