Dodies uz Rēzekni un uzzini piecas lietas par gaidāmo «Boņuks 2015» ceremoniju

Jau šajā svētdienā 2016. gada 28. februārī, astoto reizi notiks Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" ceremonija.

Latgales vēstniecībā GORS pulcēsies tuvāki un tālāki latgaliešu kultūras interesenti, atbalstītāji un darītāji. Ar savu klātbūtni ceremoniju pagodinās arī Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde.

1. LABĀKIE LATGALISKAJĀ KULTŪRĀ

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" ir vienīgā balva, kas izceļ, apkopo un godina spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Šogad tradicionālās "Boņuka" māla statuetes par padarīto 2015. gadā tiks pasniegtas 19 nominācijās. Nominantu vidū ir ērģelniece Iveta Apkalna, literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, grupas "Dabasu Durovys", "Unknown Artist", "Galaktika", remiksu meistars Artūrs Slišāns, poētiskā roka apvienība "Kapļi", dziesminieks Kārlis Kazāks, grupa "Laimas Muzykanti", etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis", folkloras kopa "Upīte", festivāls "Baltica 2015", Latgales deju svētki "Večerinka Viškūs", lugu autore Danskovīte, Daugavpils teātra izrāde "Latgaliešu rulete", dokumentālā filma "Maršruts 6486", Preiļu tirdzniecības centra "Ūga" saimnieki Ingūna un Aigars Zīmeļi un daudzi citi – kopā 84 nominanti. Balva par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā šogad tiks pasniegta prāvestam, kultūrvēsturniekam un sabiedriskajam darbiniekam Albertam Budžem. Ar pilnu nominantu sarakstu var iepazīties šeit.

2. IKGADĒJIE SATIKŠANĀS SVĒTKI

"Boņuks" ir ne vien ikgadēja apbalvošanas ceremonija, bet tie ir arī dažādu latgaliskajā kultūrā ieinteresētu ļaužu satikšanās svētki, vienuviet reizi gadā satiekas darītāji un vērotāji, kritiķi un aktīvisti. Ceremoniju ar savu klātbūtni pagodinās Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde, gan Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte, latgaliešu mūziķi Arnis Slobožaņins, Artūrs Uškāns, Guntis Rasims, Normunds Zušs, ērģelniece Iveta Apkalna, žūrijas locekļi – režisors Viesturs Kairišs, tradicionālās kultūras eksperte Ruta Cibule, pērnā gada "Gada cilvēks" Aleksandrs Lubāns, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, dziesminieks Kārlis Kazāks un daudzi citi. Ceremoniju vadīs mūziķis un aktieris Kristaps Rasims, bet muzikāli to kuplinās postfolkloras grupa "Rikši". Tāpat pirms un pēc ceremonijas varēs iepazīties un arī iegādāties latgaliešu literatūras un mūzikas izdevumus, latgaliskus suvenīrus. Priekšstata gūšanai par ceremoniju pērnā gada "Boņuks 2014" īsais kopsavilkuma video noskatāms te.

3. ATSKATS UZ RAIŅA GADU UN FESTIVĀLU "ORGANismi"

Ceremonijas pirmajā daļā būs iespēja netieši atskatīties uz Raiņa un Aspazijas zīmē aizvadīto gadu, jo īpaši "Boņuks 2015" ceremonijai Lielajā zālē tiks izradīts ērģeļmūzikas festivālā "ORGANismi" veidotais uzvedums "Saule. Bērni. Rainis", kurš tapis ērģelnieces Ivetas Apkalnas, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas, Rēzeknes mūziķu un radošo prātu sadarbības rezultātā kā ērģeļu un bērnu saspēle. Uzvedums pirmo un vienīgo reizi līdz šim izskanējis Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē, un tajā mūzikā ievīts izskanēs arī vienīgais Raiņa latgaliski rakstītais dzejolis "Muna jaunu dīnu zeme".

4. IESPĒJA NOSKATĪTIES TIEŠRAIDĒ

Šogad Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2015" varēs vērot arī mobilā satura lietotnes "LMT Straume" tiešraidē http://straume.lmt.lv/lv/kultura/kultura/bonuks/1844. Tiešraides skatītājiem tiks piedāvāta iespēja ieskatīties ceremonijas sagatavošanas aizkulisēs, starpbrīdī redzēt un dzirdēt intervijas ar ceremonijas nominantiem, viesiem un žūrijas locekļiem, noskatīties latgaliešu mūzikas video un iemācīties arī kaut ko pateikt latgaliski. Ceremonijas sākums 16.00, starpbrīdis sāksies 17.00, bet otrās, balvu pasniegšanas daļas, sākums paredzēts 17.30.

5. ĪPAŠA DOŠANĀS UZ LATGALI

Atšķirībā no daudzām citām balvām "Boņuks" ceremoniju, pirms tam nopērkot biļeti, var apmeklēt ikviens interesents. Lai attālums līdz Latgalei nebūtu atruna, šogad balvas organizētāji piedāvā iespēju gribētājiem no Rīgas uz Rēzekni doties ar īpašu "Boņuka" reisu, kurš pulcēs gan nominantus, gan balvu padevējus, gan vienkārši latgaliešu kultūras interesentus. Izbraukšana no Rīgas uz Rēzekni paredzēta 11.00 no rīta, vietu autobusā vēl ir iespēja pieteikt, zvanot Latgales vēstniecībai GORS 22020206 (vietu skaits gan ierobežots). Autobuss pēc ceremonijas dosies arī atpakaļ uz Rīgu.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2015" norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes pilsētas dome, Rēzeknes novada, Daugavpils novada, Balvu, Kārsavas, Ciblas, Dagdas, Ludzas, Līvānu, Viļakas, Rugāju un Baltinavas novadu pašvaldības, Nacionālais Kino centrs un biedrība "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.403548sec.