TEZ TOUR atklāj Turcijas noslēpumus tūristu acīm – Piektais stāsts

Sākoties jaunajai tūrisma sezonai, starptautiskais tūroperators TEZ TOUR  aicināja tūrisma ziņu portālu Travelnews.lv doties ceļojumā uz Turciju, lai iepazītos ar šīs sezonas viesnīcu piedāvājumiem un atklātu Turcijas seno pilsētu noslēpumus.

Piektais stāsts.

Pēdējā ceļojuma dienā mūsu ceļš veda uz Turcijas rietumiem - Kekovu un Likijas Miru, lai vēl tuvāk iepazītos ar Turcijas vēstures un  kultūras mantojumu. Pa ceļam gids stāstīja par Anatoliju – vietu, kur dzimst dievietes, īpašo melnu priežu medu un grieķu mitiloģijas dieviem, kuri dzīvoja un darbojās arī mūsdienu Turcijas teritorijā. Ekskursijas pirmā pieturvieta bija pilsētiņa Demre (netālu no Miras), kurā izrakumos tika atrasta Sv. Nikolaja baznīca.

Foto: Svēta Nikolaja baznīca
Svētais Nikolajs līdz pat savai nāvei, par spīti Romas valdības vajāšanai, kalpoja par Miras pilsētas bīskapu. Dzīves laikā Sv. Nikolajs daudz palīdzēja Miras iedzīvotājiem. Leģendas stāsta, ka Sv. Nikolajs naktīs slepeni staigāja ar lielu maisu pa pilsētas ielām un nabadzīgākajiem pilsētas iemītniekiem  pie mājām, apavos, zeķēs vai metot skursteņos atstāja naudu, pārtiku un drēbes. Svēto Nikolaju dēvē arī par  Nikolausu Brīnumdari,  Svēto Nikolausu jeb Santa Klausu, savukārt, Demri sauc par Santa Klausa dzimto pilsētu. (apskatīt fotogaleriju)

Tālāk mēs devāmies uz pašu Miras pilsētiņu, kas tika dibināta 5. gs.p.m.ē. Kadreiz Mira bija liels kristietības centrs un senās Likijas pilsētu savienības galvaspilsēta. Mēs apmeklējām svarīgākos Miras tūrisma objektus – klinšu kapenes un grieķu-romiešu amfiteātri.

 Foto: Klinšu kapenes
Lielu iespaidu atstāja bagātu likiešu klinšu kapenes. Lai pēc nāves ķermenim būtu kur dzīvot, tā laika bagātie cilvēki iegādājās klinti, maksāja lielu naudu celtniekiem un arhitektiem, kuri izstrādāja individuālo projektu katram pasūtītajam. Vizuāli kapeņu fasādes atgādina mājas vai pat pilis ar kolonnām, logiem, durvīm un zīmējumiem, kuri stāstīja cik labs ir bijis mirušais cilvēks. Šādas kapenes varēja piederēt vienam ģimenes loceklim vai arī visai ģimenei. Kapeņu iekšā atradās liela telpa, kurā izvietoja mirušā cilvēka mīļākas mantas. Likieši ticēja, ka pēc nāves mirušā dvēseli ērglis aiznes uz vienu no 7 debess līmeņiem – tik augstu, cik pareizi cilvēks ir dzīvojis. Ja cilvēkam bija lemts atgriezties uz zemes, lai pabeigtu savas darīšanas, ērglis atnesa dvēseli atpakaļ – tieši šajā gadījumā mirušajām varēja noderēt greznas lietas, pie kuriem viņš pierada dzīves laikā.

Protams, bieži vien šādas kapenes tika apzagtas, tāpēc kapenēm virs durvīm rakstīja lāstus un zīmēja medūzas Gorgonas seju, jo, kā vēsta ticējums, tie cilvēki, kuri ieskatās mezūdas Gorgonas acīs, pārvēršas par akmeni.

Foto: Grieķu-romiešu amfiteātris
Interesanti ir tas, ka tieši blakus kapenēm atrodas viena no grandiozākajām tā laika celtnēm – antīks grieķu-romiešu amfiteātris. Gids izskaidroja, ka pilsētā parādījās kāds bagātnieks, kurš izlēma pilsētas iedzīvotājiem uzdāvināt amfiteātri (protams, lai iegūtu slavu un balsis vēlēšanās). Grieķu-romiešu amfiteātri uzcelt ir daudz vienkāršāk un lētāk, jo daļa no teātra netiek celta, bet gan izcirsta klintī. Vienīgā klints pilsētā, kuru varēja izmantot amfiteātra celtniecībai, bija kapeņu klints. Tajā laikā teātris bija vienīgais sociālās dzīves, kultūras dzīves un izklaides centrs, tāpēc pilsētas iedzīvotāji bija tikai par teātra būvniecību. Patiesības labad ir jāatzīmē, ka arī mirušajiem kapeņu iemītniekiem nekas nebija pretīm…

Šīs amfiteātris sastāv no 35 rindām, tā skatuve rotāta ar ornamentiem un līdz mūsdienām, neskatoties uz zemestrīci 141. gadā, labi saglabājušās arī maskas, kolonnas un skulptūras.

 Foto: Uz jahtas klājas
Dienas otro daļu mēs pavadījām uz jahtas klājas, jo devāmies jūrā, lai apskatītu Kekovas  un Simenas salas. Šeit kādreiz atradās antīkas pilsētas, kuras tika sagrautas zemestrīces laikā 2. gadsimtā. Īstenībā pirms zemestrīces tā bija viena vesela sala, bet kataklizmas laikā sala sadalījās divās daļās un tās vidus nogrima. Sāļais ūdens saglabāja pilsētu drupas, amforas, sarkofāgus un trepes ideālā stāvoklī. Mēs pielipām pie jahtas grīdas logiem un dzidrajā jūras ūdenī ar aizraušanos meklējām antīkās dzīves apliecinājumus.

Salas nosaukums – Kekava – esot radies pateicoties tam, ka uz tās dzīvo tikai kazas. Patiesībā uz salu tās atved kā uz pastāvīgu ganības lauku, regulāri papildinot saldūdens krājumus.

Foto: Simenas sala
Tūristos interesi izraisa Turcijas bagātākās ģimenes Koc (Koç) vasaras rezidence Simenas salā. Šai ģimenei pieder daudzi uzņēmumi, Latvijā mēs pazīstam vienu no Koc uzņēmuma produkcijām – elektrotehniku Beko. Jāatzīmē, ka Likijas valsts eksistēja no 2. līdz 4. gs. un atstāja lielu antīko pieminekļu daudzumu. Par Likiju («Gaismas valsti») šo valsti nosauca tās kaimiņi– anatoliši. Likiešiem bija sava valoda, kura līdz šīm brīdim nav atšifrēta. Ir zināms tikai tas, ka Likijas tautai bija sava rakstība, labas jūrniecības iemaņas, viņi nodarbojas ar amatniecību un izmantoja savu naudu tirdzniecībai. Taču Likijas valsts beigas bija dramatiskas: pēc Trojas gāšanas, kuras pusē karoja likieši, heti un persieši gatavojās ieņemt Likiju. Lai nenokļūtu gūstā, visi likieši savācās kopā un sadedzinājās, atstājot vēstījumus, kuri līdz šīm brīdim nav atminēti. (apskatīt fotogaleriju)

Pārdzīvojot par likiešu nežēlīgo likteni un apbrīnojot viņu mantojumu, mēs devāmies atpakaļ uz mūsu Kemeras viesnīcu, un nākamajā dienā mūs gaidīja ceļš uz mājām. Pa ceļam līdz viesnīcai gids stāstīja par iepazīšanās, savešanas un kāzu rituāliem, kuri pilnībā vai daļēji, bet obligāti tiek ievēroti arī šodien. Izradās, ka kāzas Turcijā ir ļoti dārgs pasākums un vecāki jau no dēla piedzimšanas brīža sāk krāt naudu un iepirkt zelta kāzu komplekta daļas. Esot Turcijā, noteikti palūdziet gidu pastāstīt par turku kāzām, taču mēs stāstīsim par tām mūsu nākamajā rakstā.

 Foto: gids Aihāns Ozturks

Ceļojumā laikā mēs izbaudījām trīs Turcijas kūrortu dzīvi un devāmies 4 ekskursiju braucienos. Šīs ceļojums pilnībā mainīja stereotipu par Turciju kā «pieczvaigžņu kūrortu ar viss iekļauts koncepciju». Izrādās, ka var un arī ir jāiziet ārā no viesnīcas teritorijās un iegrimt pavisam citā, atšķirīgā antīkas pasaulē, kura tik labi saglabājās līdz mūsu dienām.

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv pateicas starptautiskajām tūroperatoram Tez Tour un tā gidam Aihāns Ozturks (Ayhan Öztürk) par piedāvāto iespēju iepazīt šo brīnišķīgo valsti tuvāk!

-----

Saistītas fotogalerijas:

Tūroperators Tez Tour prezentē viesnīcu Amara Beach Resort (20 bildes), Side

Tūroperators TEZ TOUR prezentē viesnīcu Club Gural Premier Belek (20 bildes), Beleka

Turcijas pilsēta Side apbur un intriģē (20 bildes), Side

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Kamelya Holiday Village (20 bildes), Side

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Sueno Hotels Golf Belek (20 bildes), Beleka

Pamukkale lauž stereotipus par atpūtas iespējām Turcijā (72 bildes), Pamukkale

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Amara Wing Resort (20 bildes)

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Amara Club Marine (16 bildes)

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Amara Dolce Vita (20 bildes)

TEZ TOUR prezentē viesnīcu PR Club Saphire (20 bildes)

TEZ TOUR prezentē viesnīcu PR Club Kaplan (20 bildes)

TEZ TOUR prezentē viesnīcu Gular Premier Tekirova (32 bildes)

Antaljas vecpilsēta iedvesmo pilsētas viesus ar senlaicīgu austrumu šarmu (24 bildes)

Svētā Nikolaja klosteris Turcijā ik gadu pievilina tūkstošiem svētceļotāju (20 bildes)

Kekova un Likijas Mira slēpj leģendas zem ūdens (36 bildes)

 

Saistītie raksti:

TEZ TOUR atklāj Turcijas noslēpumus tūristu acīm - Pirmais stāsts

TEZ TOUR atklāj Turcijas noslēpumus tūristu acīm - Otrais stāsts

TEZ TOUR atklāj Turcijas noslēpumus tūristu acīm - Trešais stāsts

TEZ TOUR atklāj Turcijas noslēpumus tūristu acīm - Ceturtais stāsts


Vairāk informācijas par ceļojumu piedāvājumiem un cenām skatiet starptautiskā tūroperatora TEZ TOUR mājas lapā www.teztour.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.86996508sec.