Latvijā katrs trešais Covid-19 situācijas dēļ domājis par dzīvesvietas maiņu

-    Visbiežāk par dzīvesvietas maiņu domājuši Latvijas iedzīvotāji, kuri vislabprātāk izvēlētos dzīvesvietu priekšpilsētā un lauku teritorijā

-    Dzīvesvietu mikrorajonos divreiz retāk izvēlētos Igaunijas iedzīvotāji -  5 %, salīdzinot ar 11 % Latvijā un Lietuvā, savukārt Lietuvas iedzīvotāji biežāk nekā citi vēlētos dzīvot mazākās pilsētās – 16 %, salīdzinot ar 12 % Latvijā un 9 % Igaunijā

-    Igaunijas iedzīvotāji daudz gatavāki īpašumu iegādāties attālināti – 71 % Igaunijas, 62 % Latvijas un 47 % Lietuvas iedzīvotāji, kā arī attālināti parakstīt līgumus – 69 % Igaunijā, 39 % Latvijā un 36 % Lietuvā  

Par dzīvesvietas maiņu pandēmijas laikā izveidojušās situācijas dēļ domājuši 35 % Latvijas iedzīvotāju – lielākoties tās ir ģimenes ar bērniem, visbiežāk atzīstot, ka vēlētos dzīvot privātmājā vai plašākā mājoklī, savukārt jaunieši un seniori nereti gribētu ekonomiskāku mājokli, liecina bankas Citadele un pētījumu aģentūras Norstat veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja.

Kaimiņvalstu iedzīvotāji retāk domājuši par dzīvesvietas maiņu – to apsvēruši 30 % Lietuvas un 20 % Igaunijas iedzīvotāju, visbiežāk arī norādot, ka vēlētos privātmāju vai plašāku mājokli.

Pandēmijas ietekmē ir mainījusies sabiedrības ikdiena, un tas mudinājis iedzīvotājus pārdomāt arī esošās dzīvesvietas piemērotību jaunajiem apstākļiem – 18 % Latvijas iedzīvotāju vēlētos dzīvot privātmājā un 11 % plašākā mājoklī, un visbiežāk tā norādījušas ģimenes ar bērniem. Savukārt 4 % iedzīvotāju vēlētos dzīvot mazāk apdzīvotā vietā, liecina bankas Citadele aptauja.

Tomēr ne visi, kuri pandēmijas laikā domājuši par dzīvesvietas maiņu, to vēlētos lielāku – 3 % norāda, ka vēlētos ekonomiskāku un kompaktāku mājokli, un ievērojami biežāk to atzinuši jaunieši līdz 30 gadiem vai iedzīvotāji virs 60 gadiem.

“Pandēmija mudinājusi domāt par dzīvesvietas piemērotību jaunajai ikdienai un arī konkrētajam dzīves posmam. Situācijā, kad daudz laika pavadām mājās un tur ir gan birojs, gan skola, gan bērnudārzs un dzīvesvieta vienlaikus, piemērots mājoklis ir kļuvis vēl nozīmīgāks komfortablai ikdienai. Aptaujā redzam, ka visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāji mājokli vislabprātāk iegādātos pilsētas priekšpilsētā un lauku teritorijā. Šīs tendences jau iezīmējas arī hipotekāro kredītu pieprasījumos. Cilvēki īpaši novērtē mājokļa piemērotību attālinātam darbam, un arvien biežāk izvēlas īpašumus ārpus pilsētas, jo nav vairs katru dienu jāmēro ceļš uz ofisu. Aktīvākie hipotekārā kredīta ņēmēji ir ģimenes ar bērniem – 70 % no bankas Citadele hipotekārajiem kredītiem ir izsniegti ģimenēm ar bērniem un vairāk kā puse no tiem ir ar attīstības finanšu institūcijas ALTUM galvojumu,” saka bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Neierobežota budžeta gadījumā mājokli priekšpilsētā izvēlētos 32 %, savukārt lauku teritorijā 28 % Latvijas iedzīvotāju, liecina aptauja. Līdzīga ir arī Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāju izvēle – priekšpilsētā vēlētos dzīvot 28 % Lietuvas un 34 % Igaunijas iedzīvotāju, bet laukos attiecīgi 27 % un 31 %.

Dzīvesvieta pilsētas centrā vai vecpilsētā vismazāk interesē Latvijas iedzīvotājus – tur vēlētos dzīvot 10 %, savukārt Lietuvā un Igaunijā šādu vēlmi izteikuši pa 15 %  iedzīvotāju. Dzīvesvietu mikrorajonos divreiz retāk izvēlētos Igaunijas iedzīvotāji -  5 %, salīdzinot ar 11 % Latvijā un Lietuvā. Savukārt Lietuvas iedzīvotāji biežāk nekā citi vēlētos dzīvot mazākās pilsētās – 16 %, salīdzinot ar 12 % Latvijā un 9 % Igaunijā.

“Interesanti, ka Igaunijas iedzīvotāji ir daudz gatavāki īpašumu iegādāties attālināti. Sekojot kopējām attālināto pakalpojumu izmantošanas tendencēm, digitālajām prasmēm un e-paraksta izmantošanai, noteikti augs iedzīvotāju vēlme īpašumu iegādi noformēt attālināti. Jau šobrīd klientiem ir iespēja veikt mājokļa iegādi pilnībā attālināti, izmantojot attālinātu pieteikšanos mājas lapā, video konsultācijas un attālinātu līguma parakstīšanu,” stāsta Mironovs.

Iespēju pieteikties hipotekārajam kredītam attālināti visvairāk novērtē Igaunijas iedzīvotāji. 71 % Igaunijas, 62% Latvijas un 47 % Lietuvas iedzīvotāju norāda, ka, viņuprāt, visērtāk pieteikties hipotekārajam aizdevumam ir mājaslapā, internetbankā vai mobilajā lietotnē.

Vēlme arī līgumu parakstīt elektroniski Baltijas valstu iedzīvotāju vidū būtiski atšķiras. Vairums jeb 69 % Igaunijā līgumu vēlētos parakstīt elektroniski, kamēr Latvijā un Lietuvā lielākā daļa to vēlētos veikt klātienē – attiecīgi tikai 39 % un 36 % būtu gatavi līgumu parakstīt elektroniski.

Aptauja ir reprezentatīva, un to šī gada janvāra beigās veica pētījumu aģentūra Norstat, katrā Baltijas valstī, aptaujājot 1000 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52172589sec.