Unikālajā Kokmuižā notiks skaistas svinības

Iedzīvinot unikālo Kocēnu novada kultūrvēsturisko mantojumu, 2016. gada 10. septembrī jau otro reizi notiks atjaunotie Kokmuižas svētki.

Pasākuma programma arī šogad veidota, caurvijot senlaicīgo ar mūsdienu, rosinot izzināt un atklāt senās Kokmuižas teritoriju. Svētkos atdzīvinās vēstures stāstus par laiku pirms 100 gadiem, kad muižas teritorijā strēlnieki cīnījās ne vien par kartē iezīmētām robežām, bet paplašināja robežas mūzikā, mākslā, literatūrā, piedāvājot savas tēmas un stāstus.

Svētkus jau 9. septembrī ieskandinās Pagalmu uvertīra. Piektdienas, 9. septembra, vakarā Kocēnu pagasta māju pagalmos ieskanēsies mūzika. Koncertus trīs pagalmos sniegs mūziķis Renārs Veličko ar draugiem, kā arī Kocēnu kultūras nama pūtēju kvintets. Ikviens ir laipni aicināts pievienoties muzikālajā vakarā un izbaudīt svētku ieskaņas pasākumu. Koncerti Kocēnos izskanēs pļavā pie ūdenstorņa, laukumā pie dvīņu mājām un Kocēnu pagasta pirmsskolas izglītības iestādes "Auseklītis" teritorijā.

Sestdien, 10. septembrī, svētki sāksies plkst. 12.00, un visi pasākumi notiks vēsturiskajā Kokmuižas teritorijā.

Nozīmīga latviešu strēlnieku ikdienas dzīves sastāvdaļa bija mūzika. Dzīve pozīcijā nebija iedomājama bez nu jau slavenajām latviešu strēlnieku dziesmām, kuras uzlaboja garastāvokli un izšķirīgos brīžos pavadīja karavīrus kaujā.

Svētkos izskanēs ļoti daudzveidīga mūzikas programma.

Plkst. 12.00 paredzēts svētku atklāšanas pasākums ar vīru kopas "Vilki" un seno cīņu kopas "Vilkači" priekšnesumiem. Programmu bagātinās arī pūtēju orķestris "Signāls", Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Savieši" un Valmieras kultūras centra TDA "Gauja". Pie brašas mūzikas tautas mūzikas grupa "Teikas muzikanti" aicinās līdzdziedāt, bet pūtēju orķestra "Cēsis" melodiju virpulī pāris pēc pāra varēs griezties aizraujošā dejā.

Plkst. 17.00 apmeklētājus pie Kokmuižas pils sagaida muzikāls baudījums – koncertprogramma "Piazzolla. Galliano. Tango." Tās pamatā ir kamermūzika, kas balstās uz stīgu instrumentu saspēli ar akordeonu. Projekta dalībnieki ir virtuozais akordeonists Artūrs Noviks un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvinteta mākslinieki Sandis Šteinbergs (vijole), Raimonds Melderis (vijole), Arigo Štrāls (alts), Ainārs Paukšēns (čells), Raivo Ozols (kontrabass). Koncertprogrammas pamatā ir kamermūzika, kas balstās uz stīgu instrumentu saspēli ar akordeonu. Tajā iekļauts Artura Maskata skaņdarbs, kas ir veltījums izcilākajai Latvijas akordeonistei Ksenijai Sidorovai. Būs dzirdama arī argentīniešu komponista Astora Pjacollas un franču komponista Rišāra Galjano mūzika tango noskaņās. Visu papildina jaundarbs, ko raksta Lietuvā dzīvojošais latviešu komponists Mārtiņš Viļums, kurš pats lieliski pārvalda akordeona spēli. Koncertu atbalsta Kultūras ministrija un SIA "Latvijas koncerti".

Plkst. 20.30 muzikālo svētku programmu noslēgs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbends jaunā, lieliskā džeza mūzikas koncertā "Tautasdziesmas", kura maģisko burvību veidos gan mūzika, gan gaismas uz ūdens, kopīgi uzburot iedvesmojošu un krāšņu priekšnesumu.

Svētkos neiztikt bez sportiskām izpriecām.

Pirmo reizi svētku programmā Kocēnu skauti un gaidas piedāvās tēvu un dēlu spēkošanos. Šīs sadaļas neatņemama sastāvdaļa būs gan Skautu un gaidu, gan Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrības organizētie paraugdemonstrējumi un šovs.

No plkst. 12.00 viesi gaidīti tirgus placī, kur dažnedažādas vērtīgas, garšīgas, sadzīvē un atpūtā noderīgas lietas piedāvās amatnieki un mājražotāji (pieteikšanās dalībai tirdziņā līdz 7. septembrim, zvanot pa tālruni 26328943).

Laikmetīgi nozīmē radīt un pārradīt.

No plkst. 13.00 līdz 20.00 vēsturiskās Kokmuižas alus darītavas pagrabā apmeklētājus iepriecinās laikmetīgās mūzikas un mākslas programma. Tās ietvaros mākslinieka  Ilgvara Zalāna performance "Action painting". Ilgvars Zalāns ir spilgts "pasaules pilsonis" mūsdienu Latvijas mākslā – viens no pašlaik Eiropā un Āzijā pazīstamākajiem latviešu mūsdienu māksliniekiem. Savus darbus viņš rada visdažādākajās zemeslodes vietās - Japānā, Indijā, Ķīnā, Malaizijā, Spānijā, Itālijā, Francijā, Austrālijā, Korejā, Singapūrā.

Dažādu muzikālo priekšnesumu vidū būs arī elektroakustiskās mūzikas projekts "Northern C". Projektā ar elektroniku un dzīvajiem instrumentiem piedalās vieni no jaunās paaudzes talantīgākajiem Latvijas mūziķiem, tajā skaitā dziedātāja Elza Rozentāle.

Svētku programmā būs aplūkojama arī izstāde "Kokmuiža un neona mistērija". Izstāde ir kā savdabīgs gaismas šovs, kas ietverts fotogrāfijās un interesantās vizualizācijās tumšā telpā, aicinot neona mistikas pasaulē. Izstādi veido SIA "Fototapetes LV".

Visas svētku dienas garumā būs iespēja mieloties no karavīru virtuves, atspirdzināties ar dzērieniem un stiprināties ar uzkodām, īpaši izgaršot vietējā uzņēmuma SIA "Milda KM" produkciju un arī vēstures stāstus.

Izzināt un saprast gan vēsturi, gan talantu.

Arī vēsturiskajā Kokmuižas pilī un skaisti iekoptajā parterā notiks dažādi nozīmīgi un iedvesmojoši pasākumi. Plkst. 13.00 ikviens aicināts piedalīties grāmatas "Liktenis, mājas, cilvēki. Kocēnu novada personības." atvēršanā. Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Kocēnu novada dome vēlas iepazīstināt ar spilgtākajiem notikumiem un ievērojamākajām personībām novadā vairāku simtu gadu ritumā. Grāmatas autore, novadpētniece un vēstures skolotāja Ineta Amoliņa, šo grāmatu veltījusi savam tēvam Raimondam Pēčam, kurš izturēja Sibīrijas pārbaudījumus, atgriezās mājās, izveidoja stipru ģimeni un uzaudzināja piecus bērnus. Grāmatā hronoloģiskā secībā apkopoti vēsturiski materiāli par 45 personībām.

Plkst. 14.00 un plkst. 16.00 ikviens aicināts jaukā pastaigā ar gidu pa Kokmuižas teritoriju, izzinot aizraujošus faktus par senatnīgo un noslēpumaino Kokmuižu.

Pulcēšanās pie Saules pulksteņa.

No 13.00 līdz 15.00 ģimenes varēs piedalīties piederības spēlē, kuras laikā būs jāmeklē atbildes uz jautājumiem par Kokmuižu un jāatzīmē īpašā Domājamā kartē.

No plkst. 13.00 savā varā pārņems viss darbīgais, skanīgais, krāsainais, radošais un garšīgais no muižas dzīves – dažādās aktivitātes īpaši piemērotas ģimenēm ar bērniem. Kopā ar muižas draugiem varēs darboties ar tērpiem un rotām, atrast pareizos vārdus un radīt savu dzejoli, rakstīt senus burtus un vārdus, meklēt mūzikai skaņas un mieloties gardumu kafejnīcā. Kopā ar papīrmākslas darbnīcu "Viktora vēstules" varēs veidot savu pastkarti. Iespējams, arī novada iedzīvotāju mājas krājumā ir senas pastkartes vai pastkaršu komplekti, kas aptver kādu senāku laika posmu. Aicinām šīs pastkartes atnest uz Kocēnu novada domi (1. stāvā Dokumentu pārvaldības un informācijas nodaļā) un kopīgi izveidot īpašu pastkaršu izstādi. Pēc ekspozīcijas noslēguma visas pastkartes tiks atdotas īpašniekiem.

Vakara izskaņā plkst. 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks saviesīga un izklaidējoša svētku balle kopā ar Daini Skuteli un "Bel Canto" orķestri. Ieejas maksa – 3 EUR. Apmeklētāju ērtībai darbosies pilna bufete.

Svētkus organizē Kocēnu novada dome. Pašvaldības interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv izveidota sadaļa, kas veltīta Kokmuižas svētkiem - ienāc un uzzini svētku aktualitātes!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.06404305sec.