6 padomi, kas ceļojumu padarīs lielisku

Galamērķis izvēlēts un lidmašīnas biļetes kabatā – ko tālāk? Kas jāizdara pirms došanās ceļā un jāņem vērā, svešā valstī esot? Ceļojumu organizatora "Kidy Tour” gide un pārstāve Turcijā Linda Piegava dalās ar praktiskiem padomiem, kā  izbaudīt ceļojumu  un izvairīties no nepatīkamas pieredzes.

Ceļošana ir Lindas Piegavas sirdslieta, ko viņa pēc tūrisma studijām pārvērtusi par savu ikdienu. Tomēr, lai gan gides  darbs varētu šķist kā nebeidzamas brīvdienas, patiesībā tas ir pilns izaicinājumu, tūristus sagaidot un pavadot un risinot jebkādus jautājumus un situācijas, kādās ceļotāji nonāk. Gides darbā Linda uzkrājusi pamatīgu pieredzi no tūristu ikdienas, un dalās ar sešiem ieteikumiem, kas noderēs ikvienam ceļotājam:

Neskopojies ar ceļojuma apdrošināšanu

Ceļojuma apdrošināšana ir viena no lietām, uz ko nereti cenšas ietaupīt, taču velti. "Veselības problēmas iepriekš paredzēt nav iespējams. Var gadīties trauma, hroniskas slimības saasinājums, vīruss, saindēšanās ar pārtiku vai alerģiska reakcija pret kādu eksotisku ēdienu vai augli, ar kuru iepriekš nav bijusi saskarsme. Meklēt ārsta palīdzību ārvalstīs bez apdrošināšanas, nereti ir ļoti dārgi, savukārt ceļojuma apdrošināšana mūsdienās lielas investīcijas neprasa,” saka L.Piegava. Tāpat ceļojuma apdrošināšana ļauj sevi pasargāt no liekiem izdevumiem, atcelta lidojuma vai pazaudētas bagāžas gadījumā.  

Uzmani dokumentus un seko līdzi naudas plūsmai

"Tūristam jābūt piesardzīgiem vienmēr, jo diemžēl visur, kur apgrozās tūristi, mēdz būt ļaudis, kas gatavi izmantot citu nezināšanu, apjukumu, nepiesardzību. Vienmēr jābūt piesardzīgiem, svešā valstī norēķinoties par precēm un pakalpojumiem – jāseko līdzi, cik daudz naudas iedodat un cik jums izdod atpakaļ. Īpaši, ja maksājat jums nepazīstamā valūtā. Ja maksājat ar karti, rūpīgi skatāties, kādu summu tirgotājs ievada apmaksai, un ko dara ar jūsu karti. Tāpat vienmēr uzmaniet savas personīgās mantas un neatstājiet nepieskatītu neko vērtīgu. Arī viesnīcā esot! Vienmēr tūristiem iesaku līdzi neņemt visu naudu, bet dokumentu, naudas un vērtslietu glabāšanai izmantot viesnīcās pieejamos seifus,” iesaka L.Piegava. Lai gan norēķini ar karti kļuvuši pašsaprotami lielā daļā pasaules valstu, vienmēr vērts ņemt līdzi arī nedaudz skaidras naudas, - tā noderēs vietās, kur norēķini ar karti nav iespējami, un dzeramnaudai. "Eksotiskās valstīs dzeramnaudai ir īpaši liela nozīme. Piemēram, Turcijā, tā ir gandrīz vai obligāta prasības, izrādot cieņu un pateicību. Dzeramnaudai nav jābūt lielai, taču tas būs žests, ko vietējie noteikti novērtēs,” skaidro gide.

Izvērtē savas iespējas objektīvi

No Latvijas ziemīgajiem laika apstākļiem nonākot siltās zemēs, daudzi tūristi pārvērtē savas ādas gatavību saulei. Kārojot pēc tumšāka iedeguma un izvēloties savai ādai nepiemērotu saules aizsargkrēmu, atvaļinājuma pirmajās dienās ceļotāji mēdz iedzīvoties sāpīgos apdegumos, kas var sabojāt visu atlikušo atvaļinājumu. "Ķermenis var nebūt pieradis pie tādas temperatūras un saules intensitātes, kāda ir siltajās zemēs. Jo īpaši tas jāatceras vecākiem, kas ceļo kopā ar bērniem. Tas nozīmē izvēlēties piemērotu apģērbu un apavus, lietot gana stipru saules aizsargkrēmu, dzert daudz ūdens un uzmanīties no pārkaršanas,” iesaka L.Piegava.

Izpēti valsts paražas un kultūru

Lai neaizvainotu vietējos un nenonāktu neveiklās situācijās, pirms ceļojuma vienmēr svarīgi izpētīt konkrētajā valstī esošās paražas un kultūru. "Neliela izpēte par valsts paražām un kultūru nekad nenāk par ļaunu, īpaši, ja dodaties atpūsties uz valsti, kas ir ārpus Eiropas. Zinot galamērķa sociālo etiķeti un tradīcijas, mēs izrādām cieņu vietējiem iedzīvotājiem un izvairāmies no neveikliem pārpratumiem. Piemēram, Ķīnā nav pieņemts pieņemt dāvanu, pirms tam no tās vairākas reizes neatsakoties, bet Turcijā nedrīkst soļot pirms kāda, kurš tobrīd skaita lūgšanu, aizšķērsojot brīvu skatu uz priekšu, īpaši mošejā esot. Tāpat vietējie jebkurā pasaules malā noteikti novērtēs, ja iemācīsieties dažas pieklājības frāzes viņu valodā – šāds sīkums var atvērt daudzas durvis un sirdis,” saka gide.

Ievēro tūristiem noteiktos ierobežojumus

Daudzi ierobežojumi, kas noteikti tūristiem, ir viņu pašu drošībai, un to respektēšana palīdzēs izvairīties no nelaimes gadījumiem un cita veida nepatikšanām ar likumu, saka L.Piegava: "Liela daļa ierobežojumu noteikti, rūpējoties par tūristu veselību un drošību. Citi ir spēkā, jo to prasa vietējie likumi. Piemēram, nereti tūristi nav apmierināti, ka Turcijā, dodoties džipu safari, automašīnas nav ļauts vadīt pašiem. Kalnos var būt bīstami ceļi un nogruvumi, un tikai vietējie šoferi ir īpaši apmācīti un šos ceļus pārzina.”

Ar atvērtu prātu un labu garastāvokli

"Šis, iespējams, ir pats galvenais ieteikums, ko dodu ceļotājiem – braucienā vienmēr doties  labā omā, ar vēlmi uzzināt un redzēt jaunas lietas un ar jaunai kultūrai atvērtu prātu. Ne vienmēr viss izdodas tā, kā esat iedomājušies vai iecerējuši, tā tas ir katrā ceļojumā. Tāpēc jācenšas nepievērst uzmanību maziem sīkumiem un nebūšanām, bet baudīt visu, kas apkārt notiek,” aicina L.Piegava.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.85380602sec.