Noslēpumainie elfu meži jeb turpinam iepazīt Igauniju - 2.daļa [1]

Iepriekšējā Igaunijai veltītajā rakstā mēs apceļojām valsts dienvidu daļu, apciemojot austāko virsotni Munameģi, iegriežoties romantiskajā Sangastes pilī un iepazīstot šarmanto, vēsturisko studentu pilsētu Tartu. (raksts lasāms šeit) Šoreiz dosimies tālāk, lai atklātu vēl citas pievilcīgas mūsu ziemeļu kaimiņvalsts vietas. Ja dodaties ceļojumā uz nedēļas nogali, varat sākt arī no šīs vietas.

Kad civilizācijas labumi un kultūras vērtības gana baudītas, varam doties tālāk ziemeļu virzienā pa Tartu – Rakveres ceļu un sameklēt netālu no Veike – Mārjas ciema kādu labi paslēptu neskartas dabas dārgumu – maģiski skaistos Entu ezerus. Tie ir septiņi ezeriņi ar īpaši dzidru ūdeni un jauku apkaimi. Lielākie no tiem ir Baltais ezers, Zaļais   un Zilais ezers. Divi pēdējie no tiem izceļas ar īpašo, zilganzaļo nokrāsu un dzidro ūdeni. Šo skaisto krāsu efektu rada ezeru dibenu veidojošais gaišā krīta slānis un apkārtējās dabas atspīdums, tādēļ tie tiek uzskatīti par lielisku un neparastu vietu atpūtai pie dabas. Ceļveži nemelo – skats, ieraugot šos ezerus, ir patiesi elpu aizraujošs – neticas, kas šī nav pastkartīte no ceļojuma uz tropu zemēm, bet vieta, kas reāli atrodas tik tālu ziemeļos. Noslēpumaini biezokņi un elpu aizraujoši meža ezeri – tā vien liekas, te mājo kas maģisks - neredzami elfi, klusi meža gari vai rūķi. Vislabāk ezerus iepazīt, izejot Entu-Nemmes dabas taku, kas ir kopumā 21 kilometru gara, bet sadalīta vairākos - trīs līdz astoņus kilometrus garos posmos. Dodoties pa taku, redzēsit ne tikai 7 dažādos ezerus, bet arī senu pilskalnu, gleznainas upītes un strautiņus, augu un putnu valsts bagātību, un daudz ko citu. Ja laika apstākļi atļauj, šī būtu arī lieliska izdevība pārlaist nakti teltī, jo turpat ir bez maksas izmantojama, ērti iekārtota piknika un nakšņošanas vieta.

Nākamais ceļojuma pieturas punkts –  Soomā nacionālais parks piedzīvojumus mīlošajai latviešu daļai jau ir zināms sakarā ar tur novērojamo īpatnējo dabas parādību “piektais gadalaiks”. Somā ir purviem bagāta teritorija Pērnavas un Viljandi apriņķos, un pavasara palu un lietavu laikā visi zemākie meži, takas un pagalmi ir applūduši. Vienīgā pārvietošanās iespēja šajā laikā ir laiva, ļaujot sasniegt vietas, kas citos gada laikos nav pieejamas, vērot dzīvniekus to dabiskajā vidē. Palu laiks šogad jau garām, bet arī pārējā gada laikā Soomā, kas Igaunijas otrais lielākais dabas parks, ir visnotaļ interesants. Ar saviem cilvēku gandrīz neskartajiem purviem un dabīgajām līkumainajām upēm, putnu un dzīvnieku sugu bagātajām meža pļavām un upju palienēm,  Sommā  ir viena no Igaunijas dabas pērlēm, parks ir iekļauts arī Eiropas neskarto teritoriju (PAN) tīklojumā.  Soomā apkārtnē bez Nacionālā parka ir arī daudz kultūrvēsturisku vērtību: Sūrekepu (Suure-Kõpu) muiža, Tori zirgaudzētava un Kurgjas lauku muzejs. Noteikti ieteicams doties pastaigā pa lieliski Rīsas mācību taku – purva laipu, kas pieejama arī apmeklētājiem ratiņkrēslos un ar bērnu ratiņiem.

Dodoties no Soomā Pērnavas virzienā, iegriezieties vēl vienā interesantā vietā , kas apzīmēta ar nosaukumu Tori elle. Tā ir noslēpumaina ala stāvā upes krastā, pa kuru var nokļūt dziļi zemes dzīlēs. Tāpēc arī šāds nosaukums, un par šo vietu ir daudz nostāstu un teiku. Zinātniskāk izsakoties, ala ir radusies ūdenim izskalojot Devona laikmeta Pērnavas upes smilšakmens krastu. Alas mutes diametrs bija 6 metri, un, kā vēsta daži avoti tās, garums bija 32 metri. Alas griesti iebruka 1908. gadā, bet tās ieeja 1974. Šobrīd Jums vairs nav iespēja ieiet alā, bet trepītes gar kapu vārtiem aizvedīs Jūs uz šo noslēpumaino vietu.

Lai no Igaunijas apceļošanas atgrieztos labi atpūtušies un sauli un kūrorta dzīves bezrūpību sasmēlušies, kā pēdējo pieturas punktu pirms došanās mājup iesakām izvēlēties populāro vasaras atpūtas vietu Pērnavu, kas brīvdienu kārotājus piesaista ar plašo smilšu pludmali, neskaitāmajiem restorāniem, kokteiļbāriem, SPA un relaksēto dzīves ritmu. Šai viduslaiku pilsētai piemīt vieglprātīga un romantiska dzirksts. Pērnavā ir pieejami dažādu veidu SPA - no liela ūdens atpūtas parka līdz nelielām un vēsturiskām peldmājām. Skaistā pludmales promenāde ir kā radīta pastaigām un skrituļslidošanai, bet daudzie rotaļlaukumi, strūklakas un spēļu zonas piesaista ģimenes ar bērniem. Aktīvākiem atpūtniekiem tiek piedāvāti dažādi ūdens sporta veidi – kanoe vai kajaku izbraucieni, ūdensslēpošana, burāšana. Uz zinātāji stāsta, ka Pērnavā atrodamas nepārspējami gardas kūkas.

Nobeigumā ieteikums – plānojot ceļojumu jums lieti noderēs Igaunijas tūrisma mājas lapa www.visitestonia.com, kas ir iztulkota arī latviešu valodā, un ir patiešām labā līmenī.  


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Andris 05/15/2017 16:12 Par Tori Elles alām info nav precīzs. Alās joprojām ieiet ir iespējams, bet daļa no kādreizējās lielās alas ir tiešām sabrukusi un tagad veido aizu.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.9781189sec.