Vai esi aizdomājies, kādēļ tieši sievietes visbiežāk izvēlas stjuartu darbu?

Lai arī mūsdienās nav noteikti dzimuma nosacījumi stjuartiem, iespējams novērot, ka vairums stjuartu tomēr ir sievietes. To acīmredzami pierāda arī statistika, kas norāda - aptuveni 70-80% no stjuartiem pasaulē ir sieviešu dzimuma.

Aviācijai vēl tikai rodoties, pirmie stjuarti bija vīrieši. Pats pirmais stjuarts 1912. gadā bija vācietis Heinrihs Kubis, kas bija viesu uzņēmējs leģendārajos "Zeppelin" tipa lidaparātos. Viņš apkalpoja arī bēdīgi slaveno "Hindenburg", kas cieta avārijā, taču Kubis izdzīvoja, jo izleca pa lidaparāta logu. Tieši viņš tiek uzskatīts par pirmo, kam ticis uzticēts rūpēties drošību un pasažieru labsajūtām lidojuma laikā - tātad pildīt stjuarta pienākumus.

Šī profesija attīstījās līdz ar aviācijas nozari - un 1920. gadā gan Lielbritānijā, gan Amerikas Savienotajās Valstīs "cabin boys" jeb "lidmašīnas puikas" bija jau ierasta lieta. Īpaši stjuarti tika izmantoti biznesa ceļojumos, kā arī atpūtas braucienos (kad, piemēram, biznesmeņi lidoja azartspēļu ceļojumos uz Kubu un gribēja tikt apkalpoti).

Līdz pat 1930. gadam visi stjuarti bija vīrieši, taču šajā gadā pirmo reizi vēsturē šis darbs tika uzticēts arī sievietei - slimnīcas māsiņai Elēnai Čurčai. Šajos gados arī ASV tika valdīja Lielā Depresija (ekonomiskā krīze), kas neskaitāmām sievietēm lika meklēt darbu - un stjuarta darbs bija viens no retajiem, kas pieļāva pieņemt darbā arī sievietes. Lai arī vakanču bija ļoti maz, sieviešu pieteikumu apjoms bija milzīgs.

Šajos gados sievietes pamazām sāka pārņemt stjuartu pozīcijas, jo bija gatavas strādāt par zemāku samaksu, kā arī arvien biežāk ceļotāji novērtēja to, ka viņus apkalpo simpātiskas sievietes. 1936. gada sludinājumā, piemēram, rakstīts šādi: "Meitenēm, kas vēlas kļūt par stjuartēm, jābūt 45 līdz 53 kilogramus smagām, 152 līdz 164 centimetriem garām, kā arī vecumā no 20 līdz 26 gadiem. Tāpat jābūt gatavām medicīniskām pārbaudēm četras reizes gadā - veselībai jābūt nevainojamai". Tāpat tika uzsvērts, ka meitenēm jābūt simpātiskām.

Vēlākos gados pat tika uzsvērts, ka stjuartēm jābūt neprecētām, kā arī ar lielisku redzi.

Šajos gados sievietes seksuālais tēls bija būtisks veids kā piesaistīt klientus aviācijai. Aptuveni 32 - 35 gadu vecumā visas stjuartes tika atlaistas.

Pirmā melnādainā stjuarte darbu uzsāka 1958. gadā.

Mūsdienās gan, protams, vairs dažādu kritēriju stjuartu darbam vairs nav (par precēšanos, augumu, svaru, dzimumu un izskatu), tomēr arvien aviokompānijas tiek pieķertas dažādos neformālos diskriminācijas skandālos - piemēram, labākus lidojumus dodot skaistākām stjuartēm.

Diskriminācija arī nav dzimuma jomā, tomēr vairums vīriešu izvēlas citus darbus aviācijā - nereti arī labāk apmaksātus, kas stjuaršu darbu atstāj sievietēm.

Pēc 11. septembra teroraktiem ASV radās lielas diskusijas par stjuartu darbu un nepieciešamajiem kritērijiem stjuartu darbam (toreiz stjuarti pašaizliedzīgi cīnījās par savu un pasažieru dzīvībām).

Par ASV pieejamie dati norāda, ka vidējais stjuarta vecums ir 45 gadi un vīrieši saņem par 7% lielāku atalgojumu nekā sievietes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78520703sec.