Brīvdienas sākas Litenē – ko apskatīt ainaviskajā ciematā Gulbenes novadā

Litene ir ciemats Vidzemes un Latgales sadurā, Gulbenes novadā, no kurienes ved ceļi uz Gulbenei, Balviem vai Alūksni. Acīm tīkama ir skaistā ainava no abiem Pededzes upes krastiem, kas savieno ciematu. Litene ir vieta atpūtai kopā ar ģimeni, romantiskiem randiņiem un pastaigām pa atmiņu takām, kas saistās ar skaudro Latvijas vēsturi.

Litenes centrā, Pededzes upes stāvajā krastā, slejas Litenes muiža. Muižas pils celta 19.gs. pirmajā pusē klasicisma stilā, vēlāk vairākkārt pārbūvēta, īpaši ap 1840.gadu, un atjaunota pēc nodedzināšanas 1905.gadā. 1802.gadā par Litenes muižas īpašnieku kļuva baronu Volfu dzimta. Šajā laikā sākās muižas galveno ēku celtniecība un muižas parka izveide. Muižas kompleksā ir saglabājušās gandrīz visas saimniecības ēkas. Muižas staļļos – savu mājvietu ir radis uzņēmums "Latvijas pusdārgakmeņi", kas piedāvā iespēju redzēt, kā no vienkāršiem akmeņiem var izgatavot rotaslietas. Savukārt blakus esošajā muižas šķūnī ir apskatāma Gunāra Cigļa senlietu ekspozīcija.

Par Litenes simbolu tiek dēvēts ritenis. Šis mīts radies no dziesmas "Uz Liteni, uz Liteni ar vecu koka riteni". Par godu tam – Litenes centrā, netālu no Litenes muižas, ir izveidots Riteņu parks. Tajā apskatāmi dažnedažādi uzņēmēju, iestāžu un Gulbenes novada pagastu pārvalžu dāvinātie vides objekti – riteņi. Katrs no tiem ir unikāls un neatkārtojams. Ikviens ir aicināts papildināt Riteņu parku, uzbūvējot savu neatkārtojamo riteni.

Līkumotās Pededzes upes krastos stalti aug ozoli un pār atvariem nolīkušas ievas. Latvijā vienīgā - Pededzes upes zaļā promenāde, aicina uz romantiskām pastaigām, kas vasarā ir īpaši reibinošas, pateicoties krāšņi ziedošām rozēm. Kopš 2016.gada Pededzes upes krastā stalti slejas rotonda jeb "Tējas namiņš." Tas papildina Litenes muižas parka ainavu un ir iecienīta vieta kāzu ceremonijām.

Turpat muižas parkā atrodas arī Litenes stadions. Labiekārtotos laukumos iespējams spēlēt futbolu, basketbolu un lauka tenisu, pieejami četri volejbola laukumi. Savukārt Litenes estrāde pie sevis pulcina skatītājus dažnedažādos brīvdabas koncertos un Zaļumballēs visas vasaras garumā. Katru gadu, maija trešajā sestdienā šeit notiek vasaras sezonas atklāšanas pasākums "Vasara sākas Litenē" ar aktivitātēm visai ģimenei dienas garumā un brīvdabas koncertu noslēgumā.

Nav noslēpums, ka Litenes ainavu un Pededzes upes neskaitāmos līkumus vislabāk izbaudīt atrodoties uz ūdens – laivojot. Pededze tiek dēvēta par vienu no vislabāk laivojamajām upēm Latvijā. Laivošanas pakalpojumus šeit piedāvā divi ģimenes uzņēmumi – Lauku māja "Pededzes" un "Laivot.lv". Bet dabas liegumā "Pededzes un Sitas paliene" varbūt ieraudzīsiet saimniecības "Sopuļi" savvaļas zirgus un govis.

Jau vairākus gadus Litenes vārdu Latvijā un arī pasaulē nes Pudeļu dārzs. Pudeļu dārza saimniece apskatei piedāvā vairāk nekā 30 vides objektus, kas veidoti no tukšām stikla pudelēm. Katrs objekts izceļas ar īpašu oriģinalitāti, un to skaits arvien palielinās.

Tomēr Litenes vārds saistās arī ar skaudriem vēstures notikumiem. Litenē 1941.gada jūnijā tika iznīcināts tautas zieds, tautas spēks, tās lepnums – Latvijas virsniecība, Latvijas armija. No Latvijas armijas vasaras nometnes Litenē kopā ar tās filiālēm represēti ap 430 virsnieki, instruktori, karavīri. 1989.gadā Litenes kapos pārapbedīja 11 virsnieku mirstīgās atliekas un uzstādīja 11 baltus krustus, kas simbolizē šo un pārējo nezināmo karavīru atdusas vietu. 2001.gada 14. jūnijā kapos atklāja idejas autores Dinas Grūbes, projekta izstrādātāju Benitas un Daiņa Bērziņu, akmeņkaļu Ivara Feldberga un Sandra Skribnovska veidotu piemiņas ansambli "Sāpju siena". Ik gadu Litenes kapos un Sitas silā – Latvijas armijas vasaras nometnes vietā, notiek piemiņas pasākumi, atceroties komunistiskā genocīda upurus.

Iepazīstiet nelielo ciematu, kas ir kā radīts nesteidzīgām pastaigām, mieram un atmiņām! Atrodoties blakus autoceļam P35 (Gulbene – Balvi – Viļaka – Krievijas robeža (Vientuļi)), Litene aicina ikvienu garāmbraucēju atklāt noslēpumus, kas tajā mīt!

Šo un citu informāciju par tūrisma iespējām Litenē var uzzināt www.litene.lv, tūrisma informācijas punktā Litenes bibliotēkā, kā arī www.visitgulbene.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41149497sec.