10. oktobris vēsturē: Pasaulē pirmo reizi tiek piespriests sods par braukšanu dzērumā

Lai gan mūsdienās ir pašsaprotams fakts, ka alkohols kopā ar transportlīdzekļa vadīšanu neiet kopā un par šo abu lietu kombinēšanu tiek piemēroti arvien lielāki sodi, pats pirmais šāda veida sods tika piespriests 1897. gada 10. oktobrī Londonā, Lielbritānijā.

Ievērības cienīgs ir fakts, ka pirmais sodītais dzērājšoferis īstenībā bija taksometra vadītājs - un viņš tika sodīts pēc tam, kad savu taksometru ietriecās kādā ēkā. Taksometra vadītājs Džordžs Smits pēc padarītā arī neslēpa, ka ir dzēris, jo uzreiz to arī gana bravūrīgi policijai paziņoja. Šajā laikā tas arī bija teju vienīgais veids kā pierādīt to, ka cilvēks ir sēdies pie stūres dzērumā, jo asins analīzes testi vēl nebija tik advancēti, kā arī cita veida pārbaudes bija ļoti neuzticamas.

Pirmais īstais alkometrs tika izveidots 1931.gadā, kad Indiānas univeristātes profesors Rolla Hargers izveidoja sistēmu ar balonu un ķimikālijām - potenciālajam cilvēkam alkohola reibumā bija jāiepūš balonā, no kura gaisu tad izlaida caurulē, kurā bija dažādas ķīmiskas vielas, kas reaģēja uz alkoholu - ja izelpā bija alkohols, tad šie ķīmiskie elementi mainīja krāsu. Un, jo ātrāk krāsa mainījās, jo lielāks alkohola koncentrācijas daudzums tas bija izelpā.

Tomēr atgriežoties pie Džordža Smita - lai arī viņš gana bravūrīgi policijai paziņoja, ka ir izdzēris "divas vai trīs alus glāzes", viņš par nodarīto atvainojās, arī uzsverot, ka šī ir pirmā reize, kad viņš ticis sodīts par to, ka vadījis automašīnu esot alkohola reibumā. Un jā - viņam bija taisnība, jo tā bija pirmā reize pasaulē, kad kāds tika sodīts par to, ka vadījis automašīnu alkohola reibumā.

Atvainošanās gan neļāva viņam izbēgt no soda - par padarīto tika piespriests 25 šiliņu sods (kas pēc mūsu naudas vērtības būtu aptuveni 100-200 eiro).

Policija arī Smitam sacīja "jums, motorizēto transportlīdzekļu vadītājiem, vajadzētu būt ļoti uzmanīgiem braucot. Jo, ja kaut kas ar jums notiek, nu - policija ir ļoti priecīga palīdzēt apturēt prom skrienošu zirgu, bet apturēt motoru ir pavisam kas cits". 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77241302sec.