Valmierā notiks tradīcijām bagātais Simjūda tirgus

8.oktobrī no plkst.9.00 līdz 16.00 Valmierā – Rīgas ielas posmā no Katrīnas ielas līdz Ziloņu ielai, Rātslaukumā un Livonijas ordeņa pils teritorijā – smaržos gardumi, rindosies praktiskas un skaistas lietas, skanēs dziesmas un stāsti un rudeni sagaidīs ar dančiem un jokiem. Valmierieši un pilsētas viesi aicināti apmeklēt tradicionālo Simjūda gadatirgu.

Būs bagātīgs gardumu piedāvājums: pašcepta maize, pīrāgi, cepumi, lauku kūpinājumi, zivis, dažādi sieri, saldumi un našķi, krāšņas piparkūkas, svaigi un žāvēti augļi, rieksti. Saldi smaržos medus un vaska sveces. Varēs iegādāties dažādus biškopju sagatavotos veselīgos kārumus. Arī traukus, kuros pildīt iegādātos gardumus, un pat galdus, uz kuriem tos novietot. Tāpat būs plašs piedāvājumu klāsts krēsliem.

Uz Simjūda tirgu no visas Latvijas sabrauks kokamatnieki, pinēji, keramiķi, šuvēji, audēji, adītāji, tamborētāji, filcētāji. Varēs iegādāties kažokādu izstrādājumus, darinājumus no filca, aitu, trušu un pat no suņu vilnas. Individuālie amatnieki un lietišķās mākslas studijas biedri piedāvās džemperus, šalles, pončo, segas, pledus, kas ne tikai silda, bet ir īsti mākslas darbi.  

Rudens tirgū Valmierā piedāvājumā būs augļi, stādi, košumkrūmi, dabas produkcija, noderīgas lietas mājai un dārzam.

Mirdzēs meistaru un sudrabkaļu darinātās rotas. Savukārt vārdos apslēptos “dārgumus” varēs baudīt, plašajā piedāvājumā izvēloties sev saistošāko grāmatu.

Par karstu virumu un dažādiem našķiem rūpēsies krodziņš “Pils ķēķis”, būs arī Valmieras pusē jau pazīstamā Salacgrīvas nēģu zupa. Pie jaunajiem Hanzas namiņiem zāļu sievas cienās ar siltu tēju.

Simjūda gadatirgus nav iedomājas bez dziesmām, dančiem un jautrām izdarībām. Pils laukumā (pilsdrupu estrādē) no plkst.11.00 līdz 14.00 skanēs jautras dziesmas un ziņģes, notiks II Vidzemes stāstnieku festivāls. Ar sulīgiem un raibiem tirgus piedzīvojumiem dalīsies teicēji no dažādiem Latvijas novadiem. Savs muzikālais stāsts būs Oskaram Patjanko ar ermoņiku “Ieviņa” un Jērcēnu kapelai “Mežābele”. Nemainīgi visus jau 20 gadus Simjūda tirgū ar ragu mūziku un valceriem iepriecina pūtēju orķestris “Signāls”. Tautas meldiņus skandinās jautrās un izdarīgās “Trīnes”.

Apmeklētāju vidū iejuks Garkāji – klauni ar pekstiņiem, jokiem un burbuļu pūšanu tiešā un pārnestā nozīmē.

Būs arī viduslaiku tirgiem raksturīgās mazās teātra ainiņas. Savukārt jaunajos Hanzas namiņos visu tirgus laiku lieli un mazi valmierieši un pilsētas viesi aicināti iesaistīties senās izdarībās un viduslaiku lustēs, piedalīties amata prasmju darbnīcās, izmēģināt naudas kaltuvi un atklāt noslēpumus.

Mūsu senči vadījās pēc darba cikla – līdz Miķeļdienai apdarīt visus svarīgākos lauku darbus. Kad klētis, apcirkņi un pagrabi bija piepildīti, ļaudis svinēja svētkus un rīkoja bagātus tirgus.

Valmieras pusē kopš viduslaikiem šāds tirgus rīkots pie baznīcas Sīmaņa dienā. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena deva tirgum īpašo vārdu – Simjūda gadatirgus. Viduslaikos tas bija viens no vecākajiem tirgiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās, kurā ļaudis varēja nopirkt mājsaimniecībā nepieciešamās lietas un izklaidēties dziedot, dejojot un citādi lustējoties.

Valmieras muzejs kopš 1996.gada atjaunojis vēsturisko Simjūda gadatirgu, godinot tradīcijas un tautas amatu prasmes.

Tiekamies 8.oktobrī krāšņajos rudens svētkos – Simjūda tirgū!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.25814104sec.