14. februāris vēsturē: Pasaulē svin gada romantiskākos svētkus - Valentīna diena

Daudzus gadu simtus visā pasaulē 14. februārī tiek atzīmēti gada romantiskākie svētki, kurus ar nepacietību gaida visi mīlētāji un romantikas piekritēji – Svētā Valentīna diena vai vienkārši Valentīndiena.

Kaut gan svētkus mēs svinam salīdzinoši nesen, šī tradīcija ir iesākusies jau 269. gadā pirms mūsu ēras. Tajā laikā Romas impērijā valdījis kāds stingrs un kareivīgs imperators – Klaudijs II. Lai armijas leģionāri nedomātu ne par ko citu kā impērijas aizstāvēšanu, valdnieks aizliedzis saviem leģionāriem precēties un dibināt ģimenes. Neskatoties uz strikto aizliegumu, sirdij nepavēlēsi... Lai sazinātos ar savām mīļotajām, kareivji vērsās pie mācītāja Valentīna pēc palīdzības. Valentīns slepus sūtīja kareivju otrajām pusītēm mīlestības vēstules un steidzās atnest meiteņu atbildes vēstules, kā arī laulāja pārus.

Kad svētā Valentīna noziegums ticis atklāts, viņu ielika cietumā un piesprieda nāves sodu. Esot ieslodzījumā, Valentīns bija iemīlējis kādu meiteni vārdā Jūlija, kas izrādījusies viena no cietumnieka meitām. Pirms savas nāves mācītājs izlēmis Jūlijai uzrakstīt arī savu mīlestības vēstuli, to parakstot "Tavs Valentīns". Diemžēl šo vēstuli meitene izlasīja tikai tad, kad spriedums ticis izpildīts... 14. februārī. 496. gadā Romas pāvests pasludināja šo dienu par Valentīndienu.

Mūsdienās cilvēki svin šo dienu īpaši izrādot savu patiku un mīlestību pret tiem, kurus tie patiešām mīl. Ir ierasts, ka ikviens pāris Valentīna dienā dodas romantiskās vakariņās, pastaigās vai vismaz kopīgi pavada dienu vai vakaru. Ierasts, ka šajā dienā arī ir vairāk bildinājumu nekā citās dienās. Vīrieši savām dāmām dāvina apsveikuma kartītes, šokolādi, rotaslietas vai ziedus, īpaši rozes.

Citās valstīs, piemēram, Somijā Valentīna diena tiek dēvēta par "Friend's day" jeb "Draugu dienu", kas vairāk liek uzsvaru uz to, lai atcerētos visus draugus, nevis koncentrētos uz romantiku. Gvatemalā šie svētki ir zināmi kā "Day of Love and Friendship" jeb "Mīlestības un draudzības diena". Tai ir līdzīgas Valentīndienas paražas un tradīcijas kā Amerikas Savienotajās Valstīs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12827802sec.