11. jūlijs vēsturē: Mongolija svin savu Neatkarības dienu

1921. gada 11. jūlijā neatkarību no Ķīnas ieguva valsts, kurā zirgu ir 13 reizes vairāk kā cilvēku, uz katru iedzīvotāju ir 35 aitas un vēl joprojām plaši izplatīta ir dzīvošana jurtās. Šodien vienu no savām Neatkarības dienām sāk atzīmēt Mongolija.

Mongolija ir valsts centrālajā un Austrumāzijā, robežojas ar Krieviju un Ķīnu. Kaut gan tā ir 19. lielākā valsts pasaulē, to apdzīvo tikai aptuveni 2,8 miljoni iedzīvotāju un teju puse no tiem dzīvo Mongolijas galvaspilsētā Ulanbatorā. Tā ir visretāk apdzīvotā valsts pasaulē – 1,8 cilvēki uz kvadrātkilometru.

Lielākais Mongolijas slavas mirklis bija 12. gadsimts, kad 1206. gadā pie varas nāca slavenais Čingishans, kas izveidoja milzīgo mongoļu impēriju, kas stiepās no Kijevas Krievzemē līdz pat Vjetnamai un Irānai. Pēc viņa nāves impēriju sadalīja četrās karalistēs, taču ķīniešu iebrukums tās skāra smagi un atsvieda valsti pāris gadsimtus atpakaļ. Nākamajos gadsimtos par varu cīnījās dažādi grupējumi un valdnieki. Pēdējais mongoļu hans mira 1964. gadā.

1911. gadā Mongolija pasludināja neatkarību, taču pēc Oktobra revolūcijas Krievijā 1919. gadā valstī iebruka Ķīnas karaspēks, kas gan tur neuzkavējās ilgi, jo tos padzina krievi. Sākās krievu laiki Mongolijā, jo kaimiņvalsts guva plašu teikšanu visos šīs valsts procesos.

11. jūlijs tiek atzīmēts tikai kā viena no Neatkarības dienām, jo 1921. gada 11. jūlijā Mongolija ieguva neatkarību no Ķīnas, taču 26. Novembrī tiek atzīmēta Mongolijas pirmās Konstitūcijas pieņemšana, kas noveda pie Mongolijas Republikas izveides. Jūlijā neatkarības svētki tiek svinēti katru gadu no 11. līdz 13. jūlijam rīkojot tradicionālo Naadam festivālu.

Naadam ir Mongolijas lielākais festivāls, kurā visa uzmanība tiek veltīta populārākajiem Mongolijas sporta veidiem – mongoļu cīņas mākslai,  jāšanas sacensībām un loka šaušanai. Festivāls sākas ar skaistu ceremoniju, kurā piedalās tradicionālajos kostīmos tērpti dejotāji, atlēti, jātnieki un muzikanti. Kā arī visā valstī šajā dienā galdā tiek celts mongoļu tradicionālais ēdiens Hušuri – eļļā cepti mīklas plāceņi, kuros ir sakapāta aitas gaļa.

Viens no objektiem ,kas noteikti jāapskata, atrodoties Mongolijā, ir Gobi tuksnesis. Šis ir viens no lielākajiem tuksnešiem pasaulē  un tas ir apveltīts ar lielu ainavu dažādību. Piemēram, Gobi tuksnesī ir atrodams arī ledājs, kas ir dīvainākā dabas parādība Mongolijā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49394298sec.