TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus pēc pieprasījuma ar vieglajiem automobiļiem

Valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavoto priekšlikumu, kas paredz, ka turpmāk sabiedriskā transporta reisu izpildi teritorijās ar mazu apdzīvotības blīvumu, kur bieži vien ir slikti rentabilitātes rādītāji sakarā ar mazu autobusu piepildījumu, varēs izmantot vieglos automobiļus.

Ministru kabineta (MK) sēdē, otrdien, 6.jūnija, izskatītajā likumprojektā „Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā” paredzēts papildināt noteikto sabiedrisko transportlīdzekļu uzskaitījumu ar vieglajiem automobiļiem. Vieglais automobilis, ar kuru tiek veikti pasažieru komercpārvadājumi sabiedriskā transporta pakalpojuma līguma ietvarā ir vieglais automobilis, kas ir reģistrēts kā M1 kategorijas transportlīdzeklis.

Satiksmes ministrija ir izstrādājusi MK noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 13.jūlija noteikumos Nr.634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā”, kurā paredzēts noteikt  kārtību kādā šie pārvadājumi tiks organizēti.  Tiek plānots, ka sabiedriskā transporta reisus, kuru ietvaros pārvietošanās vajadzības tiks nodrošinātas 1-3 pasažieriem, varēs izpildīt ar vieglo automobili, un šādi pakalpojumi tiks nodrošināti valsts pasūtīto sabiedriskā transporta pārvadājumu ietvaros, kur pakalpojuma izpilde reisa vai reisa posmā tiks nodrošināta pēc pasažieru pieprasījuma, tas ir, ja uz to būs nopirkta biļete vai brauciens būs iepriekš pieteikts pa tālruni.

„Šobrīd Latvijā pilnīgi visos pagastos iedzīvotājiem ir nodrošināts sabiedriskais transports, arī vismazāk apdzīvotajos pagastos. Efektivizējot un ieviešot uz pieprasījumu balstītu sabiedriskā transporta reisu izpildi, pārvadājumos izmantojot vieglos automobiļus, būs iespējams samazināt zaudējumu kompensāciju apmēru pārvadātājiem. Domājot ne tikai par ekonomisko, bet arī sociālo aspektu, ir skaidrs, ka cilvēkiem jānodrošina tāda pasažieru pārvadājumu pieejamība un kvalitāte, lai ikviens iedzīvotājs var nokļūt dažādās iestādēs, kas sniedz sabiedriskos, medicīnas, izglītības un citus pakalpojums. Tāpēc jāsaglabā iespēja saņemt sabiedriskā transporta pakalpojumus valsts teritorijās, kas ir maz apdzīvotas un kur pieprasījums pēc regulāriem sabiedriskā transporta pārvadājumiem ir salīdzinoši zems,” norāda satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Tāpat likumu paredzēts papildināt ar normām, kas nosaka valsts informācijas sistēmas izveidi braukšanas maksas atvieglojumu pasažieru kategoriju, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos, braucienu administrēšanai atbilstoši valdība atbalstītajam informatīvajam ziņojumam.

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu likumīgu un lietderīgu izmantošanu, ir jāveic pārvadātāju izsniegto biļešu kontroli, personu, kas izmanto braukšanas maksas atvieglojumus, statusu aktualitātes kontroli. Personu veikto braucienu uzskaitei piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas likumības un lietderības pamatotībai, nepieciešams nodrošināt IT risinājumu, ar kura palīdzību veiktu informācijas apmaiņu par personām piešķirto statusu, kā arī šo personu veiktajiem braucieniem un veikt minēto personu datu apstrādi.

Pakāpeniski tiks ieviests braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju uzskaites sistēmas risinājums, kas paredz VSIA “Autotransporta direkcija” līdz 2018. gada 30.jūnijam izveidot valsts informācijas sistēmu valsts noteikto braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju kontroles nodrošināšanai, kurā tiek apkopoti dati par personu, kuras ir tiesīgas izmantot valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos, aktuālo statusu un to aktuālajiem statusu pamatojošajiem identifikācijas līdzekļiem transportlīdzeklī (piemēram, apliecībām, kartēm).

Valsts informācijas sistēmā paredzēta personu datu par attiecīgā statusa aktualitāti saņemšanai no datu turētājiem -  Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Sabiedrības integrācijas fonda.

Veidojamās valsts informācijas sistēmas izveide ir priekšnosacījums ar 2021.gadu transportlīdzekļos paredzētās personu ar braukšanas maksas atvieglojumiem braucienu elektroniskās identifikācijas sistēmas ieviešanai.

Vienlaikus likumprojekts paredz uzdevumu Ministru kabinetam noteikt Valsts informācijas sistēmas izveidošanas, uzturēšanas un izmantošanas kārtību, kā arī iekļaujamās informācijas apjomu, informācijas izsniegšanas un saņemšanas, kā arī piekļuves nodrošināšanas kārtību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52201581sec.