2. marts vēsturē: Maroka pasludina neatkarību no Francijas [1]

Āfrikas valstī Marokā franču ietekmi var just pat ļoti. Lai arī franču valoda nav valsts oficiālā valoda (oficiālās valodas ir arābu un berberu), otra izplatītākā valoda šeit ir tieši franču valoda, kas skolās tiek mācīta kā obligāts mācībpriekšmets - pat pirms angļu valodas. Franču valodā, kā pirmajā valodā, šajā valstī arī runā aptuveni trešdaļa valsts iedzīvotāju.

Tas ir tādēļ, ka vēl aptuveni 60 gadus atpakaļ Maroka bija daļa no Francijas un tikai 1956.gadā tā paziņoja par Fesas līguma laušanu, tādējādi pasludinot neatkarību.

Marokas vēsture ir interesanta un smaga - teritoriju pirmie sāka apdzīvot mauri un tās atrašanās vietas - ūdens, ostu veidošanas iespējas un arī klimata dēļ tā bija visai populāra. Tā kā teritoriju apdzīvoja mauri, to nodēvēja par Mauretāniju - Senās Romas impērijas laikā to padarīja par vasaļvalsti un vēlāk arī iekļāva Romas impērijā.

Pēc Senās Romas impērijas sabrukuma, varu te centās iekarot vandaļi, Austrumromas impērija un vēlāk arī vizigoti un arābi. Arābi arī paturējuši kontroli pār šo teritoriju līdz mūsdienām, taču bijušas neskaitāmas cīņas gan viņu starpā, gan arī ar eiropiešiem - piemēram, portugāļi centušies iekarot piekrastes teritorijas un citiem (Maroka karojusi arī ar Osmaņu impēriju).

Tomēr pati pēdējā cīņa Marokai bija ar Franciju - 1912. gadā Francijas armija ieņēma lielāko daļu no Marokas un padarīja to par protektorātu, pārceļot galvaspilsētu no Fēsas uz Rabātu. Tajā pašā laikā Spānija arī iekaroja Marokas ziemeļdaļu un 1939. gadā apvienoja ar agrāk iekaroto Rietumsahāras koloniju. Neatkarību Francija atguva1956.gadā un kopš 1979. gada Marokas karaspēks kontrolē Rietumsahāras teritorijas piekrastes daļu, ko neatzīt lielākā daļa pasaules valstu.

Maroka ir vienīgā no Āfrikas valstīm, kas nav Āfrikas Savienībā, taču tā ir Arābu līgas dalībniece. 1987. gadā Maroka oficiāli lūdza sākt iestāšanās sarunas ES, tomēr Eiropas Savienības Padome atteicās izskatīt šo jautājumu, jo Maroka neesot Eiropas valsts.

Marokā dzīvo aptuveni 33 miljoni iedzīvotāju un 99% no Marokas iedzīvotājiem ir musulmaņi sunnīti.

Ja plāno ceļot uz Maroku, izlasi šos rakstus:

10 lietas, kas jāzina pirms doties uz Maroku

Iedvesma ceļojumam - Marakeša, Marokā (video)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Eigars 12/08/2020 01:36 Petot faktus par franču valodu, uzgaju rakstu:
https://tulkot.lv/tulkosana/valodas/francu-valoda/
Te teikts, ka 300M cilveki runā franciski. Domaju, ka kaut kas nelīmējas kopā, bet kaut kā nebiju aizdomājies, ka Francijai tiešam bija tik daudz kolonijzemju, ka vel samērā nesena pagātnē tādas valstis kā Maroka tikai ieguvušas neatkarību. HM..

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30278516sec.