Latgales vēstniecībā GORS izskanēs krāšņa Vidusjūras reģiona mūzikas programma

15. septembrī Latgales vēstniecībā GORS pirmo reizi viesosies Eiropā vecākais aktīvais, par sava žanra leģendām droši saucamais senās mūzikas ansamblis "Hortus Musicus" no Igaunijas. Ansambļa melodiskais un autentiskais skanējums diriģenta Andresa Mustonena vadībā Rēzeknē būs baudāms bagātīgā un krāšņā Vidusjūras reģiona mūzikai veltītā koncertprogrammā "Vidusjūras mozaīka".

Ansamblis "Hortus Musicus" dibināts 1972. gadā un par tā līderi kļuva tolaik tikai 19 gadus jaunais mūzikas entuziasts Andress Mustonens. Kopš tā laika Mustonens izaudzis par talantīgu vijolnieku un diriģentu, savukārt "Hortus Musicus" regulāri uzstājušies ar koncertiem visā pasaulē. Četrdesmit piecu gadu laikā ansamblis izveidojis dažādas programmas, kurās iekļauta mūzika no 8. līdz 20. gadsimtam: gregoriskie dziedājumi, viduslaiku liturģiskā drāma, himnas un motetes, flāmu skolas mūzika, 16. gadsimta polifonija, franču dziesmas, itāļu madrigāli, renesanses deju svītas no visas Eiropas, 17. un 18. gadsimta baroka sonātes, kā arī laicīgie un sakrālie opusi, tāpat ansambļa repertuārā ir 20. gadsimta skaņdarbi, kas nereti komponēti tieši "Hortus Musicus", piemēram, Arvo Perts daudz komponējis tieši šim slavenajam igauņu kolektīvam. "Hortus Musicus" koncertējis gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Japānā, Izraēlā un citur, kā arī piedalījies ievērojamākajos senās mūzikas festivālos Ansamblis ieskaņojis vairāk nekā četrus desmitus programmu, kas izdoti tādos skaņu ierakstu namos kā "Erdenklang", "Musica Sveciae", "Forte" un "Finlandia Records".

Rēzeknē klausāmajā koncertprogrammā "Vidusjūras mozaīka" ansamblis "Hortus Musicus" atskaņos franču, itāļu un spāņu 14. līdz 16. gadsimta mūziku – Monteverdi, Eskobara, Ortisa un citu komponistu darbus. Atklājot Vidusjūras mūzikas lapaspuses, "Hortus Musicus" ieskicē: "Par spīti tam, ka pagātnē transportlīdzekļi un komunikācijas iespējas nav bijušas tik attīstītas kā mūsdienās, mūzika tomēr kļuva par starptautisku fenomenu. Ceļojot un muzicējot, komponisti un mūziķi spēja izplatīt mūziku ne vien no valsts uz valsti, bet arī uz aizjūru teritorijām. Tā laika mūzikas pasaulē dominējošu pozīciju ieņēma Itālija, tādējādi nosakot Eiropas muzikālās tendences un stilus vairāku gadsimtu garumā. Francija un Spānija spēja uzturēt savu neatkarīgo krāšņo mūzikas kultūru, kuras pārstāvji (spāņu un portugāļu mūziķi) arī sekoja Kolumba ceļiem jaunatklātajās teritorijās, tur spējot veiksmīgi attīstīt savas muzikālās gaitas."

"Hortus Musicus" koncerti un ieraksti skan dzirkstīgi, saprotami un iespaidīgi – mūsdienu cilvēku dzīvīgajā muzicēšanas veidā. Ņemot vērā vēsturiski-politiskos apstākļus, jau no ansambļa rašanās sākuma sākuma "Hortus Musicus" raksturo nesamierināšanās ar režīma piedāvāto ideju aprobežotību, tāpat arī autentiska vēsturiskā muzicēšana nekad nav bijis ansambļa darbības pašmērķis, drīzāk tās īpašo skanējumu veido prasmīga koncepcija, radošā virzība mazzināmajā un robežu paplašināšana ne vien ģeogrāfiski un hronoloģiski, bet arī ietverot dažādus mūzikas stilus.

Biļetes uz "Hortus Musicus" koncertprogarmmu "Vidusjūras mozaīka" nopērkamas Latgales vēstniecības GORS un "Biļešu Paradīze" kasēs, kā arī internetā latgalesgors.lv. Koncerta biļešu cena 13,00–15,00 €, GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem atlaide biļetēm 30%.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16454506sec.