TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Saeimas deputātus informē par Latvijas valsts simtgades aktualitātēm

10.janvārī Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji informēja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas deputātus par Latvijas valsts simtgades aktualitātēm – valdības apstiprinātajā simtgades pasākumu plānā ietvertajām norisēm, jo īpaši tām, kas paredzētas bērnu un jauniešu, kā arī diasporas mērķauditorijām.
Latvijas valsts simtgades atzīmēšanai tiks organizētas 800 norises visā Latvijā: vairāk nekā 400 pašvaldību iniciētas, 300 nacionālas nozīmes notikumi un jau šobrīd vairāk nekā 100 Valsts Kultūrkapitāla atbalstīti sabiedrības iniciatīvas projekti, panākot ikviena Latvijas cilvēka iesaisti valsts simtgades veidošanā. Jau šobrīd vismaz 40 pašvaldībās izstrādāti vietējo notikumu kalendāri Latvijas simtgades atzīmēšanai; darbus organizē 119 novadu un pašvaldību koordinatori.
Simtgades programma ir ieguldījums valsts nākotnē, tās centrā ir cilvēki visos Latvijas reģionos, īpaši domāts par bērniem un jauniešiem. Lielākā finansējuma daļa paredzēta  projektam Latvijas skolas soma, tā ietvaros tuvākos gadus ikviens no 200 tūkstošiem Latvijas skolēnu mācību procesa ietvaros klātienē iepazīs Latvijas vērtības - kultūrainavu, mākslas dārgumus un radošo industriju veikumu. Tāpat, jau šobrīd varam būt liecinieki vismaz 32 jaunu cilvēku iedvesmas stāstiem par jauniem un iedvesmojošiem cilvēkiem dažādās Latvijas vietās, kuri ar savu darbu un piemēru veido labāku Latviju vietnē www.TUESI.LV. Savukārt simtgades jauniešu rīcības komitejas Svētku rotas aktivitātēs vairāk kā divus gadus iesaistās liels daudzums cilvēku dažādās Latvijas vietās jauniešu nometnēs, pilsētu svētkos, festivālos.
Gādāts, lai Latvijas simtgade tiktu atzīmēta arī tālu aiz Latvijas robežām – vairāk nekā 100 norises plānotas 70 pasaules valstu latviešu kopienās.
Programmas sagatavošanas un nodrošināšanas procesā liela uzmanība ir pievērsta pašiniciatīvu rosināšanai vietējās kopienās, pašvaldībās, nevalstiskajās organizācijās, kā arī Latvijas cilvēku kopienās ārvalstīs, kas turklāt vienlaikus darbojas arī kā Latvijas vēstnieki Eiropā un citur pasaulē. Jau pērnā gada nogalē tika uzsākta jauniešu iniciatīva Latvijas karoga ceļš apkārt pasaulei, tā ietvaros īpaši austs valsts karogs un vēstījumu grāmata apceļos Latvijas cilvēkus vietās, kur viņi šobrīd dzīvo. Tāpat diasporas organizācijas plāno īstenot citus vērienīgus pasākumus, kā, piemēram, Eiropas Latviešu apvienības simtgadei veltīts kongress Latvijā jau š.g. jūlijā, vai iesaistes iniciatīvas kā Stāstu sega simtgadei, kas sastāvēs no daudziem gabaliņiem, kurus darinās diasporas latvieši savās mītņu zemēs un tad tos sūtīs uz Latviju.
Latvijas valsts simtgadei no valsts budžeta līdzekļiem 3 gadu periodam piešķirti 22,3 miljoni eiro. 2017.gadā paredzēto norišu finansēšanai – 5 miljoni eiro, 2018.gadā – 10,6 miljoni eiro, savukārt 2019.gadā – 6,7 miljoni eiro. Papildu valsts budžeta līdzekļiem simtgades atzīmēšanai piesaistīts arī pašvaldību finansējums, starptautisko finanšu instrumentu un privātie līdzekļi.
Igaunijas valsts simtgadei trīs gadu periodā atvēlēti 24 miljoni eiro, savukārt Somijas simtgadei 2017.gada programmai – 19 miljoni eiro. Lietuvas simtgades pasākumu plāns vēl tiek izstrādāts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46335602sec.