TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rīgas cirka ēka sagatavota turpmākajiem pārbūves darbiem

Līdz ar Rīgas cirka ēkas fasādes nostiprināšanas pabeigšanu ēka Rīgā, Merķeļa ielā 4 sagatavota turpmākajiem pārbūves darbiem – fasādes konservācijai. Par to š.g. 10. maijā plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus preses brīfingā – vizītē Rīgas cirkā informēja VSIA „Rīgas cirks” valdes locekle Ināra Kehre.

„Pašreiz pabeigtie cirka ēkas fasādes nostiprināšanas darbi ir būtiski priekšdarbi, lai varētu veikt Rīgas cirka fasādes konservācijas pasākumus. Iepriekš veiktā ekspertīze apliecina, ka pēc pamatkonstrukciju tehniskā nolietojuma ēkas tehniskais stāvoklis kopumā ir apmierinošs, bet būtiskas ir cirka ēkas Merķeļa ielas fasādes deformācijas, un to neprognozējamā ietekme uz kopējo ēkas noturību, kā arī neatbilstība ugunsdrošības un vides pieejamības prasībām. Šajā fasādes nostiprināšanas fāzē uzstādītas pagaidu metāla atsaites no Merķeļa ielas fasādes uz iekšējo nesošo konstrukciju, nodrošinot fasādes stabilitāti līdz turpmāko konservācijas darbu uzsākšanai. Stiprināšana veikta ar metāla savilcēm no iekšpuses, piestiprinot tās pie iekšējās starpsienas. Cirka ēka iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, līdz ar to fasādes konservācijas darbi notiek ciešā pārraudzībā un sadarbojoties ar Kultūras ministriju,” skaidrojot veiktos darbus, teica SIA Velve projektu vadītājs Jānis Jēgers.
VSIA „Rīgas cirks” valdes locekle Ināra Kehre klātesošos informēja par nākamajiem soļiem, kas tiks sperti Rīgas cirka ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai - veicamajiem fasādes konservācijas darbiem, kuru izpildei finansējums tiks lūgts Ministru kabinetam - kā arī cirka mākslinieciskās darbības stratēģijas izstrādi.

„Pēc fasādes konservācijas veikšanas un cirka attīstības stratēģijas apstiprināšanas izstrādāsim visaptverošu Rīgas cirka ēkas pārbūves koncepciju, lai nodrošinātu laikmetīga cirka funkcijas, kā arī ēkas Merķeļa ielā 4 atbilstību skatītāju un mākslinieku vajadzībām. Cirka ēkas pārbūve varētu tikt veikta 5-7 gadu laikā, līdz tam cirka darbība tiks nodrošināta pārejas apstākļos, nepieciešamības gadījumā izmantojot citas telpas,” norāda I.Kehre.
“Šobrīd strādāju, lai nokomplektētu Rīgas cirka darbinieku komandu un izveidotu radošo padomi. Esmu jau piesaistījusi Māru Pāvulu, kura strādā pie cirka izglītības programmas stratēģijas izstrādes. Tāpat, jau maija beigās Rīgā uzņemsim pieredzējušu cirka mākslas organizāciju ekspertu no Francijas, starptautiskā tīkla FACE dibinātāju un vadītāju Johanu Floku (Yohann Floch), kurš konsultēs Rīgas cirka stratēģijas izstrādes jautājumos un uzstāsies Rīgā ar publisku runu par mūsdienu cirka daudzveidību un cirka industrijas specifiku” akcentē Rīgas cirka vadītāja.
Pārtikas un veterinārā dienesta Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja vietnieks Gundars Simanovičs: "Pārtikas un veterinārais dienests uzskata, ka savvaļas dzīvnieku izmantošana cirka izrādēs būtu jāaizliedz. Bez tam, ziloņu, lāču, lauvu, tīģeru, pērtiķu un citu savvaļas dzīvnieku turēšanai nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas maksimāli pielāgoti šo sugu pārstāvju dabiskajai dzīves videi. Ne Rīgas cirkā, kas atrodas pašā pilsētas centrā, ne ceļojošajos cirkos to nodrošināt nav iespējams."


Jau ziņots, ka 2016.gada 6.janvārī stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas lēmums, ar kuru izbeigta 25 gadu tiesvedība jautājumā par Rīgas cirka ēkas īpašumtiesībām un nams Rīgā, Merķeļa ielā 4 reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā. Līdz ar šo lēmumu valsts varēja sākt ieguldīt līdzekļus Rīgas cirka ēkas remontdarbos. Pērn tika veikta Rīgas cirka ēkas tehniskā ekspertīze. Vērtējot būves tehnisko nolietojumu, SIA "CMB" konstatēja - pēc pamatkonstrukciju tehniskā nolietojuma kopumā ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī ar nolietojumu 39%. Ievērojot ēkas Merķeļa ielas fasādes deformācijas, to neprognozējamo ietekmi uz kopējo ēkas daļas telpisko noturību, ugunsdrošības prasības un vides pieejamības prasības, ekspertīzē tika ieteikts neizmantot ēku plašizklaides pasākumu rīkošanai. Vienlaikus līdz atjaunošanas darbu uzsākšanai tika atļauta ēkas ekspluatācija cirka administrācijas izvietošanai un priekšnesumu sagatavošanai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73430514sec.