Vai nepieciešams veikt vakcinācijas, dodoties ceļojumā?

Izvēloties ceļojuma galamērķi, vienmēr rodas vēlme atrast plašāku informāciju par konkrēto valsti un glābiņš tiek meklēts interneta vidē vai draugu vidū. Kurš gan cits par tevi parūpēsies, ja ne tu pats. Tā var teikt arī par veselību, jo tikai paša spēkos ir parūpēties par to vislabāk.

Pirms došanās ceļojumā, katram reiz ienāk prātā doma par to, vai ir nepieciešamas kādas potes. Jāatceras, ka kultūras ir dažādas, kā arī cilvēku organisms var reaģēt pilnīgi pretēji iecerētajam. Lai vairāk kļūtu skaidrs par to, kādas vakcinācijas ir jāveic, tad medicīnas eksperti sniedz padomus un iepazīstina par to, kādas kopīgas potes ir jāveic.

Ja kā galamērķi izvēlas Eiropu…

Medicīnas doktore, Filisa Kozarski (Phyllis Kozarsky) uzskata, ka lielākā daļa cilvēku, kas dodas ceļojumā uz ārzemēm un, jo īpaši uz jaunattīstības pasaules valstīm, aizdomājas par eksotiskajām slimībām. Taču ne vienmēr lielākās raizes rada eksotiskās slimības, bet tā var būt pat vienkārši gripa un masaliņas, kam ir augsts saslimstības līmenis. Jo īpaši piesardzīgam jābūt, ja ceļotājam ir kāda pamatslimība, kas var saasināties, ja saslims ar vēl kādu blakus slimību. Tāpēc ir svarīgi atbilstoši vakcinēties, pirms apmeklēt, piemēram, Rietumeiropu, kur ir bijuši masaliņu uzliesmojumi.

Profesors un ārsts Deivids Hamers (David Hamer) atzīst, ka gripa ir visizplatītākā un visnopietnāk apdraud veselību. Ir jāpārliecinās vai ir saņemtas vakcinācijas pret masalām un cūciņu. Dažās vietās Eiropā draudus rada ērču encefalīts, izņemot Spāniju, Portugāli, Nīderlandi un Apvienoto Karalisti.

Ja kā galamērķi izvēlas Meksiku, Centrālameriku vai Dienvidameriku…

Meksikā un citās vietās, kā piemēram, Centrālajā un Dienvidamerikā, būtiski ir veikt vakcīnas pret A hepatītu, ar kuru var saslimt, saskaroties ar to valstu pārtiku un ūdeni. Šajos reģionos pastāv liels risks saslimt arī ar transmisīvām infekcijām. Ieteicams ir arī vakcinēties pret vēdertīfu, kas ir akūta zarnu infekcijas slimība. Grūtniecēm ir ieteicams izvairīties doties uz tādiem galamērķiem kā Karību jūras reģionu, kā arī uz Centrālameriku un Dienvidameriku, kur pastāv iespēja saslimt ar Zika vīrusu - tropu moskītu pārnēsāto vīrusu. Pie rokas turiet līdzekli kukaiņu atbaidīšanai. Pirms apmeklējiet dažus augsta riska apgabalus Dienvidamerikā, ieskaitot Brazīliju, Bolīviju, Kolumbiju, Venecuēlu, Peru, Kolumbiju, Ekvadoru, Gvineju, Surinamu un Gajānu, jāveic vakcinācija pret dzelteno drudzi. Iemesls, kāpēc mēs dzīvojam ilgāk, slēpjas labos ūdens resursos, ko patērējam un vakcinācijās. Bez tā visa, vēl jāpievērš uzmanība vakcinācijas aprīkojumam, lai šļirces būtu sterilas.

Ja kā galamērķi izvēlas Āfriku vai Tuvos Austrumus…

Būtiski ir saņemt vakcināciju pret B hepatītu, trakumsērgu, meningītu un dzelteno drudzi, piemēram, dodoties uz Keniju. Vienlīdz svarīgi ir lietot zāles pret malāriju, dodoties uz malārijas reģioniem Āfrikā. Ja apmeklējat Sahāras reģionu Āfrikā no decembra līdz maijam, tad noteikti ir jāveic vakcinācija pret meningītu, jo šajā periodā sākas šīs slimības kulminācija. Neskatoties uz to, ka dažādās valstīs prasības pēc vakcinēšanās var atšķirties, būtiski ir saņemt poliomielīta vakcīnu, ja dodaties uz Afganistānu vai Pakistānu. Daudzās valstīs starptautisko valstu apmeklētājiem iesaka veikt dzeltenā drudža vakcīnu.

Ja kā galamērķi izvēlas Āziju...

Atkarībā no reģiona vietas, nepieciešamās vakcinācijas var stipri atšķirties, jo var atrasties dažādās riska vietās. Vienā valstī, apmeklējot dažādus reģionus, to vakcināciju prasības var krasi atšķirties. Piemēram, Japānas encefalīts, kas ir identificējams dažādas vietās Dienvidaustrumu Āzijā, nav būtiski sastopams pilsētās. Ieteicamais vakcīnas laiks ir lietus sezonā - no maija līdz septembrim. Un, pateicoties Japānas encefalīta vakcīnām, tā ārstēšana kļuvusi par drošu un ļoti efektīvu.

Citi veselības apdraudējumi un apsvērumi

Papildus vakcinācijām, ieteicams savā bagāžas saturā ietvert arī medikamentus, piemēram, zāles pret nelabumu, galvassāpēm, atkarībā no ceļojuma maršruta. Pirms dodaties ceļojumā, svarīgi ir veikt veselības apdrošināšanu un noskaidrot, kura apdrošināšanas aģentūra ir izdevīga, ja rodas kādas veselības problēmas ārzemēs. Runājot par inkubācijas periodu, tad ieteicamais laiks meklēt vakcinācijas speciālistu ir četru līdz sešu nedēļu laikā pirms ceļojuma.

Dodoties ceļojumā, ir jāapsver visi riska faktori, kā arī jāveic lieli plānošanas darbi. Kā paši speciālisti apgalvo, tad slimības lielākoties var novērst, bet ceļotājiem nav pilnīgi izpratne, par to, cik būtiska loma ir vakcinācijas veikšanai. Ceļot ir labi, kamēr jūs paši sevi sargājat un rīkojaties pareizi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8147738sec.