Pasaules mežonīgākie dabas parki – 2. daļa

Modernajā pasaulē neskarta daba diemžēl vairs atrodama gandrīz tikai dabas aizsardzības teritorijās, piemēram, nacionālajos parkos. No Āfrikas līdz Austrālijai, no viena Zemes pola līdz otram – gandrīz visās pasaules valstīs izveidotas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kuru uzdevums ir saglabāt tajās sastopamo sugu daudzveidību un skaistumu, kā arī aizsargāt dabiskās ainavas. Tās ir teritorijas, kas vairumā gadījumu tūristiem ir pieejamas, - saprātīgiem tūristiem, kas gatavi respektēt dabiskās vides saglabāšanas noteikumus, piemēram, prasību nenovirzīties no ierīkotajām takām un ceļiem, kā arī neko nepārveidot, ļaujot dabas procesiem šajās teritorijās ritēt savu gaitu.

Šodien stāstu par interesantām dabas aizsardzības teritorijām pasaulē turpinām.

1. Izdzirdot jēdzienu „safari”, daudzi uzreiz iedomājas slaveno Krīgera Nacionālo parku Dienvidāfrikā uz ziemeļaustrumiem no valsts galvaspilsētas Johannesburgas. Ik gadu to apmeklē aptuveni viens miljons tūristu, apmeklē, lai savām acīm redzētu to Āfriku, kāda redzama tikai bērnības pasaku grāmatās.

2. Āfrikas kontinenta dienvidos Botsvānā Hobes (Chobe) upes krastos pulcējas Āfrikas lielākie ziloņu bari. Salīdzinoši nesen piecas kaimiņvalstis – Botsvāna, Angola, Namībija, Zambija un Zimbabve – panākušas vienošanos par Hobes Nacionālā parka paplašināšanu. Tagad dzīvnieki var brīvi pārvietoties un tiek aizsargāti ievērojami plašākās teritorijās – tā, kā tas kādreiz ir bijis.

3. Neparastu, paradīzei līdzīgu ainavu ceļotāji atradīs arī Ngorongoro Nacionālajā parkā Tanzānijā. Šī teritorija arī var lepoties ar unikālu dzīvnieku pasauli, kurai līdzīgu grūti atrast mūsdienās, - lauvu ģimenes, baltos degunradžus, gnu antilopju barus un arī tik retus dzīvniekus kā plankumainās hiēnas.

4. Šajā sarakstā nevar nepieminēt arī Lielā Kanjona Nacionālo parku ASV Arizonas štatā, kas aizsargā unikālo ģeoloģisko veidojumu, ko radījusi Kolorado upe un laika zobs. Milzīgā, 200 kilometrus garā aiza ir aplūkojama gan no gaisa, noīrējot helikopteru, gan no ūdens puses, dodoties mežonīgā nobraucienā ar laivām, piemēram, no Lee`s Ferry līdz Diamond Creek.

5. Vareni un majestātiski ir klinšu kalni Josemītu Nacionālajā parkā ASV Kalifornijas štatā. Iespaidīgos skatus kā sudraba lentas caurvij arī milzīgi ūdenskritumi. Arī šai dabas aizsardzības teritorijai aizsākumi meklējami vēl 19. gadsimta otrajā pusē. Ik gadu Josemītu parku apmeklē līdz trim miljoniem dabas tūristu, bet 1984. gadā tas iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Viena no parka īpašajām vērtībām ir mamutkoku jeb sekvoju audzes, bet kopā parkā uzskaitītas vismaz 250 mugurkaulnieku sugas. Augu valsts ir vēl bagātāka – konstatētas vismaz 1`400 augu sugas. Nacionālo parku šķērso arī vairākas upes.

6. Kanādas Klinšu kalnos Albertas provincē izveidots Džaspera Nacionālais parks (Jasper National Park). Tas dibināts pirms vairāk nekā 100 gadiem un tajā viss ir milzīgs! – kalni, koki ezeri un arī iemītnieki, piemēram, melnie lāči, grizlilāči, koijoti un brieži. Pirms dabas aizsardzības statusa noteikšanas 1907.gadā vienā no tagadējā nacionālā parka teritorijām ilgus gadu desmitus atradās liels kažokzvēru uzpirkšanas punkts. Ņemot vērā dzīvnieku blīvumu, par to nav jābrīnās, un acīmredzot tieši pastiprinātā dzīvnieku izšaušana peļņas nolūkos lika pieņemt lēmumu par dabas aizsardzības pasākumu nepieciešamību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46034312sec.