6. augusts vēsturē: Londonas Bigbena tornī tiek ievietots slavenais zvans

Bigbens ir iesauka pulksteņa tornim, kas atrodas Vestminsteras pils ziemeļu daļā, Londonā. Tas arī ir viens no Londonas simboliem un apmeklētākajiem tūrisma objektiem metropolē.

Lai arī tā neoficiālais nosaukums Bigbens (no angļu valodas "Big Ben" vai "Lielais Bens") tiek lietots teju vienmēr, kopš 2012. gada tā īstais nosaukums ir Elizabetes tornis - par godu karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubilejai.

Bigbens ir slavens ar savu precizitāti un milzīgo zvanu, kura masa ir vairāk nekā 13 tonnas. Tieši šo zvanu tornī ievietoja 1856.gada 6. augustā - gandrīz trīs gadus pirms torņa oficiālās atklāšanas. Un, tieši zvana dēļ tornis ir ieguvis savu nosaukumu - vārds "Bigbens" sākumā tika attiecināms uz smago zvanu, taču vēlāk par "Bigbenu" sāka dēvēt visu pulksteni – un pašu torni.

Tornis ir lielākais pulksteņa tornis pasaulē, kas rāda laiku uz visām četrām debespusēm. Pats tornis ir 97,5 metru augsts. Lai arī pats pulksteņa tornis tika pabeigts jau 1858.gadā, pirmo reizi pulkstenis sāka darboties un zvanīt 1859.gadā. Pulkstenim, jau to ceļot, tika paredzēta nevainojama precizitāte, iekļaujot divreiz dienā laika sinhronizēšanu ar Griničas Observatoriju. Tolaik daudziem tas likās neiespējami.

Lai arī zvans bija 13 tonnas smags, jau pēc diviem mēnešiem lielais āmurs, kurš sita zvanu, ieplēsa zvanu. Tikai pēc trim gadiem atkal varēja dzirdēt Bigbenu sitam stundas – jo tad zvana āmurs tika nomainīts ar vieglāku āmuru – un zvans atkal uzsāka darbu. Interesanti ir tas, ka pats zvans tā arī netika atjaunots – tikai pagriezts tā, lai jaunais āmurs sistu citā vietā, kur tas nebija ieplīsis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1575501sec.