Dānijā plāno būvēt novatorisku zoodārzu

Zoodārzi jau izsenis būvēti pēc noteikta principa: dzīvnieki iekšpusē, cilvēki – ārpusē. Šādai savstarpējai nošķirtībai teorētiski nav ne vainas, jo tā lieliski pasargā dzīvniekus no cilvēkiem, un otrādi. Tiesa, realitāte ir tāda, ka dzīvniekiem nākas dzīvot apstākļos, kas ievērojami atšķiras no to dabiskās izplatības vides.

Taču nu Dānijas pilsētiņas Givskudas zoodārza vadība iecerējusi šīs lomas mainīt vietām, sniedzot vairāk brīvības dzīvniekiem, bet apmeklētājiem atvēlot atjautīgā veidā ierīkotus un īpaši nožogotus novērošanas punktus.

Ar projektu "Zootopia" nācis klajā Dānijas uzņēmums "BIG", kas ar Givskudas zoodārzu sadarbojas jau vairākus gadus. Tā mērķis ir safari tipa zoodārzu transformēt par vietu, kur noteikumus diktētu nebrīvē dzīvojošie dzīvnieki, nevis cilvēki. "Iedomājieties, ja dzīvniekiem varētu pajautāt, ko tie vēlas," skaidro Rikards Ustebele, Givskudas zoodārza direktors. "Domājams, ka viņi gribētu atgūt savu dabisko vidi, un tieši to mēs cenšamies radīt."

"BIG" projekts paredz radīt dzīvnieku dabiskajai videi pielīdzināmu teritoriju, kur apmeklētāji tos varētu aplūkot, pastaigājoties pa pazemē noslēptām ejām, kā arī no īpašām novērošanas platformām, kas būtu radītas, piemēram, koku, klinšu un citu dabā sastopamu objektu veidolā. "Mēs vēlamies pilnībā izslēgt cilvēka ietekmi uz dzīvniekiem," skaidro Ustebele.

Līdzīgi kā Parīzes zoodārzā, kurš nesen vēra durvis pēc vairākus gadus ilgušas renovācijas, dzīvnieki "Zootopia" tiks grupēti pa konkrētiem reģioniem (piemēram, Amerika, Āzija un Āfrika). Apmeklētāju klejojumi aizsāksies pie lokveida ieejas, un tālāk parka teritorijā viņi varēs izmantot visdažādākos transporta veidus, tostarp trošu dzelzceļu, kājminamas "kapsulas" vai pat laivas. Novatorisko zoodārzu gan būs iespējams aplūkot arī, pastaigājoties kājām.

Tiesa, "BIG" publiskotās projekta vizualizācijas, šķiet, pielīdzināmas ainām no kādas zinātniskās fantastikas kinolentes. Redzams, kā trošu vagoniņa ceļš ved burtiski pāri lāču galvām, savukārt citā attēlā – divi bērni iebriduši ūdenstilpnē blakus ziloņiem (attēlā). Kā skaidro Ustebale, vizualizācijās nav redzama plānotā infrastruktūra, kas nodrošinās, lai zoodārza apmeklētāji būtu pilnībā pasargāti no dzīvniekiem. Šim nolūkam iecerēts izmantot slēptus aizsarggrāvjus un citus šķēršļus, kas pilnībā iekļaujas dabiskajai videi maksimāli pielīdzinātajā ainavā.

Projekts divās fāzēs, kura kopējās izmaksas tiek lēstas ap 150 miljoniem eiro, patlaban vēl nav apstiprināts. Ustebale norāda, ka pirmās jaunā dzīvnieku parka aprises būs manāmas ne ātrāk kā piecu gadu laikā, bet ekspluatācijā tas varētu tikt nodots pēc aptuveni desmit gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56031394sec.