Aicina piedalīties ekskursijā «Brīvības stāsts Valmierā»

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina piedalīties pilsētas ekskursijā "Brīvības stāsts Valmierā". Ekskursiju vadīs tūristu gide un vēsturniece Ineta Amoliņa, atklājot Valmieras lomu Latvijas neatkarības veidošanās ceļā. Pulcēšanās plkst.11.00 pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas.

    Ekskursijas laikā būs iespēja uzzināt, kādi svarīgi notikumi risinājušies valmieriešiem ikdienas gaitās tik ierastās vietās. Vairāk nekā gadu pirms Latvijas valsts proklamēšanas pirmo reizi Valmierā tika pacelts sarkanbaltsarkanais karogs. Tas rotāja Valmieras Latviešu biedrības namu, kas mūsdienās nes Valmieras Drāmas teātra vārdu. Bet jau 16.gadsimtā reformācijas idejas iesakņojās arī Livonijā, un Valmieras landtāgs pasludināja ticības brīvību.  

Kāpēc Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā ir piemiņas plāksne Kārlim Ulmanim un īpaši godināts kāds igauņu skolnieks – arī šiem stāstiem, ko atklās vēsturniece, ir būtiska nozīme Latvijas ceļā uz neatkarību. Kur atradās Valmieras reālskola, kāpēc godinām skolnieku rotas jauniešus un kāda nozīme šajos notikumos bija vingrošanas skolotājam Alfrēdam Lukstiņam un skolas direktoram Ludvigam Adamovičam. Kas norisinājās Vecpuišu parkā pirms Pirmā pasaules kara? Par ko ar svecīšu gaismiņām ik gadu Lāčplēša dienā godinām aizgājējus, kuru atdusas vietas sargā balti krusti? Kāda Valmieras skolotāju semināram ir saistība ar 1905.gada revolūciju? Kādas pasaules vēsturē iespaidīgas, jo miermīlīgā pretošanās kustībā iesaistījās neskaitāmi Latvijas brīvības aizstāvji, akcijas dalībnieki esam bijuši paši vai mūsu ģimenes locekļi? Šie ir tikai daži jautājumi, par kuriem saistošā veidā ekskursijas laikā pastāstīs I.Amoliņa.

Dalība ekskursijā ir bez maksas. Aicinām interesentus pieteikties savlaicīgi, rakstot e-pastu [email protected], ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 26332213, 64207177.

Ekskursija norisināsies projekta “Brīvības ielas stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības” ietvaros. Katram stāsts par brīvību ir citādāks – no nacionālā un valstiskā skatījuma līdz dzimtai, ģimenei un personībai. Valmierā Brīvības ielas stāsti būs vairāku norišu kopums ar vienojošo vadmotīvu “Brīvības iela”, un tos vēsturē palīdzēs “ierakstīt” vēsturnieki un sabiedriskie darbinieki, iedzīvotāji, atklājot savus īpašos notikumus.

Projektu “Brīvības ielas stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības” īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts reģionālās attīstības aģentūra, Latvijas Lielo pilsētu asociācija sadarbībā ar deviņām republikas pilsētām. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1572578sec.