Daži padomi, kā mazināt vairāku laika joslu šķērsošanas radīto diskomfortu

Neskatoties uz modernā transporta sniegtajām iespējām, kas ļauj nokļūt citā kontinentā vien dažu stundu laikā, pēc gariem pārlidojumiem bioloģiskā pulksteņa kaprīzes ceļotājiem var sagādāt nepatīkamas izjūtas. 

Gandrīz 70 procenti ceļotāju, kuri īsā laika periodā šķērsojuši vismaz vairākas laika zonas, izjūt bezspēku, dezorientāciju un straujas garastāvokļa maiņas. Pētījumi liecina, ka visvairāk cieš tie lidmašīnu pasažieri, kas šķērsojuši vismaz piecas laika zonas austrumu virzienā.

Taču noteikti nevajadzētu krist panikā, ja brīvdienas plānojat pavadīt, piemēram, Austrālijā. Ir pietiekami daudz paņēmienu, ko darīt lidojuma laikā un pēc tā, lai iespējamos reiboņus un sagurumu mazinātu līdz minimumam.

Turpinājumā daži padomi, kā vieglāk pārvarēt tā dēvēto "džetlagu" (angļu val. - jetlag) jeb bioloģiskā diennakts ritma traucējumus vairāku laika joslu šķērsošanas dēļ.

Lidojuma laikā

Ja lidojums norit nakts laikā, mēģiniet iemigt un guliet, cik ilgi vien iespējams. Šādi jūs remdēsiet iespējamo spēka izsīkuma sajūtu, nonākot galamērķī.

Nelietojiet alkoholu vai kofeīnu saturošus dzērienus. Gaisa spiediens lidmašīnas salonā var pastiprināt alkoholisko dzērienu atstāto efektu – tas var nodarīt lielāku kaitējumu nekā parasti, sagādājot īpaši nepatīkamas paģiras. Tā vietā jāparūpējas par lielu šķidruma daudzuma uzņemšanu, lai pasargātos no organisma atūdeņošanās – ieteicams dzert tieši ūdeni.

Ja nākas atmosties, pamēģiniet izstaigāties pa lidmašīnas salonu – izkustiniet locītavas un muskuļus, veicot parastos izstiepšanās vingrojumus. Nav nepieciešamas jogas nodarbības 10 kilometru augstumā – pietiks ar potīšu apļošanu un vairākkārtēju ieliekšanos ceļos.

Ieņemot sēdvietu, novelciet apavus. Gaisa spiediena dēļ reizēm garu pārlidojumu laikā kājas mēdz pietūkt. Lai nodrošinātu komfortu, pirms lidojuma jāparūpējas, lai kājās būtu siltas zeķes.

Pēc lidojuma

Nonākot galamērķī, mēģiniet pielāgoties ierastajam diennakts ritmam. Ja tas nozīmē došanos pie miera jau pēc 20 minūtēm, noteikti dariet to.

Daži ārsti atzīst, ka dienasgaisma palīdz pielāgoties jaunajai laika zonai, tādēļ centieties maksimāli daudz laika pavadīt ārpus telpām.

Esiet aktīvs(-a), uzturiet ķermeni mundru, veicot izstiepšanās vingrojumus. Vairāki jogas eksperti iesaka pacelt kājas un atbalstīt tās pret sienu, atrodoties guļus stāvoklī – šādu paņēmienu var īstenot, nonākot viesnīcas numurā. Tas palīdzēs tikt vaļā no noguruma sajūtas pēdās un apakšstilbos.

Teorētiski atgūšanās no izjauktā organisma diennakts ritma iespējama tik dienu laikā, cik laika joslas šķērsotas. Piemēram, ja jūsu galamērķis atrodas sešas laika joslas uz priekšu, visticamāk nelāga pašsajūta jūs var piemeklēt pat sešas dienas pēc izkāpšanas no lidmašīnas. Taču nesatraucieties – lielākā daļa cilvēku jūtas labāk jau pēc 24 stundām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12443995sec.