7 valstis, kurās nav jāatstāj dzeramnauda

Dzeramnauda ir žests, ar kuru aplicinām, ka mums ir paticis restorāna, kafejnīcas vai bāra serviss. Tomēr šis allaž bijis viens no jautājumiem, kas bieži tirda ceļotāju prātus. Zināmi pat gadījumi, kad cilvēki izvēlas neiet uz restorāniem, jo apzinās - ar dzeramnaudu restorāna apmeklējums var būt par dārgu. Īpaši tiem ceļotājiem, kam patīk zināt cik kas maksā. Savukārt turīgākus ceļotājus nereti uztrauc jautājums - cik daudz dzeramnaudas atstāt. Vai zināji, ka, piemēram, biznesa pusdienu laikā parasti dzeramnaudu neatstāj?

Iepazīstināsim ar valstīm, kurās dzeramnaudas atstāšana neietilpst etiķetē.

Japāna

Dzeramnaudu kultūra Japānā ir neierasta. Ja tā tomēr tiek atstāta, saņēmējs var justies apjucis, kādēļ viņam iedots vairāk naudas nekā nepieciešams. Turklāt dzeramnaudas atstāšana var būt pat apkaunojoša pakalpojuma sniedzējam, lai gan japāņi to nekad necentīsies izrādīt. Tomēr, neskatoties uz to, pēdējā laikā ekskluzīvos vai rietumu stila viesnīcu restorānos tiek ieviestas papildus nodevas par dažādiem pakalpojumiem.

Dienvidkoreja

Dzeramnaudu atstāšana arī Dienvidkorejā nav ierasta. Tomēr daži tūkstoši vonu, kas pielīdzināmi pāris ASV dolāriem, priecēs ikvienu šveicaru vai viesmīli.

Indija

Indieši parasti negaida dzeramnaudas, tomēr šāds žests tiek augstu novērtēts. Ja apkalpojošajā sfērā strādājošam indietim jautāsiet, cik daudz dzeramnaudas būtu jāatstāj, viņš pieklājīgi atbildēs, ka papildu maksa par pakalpojumu nav nepieciešama, piebilstot, ka atklāti norādīt dzeramnaudas apjomu būtu nekulturāli.

Brazīlija

Arī brazīlieši negaida, ka klients atstās dzeramnaudu, tomēr ir pateicīgi, ja to saņem. Ja runa ir par taksometru pakalpojumiem, summas noapaļošana uz augšu līdz veselam reālam ir visai ierasta vietējo iedzīvotāju vidū.

Šveice

Šveices likumdošana ir visai strikta - un tā nosaka, ka visām izmaksām (tostarp servisa maksām) jābūt dokumentētām. Līdz ar to šajā valstī dzeramnaudas atstāšana nav īpaši izplatīta - taču lielākās valstīs (īpaši kur ir tūristi), dzeramnaudas tāpat reizēm atstāj.

Austrālija

Parasti dzeramnaudas netiek atstātas, taču ir visai izplatīta prakse teikt "keep the change" jeb "paturiet atlikumu".

Beļģija

Līdzīgi kā Šveicē, arī šeit ir stingra likumdošana, kas arī nosaka darbinieku algas - tās ir visai lielas. Līdz ar to nav nepieciešamības viesmīlim, kas pelna 1500-2000 eiro mēnesī, atstāt dzeramnaudu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14077902sec.