Ievēro - gudras sauļošanās pamatprincipi

Latvijas īsās vasaras liek nomest drēbes un izbaudīt sauli, bet ļoti bieži mēs neiedomājamies par to kādas varētu būt sekas, tādēļ Travelnews.lv apkopoja plašo informācijas klāstu internetā par drošu sauļošanos.

Sauļojoties ieteicams izvērtēt laiku, ko pavadiet saulē un sekot līdzi savai pašsajūtai. Svarīgi atcerēties, ka pludmalē labāk kustēties un sportot, nevis gulšņāt, lai iedegums veidotos vienmērīgs, kā arī sportojot izdalās sviedri, kas aizsargā ķermeni no pārsauļošanās, tā informē portāls Apollo.lv un Vesels.lv.

Portāls Irlaiks.lv iesaka būt minimālistiem - nelielos daudzumos saule ir veselīga un palīdz radīt "labā garastāvokļa vitamīnu" - vitamīnu D. La.lv informē, ka vislabāk pirms sauļošanās konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu. Portāls arī atgādina, dodoties ārpus telpām, uzvilkt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, vēlams no kokvilnas, biežāk meklēt paēnu un dzert līdzi paņemto ūdeni. Obligāts nosacījums ir ādas tipam piemērots saules aizsargkrēms un optikas veikalos iegādātas saulesbrilles ar iestrādātiem UV filtriem

Ja tomēr gadījies saulē apdegt, portāls Vesels.lv sniedz ieskatu turpmāk veicamajās darbībās:

- Lietot atvēsinošas kompreses!

- Lietot atvēsinošus krēmus, emulsijas, kas ne tikai atvēsina, bet arī baro ādu, piemēram, atvēsinoša želeja ar alveju, C vitamīnu, atvēsinoši balzami un mitrinoši krēmi ādai ar pretnovecošanās iedarbību, krēmi ar A un E vitamīniem!

- Lietojiet daudz šķidruma!

- Gadījumā, ja veidojas čūlas, pūšļi, kas ir pildīti ar dzeltenīgu šķidrumu, tūskas uz ekstremitātēm, stipras sāpes apdeguma virsmā – steidzami vērsieties pēc mediķu palīdzības! Steidzama ārsta palīdzība ir nepieciešama arī gadījumos, kad saules apdegumiem pievienojas izteikts drudzis ar augstu ķermeņa temperatūru un samazinātu urīna daudzumu!

Vecākiem draudzīgais portāls Calis.lv iesaka, bērniem uzvilkt slapju kokvilnas krekliņu. Tas mazinās sāpes un ierobežos audu tūsku. Kad āda ir atvēsināta, tā jābaro. Atvēsinoša un barojoša vienlaikus ir olīvu un persiku eļļa. Var noziesties arī ar krējumu, biezpienu, jogurtu, kefīru. Tikai jāatceras, ka kompreses nedrīkst likt uz ādas pūslīšiem.

Apdegumus dziedē arī E vitamīns, alvejas ekstrakts, smiltsērkšķu eļļa, kakao sviests, kokoseļļa. Protams, ir arī medicīniskas, aptiekās nopērkamas smērītes un putu aerosoli. Par to lietošanu labāk konsultēties pie ārsta vai farmaceita.

Eiropas farmācijas kompānija Livorno.lv no aptiekās atrodamajiem preparātiem, kuri paredzēti ādas apdegumu ārstēšanai, iesaka lielisku rezultātu uzrādošo Bionect krēmu ar hialuronskābi (var lietot gan bērni, gan pieaugušie).

Protams, svarīgi ir lietot sauļošanās krēmus. Kā ziņo Tvnet.lv, iegādājoties sauļošanās krēmus, jāņem vērā jūsu ādas tips, saules aizsardzības indekss (tas norādīts uz etiķetes un ziņo, cik ilgi jūsu ķermenis tiks aizsargāts no kaitīgo saules staru iedarbības), kā arī gaidāmā saules intensitāte. Jo augstāks saules aizsardzības indekss, jo vājāks būs iedegums sākumperiodā, bet tas būs vienmērīgāks un ilgāk saglabāsies. Pieniņš vai krēms jāsmērē uz ādas apmēram 20 minūtes pirms sauļošanās. Pēc sauļošanās ieteicams lietot speciālus pieniņus, losjonus, kas nomierina un mitrina ādu, aizkavē lobīšanos un nostiprina brīnumu.

!!!! Sauļoties visdrošāk ir pulksten 9:00-11:00 un pulksten 15:00-18:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56794786sec.