Kā iegūt vairāk, maksājot mazāk - vērtīgi ceļojumu eksperta padomi

Mūsu, kaislīgo ceļotāju, vēlmes pēc jauniem galamērķiem, izjūtām un piedzīvojumiem mēdz būt neierobežotas; finanšu līdzekļi, ko varam šim mērķim atvēlēt, gan diemžēl parasti tādi ir. Agrā jaunībā, kad naudas ir ļoti maz vai nemaz, bet piedzīvojumu slāpes vislielākās, cilvēki ir ar mieru izlīdzēties dažādi – ceļot “ar stopiem”, nakšņot pašos lētākajos hosteļos vai pat vienkārši – ceļa malā vai parkā, strādāt par gultasvietas un vēdera tiesu, pārtikt no cepumiem un “rolton” tipa ēdiena, dziedāt uz ielu stūriem... Gadiem ejot, domāšana pamazām mainās, un aug arī prasības pret ceļojuma kvalitāti visos tās aspektos. Amerikāņu žurnālists un ceļojumu blogeris Šelbijs Edens ir izgājis cauri visiem šiem “ceļotāja evolūcijas” posmiem, un arī uzkrājis vērā ņemamu derīgu padomu bagāžu par tēmu – kā ceļojumu plānot maksimāli izdevīgu, kā saņemt vairāk baudas, iztērējot mazāk naudas.

Lūk, ceļojumu eksperta desmit baušļi labai ceļojuma plānošanai:

1. Izvēlieties gala mērķi, kur jūsu valsts valūtai ir liela vērtība. Amerikāņi pēdējos gados priecājas par iespēju apceļot Eiropu daudz lētāk, jo viņu dolāra vērtība attiecībā pret eiro ir stipri cēlusies. Mēs šo apstākli diemžēl nevaram izmantot savā labā, ir tieši pretēji. Taču pasaulē ir pietiekami daudz valstu, kur dzīves izmaksas ir krietni zemākas kā Latvijā, un tur par samērā zemām cenām varam atļauties daudzas lietas, ko Eiropā nemaz nevarētu – nakšņot labās viesnīcās, ēst restorānos, iegādāties interesantus tautas mākslas priekšmetus.

2. Lētu lidojumu meklēšanai izmantojiet aplikāciju SkyScanner. Vislabākos piedāvājumus saņemsiet, ja ļausities nejaušībai, un izvēlēsieties galamērķi “jebkur”. Ievadiet tikai savu mājas lidostu un datumus, kad esat brīvs, un meklētājs atradīs jums desmitiem fantastiski labus piedāvājumus, sarindotus virzienā no lētākā uz dārgāko. Ja jums jau ir padomā konkrēts gala mērķis un ceļojuma laiks, variet pierakstīties “Price alert” opcijai, kur jūs saņemsiet e-pastu brīdī, kad parādījies labs piedāvājums jūs interesējošā virzienā. SkyScanner patiešām ir efektīvs – ne velti tā mēneša apmeklētāju skaits ir sasniedzis 60 miljonus.

3. Esiet elastīgs naktsmītņu izvēlē. Nav obligāti jāpaliek piecu zvaigžņu viesnīcā vai luksusa villā, lai labi atpūstos un piedzīvotu ko neparastu. Nenonieciniet mazās viesnīciņas, visu mājas, Airbnb vai B&B mitekļus. Pat labākie hosteļi mēdz būt ne tikai visām kvalitātes prasībām atbilstoši, bet arī – ar savu “odziņu”, interesanti ar savu koncepciju, dizainu, stāstu. Vislabāk ceļojumu izbaudīsit, ja ļausities kontrastiem, izmēģinot pat palikšanu vietējo mājās vai kādu nakti teltī. Un tad, ja esat valstī, kur to varat atļauties, pēdējām pāris naktīm kā ceļojuma kulmināciju izvēlieties patiešām greznu viesnīcu ar pilnu servisu.    

4. Izmantojiet atlaižu un bonusu kartes, pastāvīgo klientu programmas. Tādas ir lidsabiedrībām, viesnīcu ķēdēm, citiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Ļoti izdevīgas ir banku kartes, kur bonusa punkti krājas par katru jebkuriem pirkumiem iztērēto naudas vienību.  

5. Saņemiet servisa uzlabojumus tikai par smaidu. Ja jums ir labas komunicēšanas iemaņas un attīstīta prasme iepatikties aviokompāniju darbiniekiem, jums ir izredzes saņemt papildus servisu, par ko citkārt būtu papildus jāmaksā, tikai par smaidu vien – piemēram, labāku vietu pie avārijas izejas vai par pārcelšanu uz biznesa klasi. Tas nedarbojas vienmēr un visur, bet ir taču vērts kaut pamēģināt! Vairums cilvēku vienkārši nezin, ka tas ir iespējams, un pat nemēģina jautāt. Līdzīgu politiku var piekopt, ierodoties viesnīcā. Ja labi pratīsit sarunāt, un viesnīca nebūs pārpildīta, viegli varat tikt pie labāka numuriņa vai kāda cita papildus servisa bez maksas. Ja tāda tomēr tiek prasīta, to vienmēr var nokaulēt zemāku, vai piedāvāt pretī kādu pakalpojumu no savas puses, piemēram, labu atsauksmi TripAdvisor vietnē.

6. Sekojiet ceļojumu blogu padomiem. Šo ieteikumu autors pats daudz vērtīgas pieredzes ir smēlies citu ceļotāju blogos. Tie ir cilvēki, kas ir konkrētajā vietā bijuši, pieraduši meklēt interesantas pieredzes un izdevīgus darījumus, un tādēļ tiešām spēj sniegt labus ieteikumus. Autora iecienītākie blogi ir The Points Guy, Million Mile Secrets un Nomadic Matt. Derīgas rekomendācijas, piemēram, par to, kā ceļojot izdzīvot ar 20 eiro dienā, var atrast arī populāru latviešu ceļotāju blogos.

7. Izvēlieties viesnīcas, kuras ir atvērtas nesen. Šādām viesnīcām ir vitāli nepieciešams piesaistīt viesus, iegūt atpazīstamību un labu reputāciju, tādēļ tās bieži vien piedāvā ārkārtīgi labus darījumus. Un, papildus labai cenai, jaunām viesnīcām ir arī citas priekšrocības – vadība un personāls ļoti cenšas, lai viesis būtu apmierināts un atgrieztos atkal, viss vēl jauns, svaigs un smaržīgs, un galu galā – ir ļoti laba sajūta būt vienam no pirmajiem, kas gūst šo jauno pieredzi.  

8. Neceļojiet pašā “karstākajā” sezonā. Katram gala mērķim ir savas iecienītākās sezonas, kad tas teorētiski ir vispievilcīgākais. Bet diemžēl tam līdzi nāk arī augstākas cenas, mazāka pieejamo naktsmītņu izvēle un tūristu pārpildītas apskates vietas. Varbūt ekonomijas nolūkos ir vērts mazliet atkāpties no stereotipiem, un aizbraukt nepopulārajā sezonā, piemēram, uz Karību salām vasarā un vai uz Eiropu ziemā? Tiesa, pirms pieņemt šādu lēmumu, labi jāizpēta apstākļi konkrētajā gala mērķī. Ja aukstāka laika gadījumā pietiks ar siltākām drēbēm, tad tropu viesuļvētra gan spēs iznīcināt ne tikai objektus savā ceļā, bet arī jūsu atvaļinājumu!

9. Dodieties ārpus populārākajiem tūrisma gala mērķiem. Pasūtiet viesnīcu nevis pilsētas centrā, bet gan nomalē. Tas ne tikai ieekonomēs līdzekļus, bet dos arī reālistiskāku, ne tūristiem demonstrētu pieredzi par dzīvi šajā valstī un pilsētā, un palīdzēs izvairīties no tūristu pūļiem. Piemēram, būdams ņujorkietis, autors nekad neieteiktu viesnīcu Taimskvēra apkārtnē. Slavenās vietas, protams, ir jāapskata, bet dzīvot gan izdevīgāk ir mazliet nostāk.  

10. Ceļojiet grupā. Mēdz teikt, ka laba kompānija jau ir puse no ceļojuma izdošanās. Ja jums ir iespēja ceļot kopā ar ģimeni, draugiem, domu biedriem, noteikti dariet tā. Tas ne tikai sniegs jums emocionāli piepildītas atmiņas par kopīgiem ceļojumiem, bet arī ļaus saņemt daudz izdevīgākus piedāvājumus – gan palikšana Airnbnb vai HomeAway tipa naktsmītnēs, ceļojot grupā ir lētāka, gan var saņemt grupas atlaides apskates objektos, pasūtīt privātas ekskursiju tūres. Esot grupā (optimāls lielums ir 6 – 10 cilvēki) iespējams pat tikt pie pavisam ekskluzīvām iespējām, piemēram, dzīvot villā Toskānā vai burāt ar jahtu pa Vidusjūru, un sadalot izmaksas “uz galviņām” cena būs visnotaļ pievilcīga.

 


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44536805sec.