Vai šogad sniegoti Ziemassvētki: bukmeikeri un sinoptiķi atklāj laikapstākļu prognozes gada nogalei

Viens no gada izskaņas aktuālākajiem sarunu tematiem jau tradicionāli ir jautājums par to, vai Ziemassvētki iepriecinās ar sniega segu. Pēdējo gadu laikā līdz ar straujajām klimata pārmaiņām sniegs mūsu platuma grādos kļuvis par visai retu parādību, taču Latvijas iedzīvotāji aizvien nav atmetuši cerības svētkus pavadīt baltās noskaņās ar vismaz nelielu sniega daudzumu. Tomēr, lai arī decembris iesākās ar temperatūras noslīdēšanu zem 0 grādiem, “Betsafe” bukmeikeru prognozes norāda uz to, ka arī šogad tāpat kā pērn sniega iespējamība svētkos ir maz ticama.

Kā liecina sinoptiķu novērojumi, Latvijā 2020. gads ar vidējo gaisa temperatūru +9,5 °C, kas ir 2,3 °C virs normas, pagaidām ir vissiltākais gads novērojumu vēsturē, par 0,8 °C pārspējot līdzšinējā rekordista - 2019. gada pirmos 11 mēnešus. Šogad pieredzējām vissiltāko līdz šim novēroto ziemu un vissiltāko rudeni, un arī pavasarī un vasarā gaisa temperatūra bijusi augstāka nekā ierasts. Puse no visiem šī gada mēnešiem ierindojas starp siltākajiem novērojumu vēsturē, turklāt līdz decembrim jau ir pārspēti 394 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kas aizvien samazina cerības par noturīgu salu un sniegu. Paredzams, ka šie būs jau divpadsmitie Ziemassvētki visā valsts teritorijā kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma, kad sniegs atkal ies secen.

Pēdējos 60 gados lielākajā daļā Ziemassvētku ir bijusi 1-10 cm bieza sniega sega, un vidēji visbiezākā sniega kārta fiksēta 2010. un 1981. gadā, sasniedzot 31 un 30 cm. Tomēr kopš 1961. gada ir bijuši arī pieci gadi, kad sniegs šajos svētkos nav bijis visā Latvijā, bet vēl piecos gados sniega sega ir bijusi tikai atsevišķās vietās, vidēji nesasniedzot pat 1 cm. Ir novērojams, ka, lai gan ir bijuši tikai pāris gadi ar biezu sniega segu arī pēdējos gados, vidējais sniega segas biezums Ziemassvētkos Latvijā aizvien samazinās. Salīdzinoši lielāka iespēja sagaidīt baltus Ziemassvētkus ir Alūksnes un Vidzemes augstienēs, kur svētki bez sniega ir bijuši tikai atsevišķos gados, turpretī Baltijas jūras piekrastē sniega sega ir fiksēta tikai nedaudz vairāk kā pusē no Ziemassvētkiem.

“Nav noslēpums, ka Ziemassvētkos lielākā daļa cilvēku vēlas redzēt kaut nelielu sniega segu, kas veicina svētku sajūtu un ienes vairāk gaišuma šai gada tumšajā periodā. Tieši tāpēc svētku sezonas laikapstākļu likme ir neizbēgama klasika mūsu darba ikdienā. Un, lai arī pēdējos gados ziemas ir bijušas diezgan siltas un rudenīgas, Latvijas iedzīvotāji nav gatavi atmest cerības par baltiem Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Tomēr bukmeikeru šī brīža prognozes ar 75% varbūtību norāda uz to, ka 24. decembra vakarā vismaz Rīgas teritorijā sniega diemžēl nebūs un, ļoti iespējams, arī Jaunais gads iesāksies ar plus grādiem,” komentē “Betsafe” prognožu eksperts Valters Rozmanis.

Vidējās gaisa temperatūras norma Latvijā Ziemassvētkos svārstās no -5°C pašos valsts ziemeļaustrumos līdz 0°C Baltijas jūras piekrastē. Tas nozīmē, ka visā valstī šajos svētkos lielākoties tiek novēroti ziemīgi laika apstākļi, tomēr gadu no gada gaisa temperatūra var būt krasi atšķirīga – starpība starp pēdējos 57 gados novēroto minimālo un maksimālo gaisa temperatūru ir 41,8°C. Vissiltākie Ziemassvētki bijuši 2016. gadā, kad Kolkā gaisa temperatūra sasniedza +10,3°C, savukārt viszemākā gaisa temperatūra -31,5°C tika novērota 1996. gadā Zosēnos. Kopš 1961. gada 8 Ziemassvētkos visā Latvijā ir bijis atkusnis (5 no kuriem ir bijuši pēdējos 7 gados), turpretī visbargākais sals ir bijis 1996. un 1969. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra nekur nebija virs -15°C.

“Kā liecināja sākotnējās laika prognozes gada nogalei, Latvijas austrumu daļā Ziemassvētku vakarā varētu būt iespējams slapjš sniegs, taču kopumā tuvākās septiņas dienas gaisa temperatūra visā valstī svārstīsies starp +2°C līdz +7 °C, tāpēc paliekošu sniegu šogad, visticamāk, nevarētu gaidīt. Turpretī jaunākie Global Forecast System dati ziņo, ka Ziemassvētku vakarā ap plkst. 18.00 lielā daļā Latvijas temperatūra tomēr varētu būt ap 0 grādiem un arī Rīgā ir iespējams pat neliels sniegs, tāpēc visas cerības vēl nav zaudētas. Savukārt pēc Ziemassvētkiem Latvijā varētu ieplūst aukstākas gaisa masas, un 2021. gada 1. janvāris sola nākt pat ar nelielu mīnusu, plus grādu varbūtību aizvien samazinot,” papildina raidījuma “900 sekundes” laika ziņu moderators Mārtiņš Spuris.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37464213sec.