Pērnavas mols ir viens no savdabīgākajiem tūrisma apskates objektiem pilsētā

Parasti, ierodoties Pērnavā, ceļotāji galvenokārt uzskata pilsētu par kūrorta un vasaras atpūtas rezidenci. Arī paši igauņi vienmēr ir daudzinājuši, ka Igaunijā ir divas galvaspilsētas - Tallina un Pērnava - kā vasaras galvaspilsēta, jo ne velti lielākā daļa SPA un atpūtas centru ir koncentrējušies tieši Pērnavā.

Šoreiz par to, ka Pērnavā ir arī daudz citu vērtīgu apskates objektu, jo kā nekā tā ir sena jūras pilsēta ar tikpat senu vēsturi. Pērnava saviem apmeklētājiem piedāvā daudz vēsturisku vietu apskatei, tostarp arī molu.

Neapšaubāmi, Pērnavas mols ir viens no interesantākajiem un savdabīgākajiem tūrisma apskates objektiem pilsētā.

Sākotnēji, Pērnavā nebija kārtīgas jūras ostas, taču, attīstoties tirdzniecībai pa jūras ceļiem, pilsētas vadībai nācās meklēt jaunus risinājumus, kā apmierināt lielo tirgotāju prasības pēc ērtākas piekļuves pilsētai.

1863. gadā svinīgi tika ielikts stūrakmens akmens mola celtniecībai. Būvniecības process ritēja vairākus gadus, tādējādi nodrošinot vietējos iedzīvotājus ar darbu, savukārt vietējiem lauksaimniekiem celtniecība deva iespēju atbrīvoties no laukakmeņiem, pie tam vēl saņemot par to atlīdzību. Starp citu - ne tikai vietējiem, arī pierobežas latvieši pamanījās atvest celtnecībai noderīgos laukakmeņus no saviem labības laukiem un saņemt par to atlīdzību. Mola galā tika uzstādīta bāka, kas kalpoja kā ceļvedis ostā iebraucošajiem kuģiem nakts stundās.

Kopumā jaunā mola izbūve un kuģu ceļa padziļināšana upes grīvā tika pabeigta 1869. gadā. Līdz ar šo brīdi Pērnavā uzsākās jūras tirdzniecības uzplaukums gan imoprtējot preces no visas pasaules un ievedot tās tālāk kontinentā, gan arī eksportējot, galvenokārt linu un kokmateriālus.

Ceļš uz molu

Nonākot pie mola, esiet uzmanīgi, jo mitrie laikapstākļi un spēcīgie viļņi, kas sitās gar mola akmeņiem, padara tos slidenus !

Tiem, kas nolēmuši apmeklēt Pērnavas molu, der zināt, ka ik pa laikam mols pilnībā nonāk zem ūdens. Savukārt brīžos, kad ūdens atkāpjas, jūrā ir redzami kādreizējā (vissenākā posma) koka mola baļķu gali.

Kā vēsta kāda sena igauņu tautas leģenda - mīlētājiem esot jādodas kopā, roku rokā sadevušamies līdz pašam mola galam un savas jūtas jāapliecina ar skūpstu. Tas sniedzot mūžīgu mīlestību.

Pērnavas mols svin jubileju

Atzīmējot šo brīnišķo jubileju, Pērnavas pludmales parkā (Rannapark) ir atklātas 8 šūpoles, kas dekorētas ar molu saistītām vēsturiskām fotogrāfijām un dažādiem citātiem no vēstures arhīviem. 2019. gada 7. maijā Pērnavā tika atvērta instalāciju izstāde "Pērnavas mols 150", kurā sniegts plašs pārskats par mola vēsturi un leģendām, kas vijas ap pašu molu un tā celtniecības gaitu. Daļa no šīs izstādes ir pastkartes ar mola veidolu dažādos laikapstākļos. Izstāde būs atvērta līdz pat 2019. gada 30. septembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.81843686sec.