14. februāris vesturē: Iepazīsti, kādas ir Valentīna dienas tradīcijas visā pasaulē

Daudzus gadu simtus visā pasaulē 14. februārī tiek atzīmēti romantiskākie svētki, kurus ar nepacietību gaida visi mīlētāji un romantikas piekritēji – Svētā Valentīna diena vai vienkārši Valentīndiena.

Kaut gan svētkus mēs svinam salīdzinoši nesen, šī tradīcija ir iesākusies jau 269. gadā pirms mūsu ēras. Tajā laikā Romas impērijā valdījis kāds stingrs un kareivīgs imperators – Klaudijs II. Lai armijas leģionāri nedomātu ne par ko citu kā impērijas aizstāvēšanu, valdnieks aizliedzis saviem leģionāriem precēties un dibināt ģimenes. Neskatoties uz strikto aizliegumu, sirdij nepavēlēsi... Lai sazinātos ar savām mīļotajām, kareivji vērsās pie mācītāja Valentīna pēc palīdzības. Valentīns slepus sūtīja kareivju otrajām pusītēm mīlestības vēstules un steidzās atnest meiteņu atbildes vēstules, kā arī laulāja pārus.

Kad svētā Valentīna noziegums ticis atklāts, viņu ielika cietumā un piesprieda nāves sodu. Esot ieslodzījumā, Valentīns bija iemīlējis kādu meiteni vārdā Jūlija, kas izrādījusies viena no cietumnieka meitām. Pirms savas nāves mācītājs izlēmis Jūlijai uzrakstīt arī savu mīlestības vēstuli, to parakstot "Tavs Valentīns". Diemžēl šo vēstuli meitene izlasīja tikai tad, kad spriedums ticis izpildīts... 14. februārī.

496. gadā Romas pāvests pasludināja šo dienu par Valentīndienu. Kā redzat, agrāk šī diena noteikti neasociējās ne ar ko romantisku, tomēr mūsdienās cilvēki labprāt atzīmē šo dienu ar saviem mīļajiem. Interesanti, kā Valentīndienu svin citās valstīs?

Lielbritānija

Anglijā pieņemts dāvināt saldumus sirds formā, mīkstās rotaļlietas un īpaši iecienītos Teddy lācīšus. Angļi ir ļoti iemīlējuši šos sirsnīgos svētkus un ar lielāko prieku apsveic ne tikai draugus un radus, bet arī...mājdzīvniekus! Šajos svētkos īpaši izceļas Velsas iedzīvotāji – viņi izgreb koka karotes, rotā tās ar sirsniņām un dāvina cits citam. Vēl viena īpaša iezīme britiem – cept maizi un rotāt to ar ķirbju sēklām, rozīnēm un žāvētām plūmēm.

Meksika

Meksikā ir daudz interesantu paražu, kā izrādīt mīlestību Valentīndienā. Viena no romantiskākajām – serenādes dziedāšana zem mīļotās logiem ar domu iegūt tās sirdi un roku! Daudzi savās mājās rīko dejas un cienā ar gardiem saldumiem. Savukārt ilgus gadus precētie pāri dodas atpūsties kādā vietējā restorāniņā. Dienas noskaņā tiek palaisti vairāki tūkstoši gaisa balonu ar romantiskiem novēlējumiem...diez, kas tos debesīs lasa?

Itālija

Šajā valstī 14. februāris ir pavasara un mīlestības diena. Visi pasākumi tiek organizēti svaigā gaisā – uz ielām pastaigājas mīlnieki un uz katra soļa var dzirdēt mīlestības vārdus. Itālijas pilsētā Turīnā ir pieņemts, ka mīlnieki paziņo par savu saderināšanos tieši Valentīndienā, un šī tradīcija ir saglabājies arī līdz mūsdienām. Valentīndienā visi Itālijas veikaliņi ir pārpildīti ar dažnedažādām konfektēm, mēdz pat teikt – jo vairāk konfekšu tiek uzdāvināts, jo lielāka ir mīlestība!

Spānija

Spānijā viss ir citādāk - Valentīndiena tiek svinēta 1. maijā par godu karalienei, bet 14. februārī mīlnieki vienkārši dāvina saviem sirdsāķīšiem ziedus.

Francija

Vienā no romantiskākajām pilsētām pasaulē – Parīzē – tiek izvietots elektronisks tablo, kurā 14. februāra dienā tiek atspoguļoti dažādi mīlestības apliecinājumi. Francūži šajā dienā ar lielāko prieku dāvina savām otrajām pusītēm juvelierizstrādājumus un dārglietas.

Amerika

Visu mīlētāju diena Amerikā tiek svinēta tikai kopš 1777. gada, kas ir salīdzinoši nesen. Amerikā, tāpat kā Itālijā, šie svētki ir paši saldākie visā gadā. Pirmsākumos vīrieši dāvāja savām otrajām pusītēm marcipānu, kas agrāk ir bijis ļoti dārgs prieks, tomēr tas neapturēja vīrus parādīt, cik nopietni ir viņa nolūki pret dāmu. 19. gadsimta sākumā valstī tika ievestas cukurniedres, līdz ar to populāras kļuva sarkanas ledenes uz kociņa ar dažādiem gravējumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 21.03.2024 Eksotiska atpūta - pēdējās vietas! Estravel Latvia
Ieleciet vasarā jau tyagad! - pēdējie lidojumi uz eksotiskiem galamērķiem Āzijā - Bali, Taizeme, Maldīvu salas... Tagad un tūlīt! | Skatīt vairāk
no 1329 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13393903sec.