Padomi acu veselībai: kā rūpēties par tehnoloģiju nogurdinātām acīm

Darbs, mācības un cilvēku savstarpējā komunikācija šobrīd notiek attālināti, izmantojot dažādas digitālās ierīces. Tas ievērojami pastiprina slodzi acīm, tāpēc īpaša vērība jāpievērš savas redzes un acu veselībai. Modes un izklaides centrs Rīga Plaza sadarbībā ar optikas veikalu ķēdi Vizionette ir sagatavojis praktiskus ieteikumus, kā rūpēties par tehnoloģiju nogurdinātām acīm.

 “Cilvēkiem pēc ilgstoša darba tuvumā, it īpaši strādājot pie datora, var parādīties dažādas sūdzības. Piemēram, redzes miglošanās, acu nogurums, galvas sāpes, sausuma un graušanas sajūta acīs u.tml. Redzes un acu diskomforts apgrūtina ikdienišķu darbu veikšanu, strādāšanu un mācīšanos. Tāpēc svarīgi ir parūpēties par sevi un veikt regulāru acu veselības pārbaudi vismaz vienu reizi gadā. Tās laikā tiks piedāvāti labākie individuālie risinājumi problēmu novēršanai. Ja ir parādījušās kādas sūdzības, pārbaude jāveic nekavējoties, tomēr par redzi vērts rūpēties arī profilaktiski,” uzsver optikas veikalu ķēdes Vizionette optometriste Krista Mieze.

 Kāpēc acis nogurst un kāpēc tās ir jāatpūtina?

 Mēs katru dienu pavadām daudzas stundas pie datora un veicam citus ilgstošus darbus, nodarbinot acis tuvumā. Piemēram, lasot vai rakstot. Lai acis varētu pilnvērtīgi strādāt, katru dienu ir jāievēro pareizs režīms. Mūsu acīs atrodas daudz mazu muskuļu ar ierobežotām spējām veikt ilgstošu darbu. Jo ilgāk mēs tos nodarbinām un aizmirstam ievērot regulāras un atbilstoša ilguma atpūtas pauzes, jo lielāka iespēja, ka mums parādīsies kādas sūdzības. Tāpēc nepieciešams ievērot regulāras un atbilstoša ilguma atpūtas pauzes – 20 minūtes velti darbam, pēc tam 20 sekundes atpūties, skatoties tālumā. Skatoties tālumā, acis atpūšas. Ik pēc divām stundām, kas pavadītas pie datora, aptuveni uz desmit minūtēm nepieciešams atpūtināt ne tikai acis, bet visu ķermeni. Šajā laikā ieteicams nedaudz atpūsties, ieturot nelielu pauzi un izkustēties.

 Redzes vingrinājumi acīm

Papildus regulārām acu atpūtām, vēlams veikt vienkāršus redzes vingrinājumus. Pildot redzes vingrinājumus, galva jātur taisni un nekustīgi, jākustas tikai acīm:

·       skaties pa labi un pa kreisi (maksimums cik vien tālu vari);

·       skaties uz augšu un uz leju;

·       skaties slīpi pa labi uz augšu un pretēji pa kreisi uz leju, tad pa kreisi uz augšu un pa labi uz leju.

 Ergonomiska vide

 Darba vai mācību vietai ir jābūt ergonomiski un pareizi iekārtotai. Visam ir jābūt novietotam pareizajā attālumā un augstumā, kā arī ar labu, atbilstošu apgaismojumu. Ikvienam no mums ir jābūt motivētam sev palīdzēt, ievērojot pareizu darba režīmu un dodot iespēju acīm regulāri atpūsties. Ja nepieciešami korekcijas līdzekļi – brilles vai kontaktlēcas – tie noteikti ir jālieto, un tiem ir jābūt atbilstošiem.

Ilgstoši koncentrējoties darbam tuvumā, cilvēki mirkšķina acis aptuveni divas reizes mazāk. Tā rezultātā veidojas "sausā acs", kas izraisa redzes miglošanos, acu nogurumu, apsārtumu, sausuma un graušanas sajūtu, asarošanu. Lai no tā izvairītos, jāievēro regulāras un atbilstoša ilguma atpūtas. Atcerieties mirkšķināt acis biežāk. Arī "mākslīgo asaru" lietošana mitrināšanai palīdzēs un uzlabos acu komfortu.

 Uzturs un vitamīni

Redzes un acu veselībai ļoti svarīgs ir arī uzturs. Uzturā jālieto dārzeņi, augļi un ogas, kas ir bagātināti ar dažādiem vitamīniem. Acu veselības uzlabošanai, optometristi iesaka uzturā iekļaut:

·       burkānus, saldos kartupeļus un aprikozes (produkti, kas satur vitamīnu A);

·       apelsīnus, mandarīnus, greipfrūtus, citronus, sarkano papriku, tomātus un zemenes (produkti, kas satur vitamīnu C);

·       avokado, mandeles, saulespuķu sēklas (produkti, kas satur vitamīnu E);

·       zaļos salātus, spinātus, pētersīļus, kāpostus un brokoļus (produkti, kas satur luteīnu un zeaksantīnu)

·       pākšaugus (produkts, kas satur cinku);

·       treknās zivis kā lasis, skumbrija, tuncis, sardīnes; austeres (produkti, kas satur omega 3 taukskābes);

·       olas, valriekstus, linu un čia sēklas, augu eļļas, tofu;

·       kā arī antioksidantu – mellenes.

 Būtiski uzturā lietot arī pietiekamu daudzumu ūdens. Sievietei dienā vajadzētu izdzert aptuveni 2l ūdens, vīrietim – 3l. Apkures sezonas laikā telpās ieteicams lietot gaisa mitrinātājus.

Zilā gaisma – papildu diskomforts acīm

Digitālās ierīces izstaro zilo gaismu, kas negatīvi ietekmē mūsu acis. Zilā gaisma ir starojums diapazonā no 415nm līdz 455nm. Ja salīdzina saules izstaroto redzamās gaismas spektru ar digitālo ierīču spektru, tad digitālajām ierīcēm ir izteikts "zilās gaismas pīķis". Zilā gaisma regulē mūsu dienas un nakts ciklu. Tā mums ir nepieciešama, lai mēs pa dienu būtu aktīvi un pa nakti atpūstos. Ja zilās gaismas ir par daudz, tā var radīt kaitējumu. Gan tehnoloģiju lietošanas intensitātei, gan laikam, ko veltam acu atpūtai, ir jābūt balansā. Attēlu košumu digitālo ierīču ekrānos nodrošina zilā gaisma palielinātā daudzumā. Tā var radīt redzes un acu diskomfortu.  It īpaši, ja apkārt ir tumšs. Piemēram, skatoties televizoru, nav ieslēgts apgaismojums istabā. Tāpēc, darbojoties ar digitālajām ierīcēm, apkārtējam apgaismojumam ir jābūt labam. Redzes un acu komforta uzlabošanai var izmantot brilles ar "zilās gaismas filtriem", kas par aptuveni 10% samazinās "zilās gaismas pīķi".

Par modes un izklaides centru “Rīga Plaza”:

“Rīga Plaza” (www.rigaplaza.lv) ir viens no lielākajiem tirdzniecības centriem Latvijā, kas apmeklētājiem atvērts kopš 2009. gada 31. marta. Tirdzniecības centrs ar 60 000 m2 lielu tirdzniecības un izklaides vietu platību atrodas pie Salu tilta, Mūkusalas ielā 71. 

Par “CBRE Baltics”:

“CBRE Baltics” ir modes un izklaides centra “Rīga Plaza” apsaimniekotājs. “CBRE” ir pasaulē vadošā nekustamā īpašuma apsaimniekošanas un investīciju kompānija. Baltijas valstīs to pārstāv “CBRE Baltics”, kas sniedz pilna servisa nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40843701sec.