TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Precizē aviācijas likumu

Precizēs likumu “Par aviāciju”, lai novērstu atbilstoši Eiropas Aviācijas drošības aģentūras (EASA) audita laikā konstatētās neatbilstības, kas saistītas ar licenču reģistrāciju, gaisa kuģa ekspluatācijas darbību, gaisa kuģu reģistrāciju, aviācijas uzraudzības funkcionālo sadalījumu u.c. jautājumus.

2015.gada septembrī Latvijā tika veikta EASA standartizācijas inspekcija, kuras mērķis bija pārbaudīt, vai valstī nozīmētās kompetentās iestādes aviācijas jomā atbilst Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu prasībām un vai tās savu darbību īsteno atbilstoši minētajām prasībām.

Likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu EASA audita laikā konstatēto neatbilstību novēršanu, kā arī lai izpildītu ES tiesību aktu un Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) noteiktās prasības.

Ņemot vērā institucionālās izmaiņas ES aviācijas organizācijās, aviācijas likumdošanas funkcijas no Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas (EUROCONTROL) ir nodotas EASA kompetencē. Līdz ar to EUROCONTROL drošības normatīvo noteikumu (ESARR) prasības ir transponētas uz ES attiecīgās jomas īstenošanas regulām un EASA izstrādātajiem dokumentiem “Attiecīgie līdzekļi atbilstības panākšanai” (AMC) un “Vadlīnijas” (GM).

Likumprojekts, precizēt civilās aviācijas uzraudzībā iesaistīto iestāžu kompetencē esošās funkcijas, tādējādi skaidri nosakot, ka Aviācijas departaments izsniedz licences gaisa pārvadājumu jomā.

Precizēts, ka Civilās aviācijas aģentūra (CAA) gan reģistrē gaisa kuģus Latvijas Republikas Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā, gan veic attiecīgas izmaiņas, gan arī izslēdz gaisa kuģus no minētā reģistra.

Likums uzliek par pienākumu komersantiem, kas darbojas aviācijas nozarē vai kuru darbība ir saistīta ar aviācijas nozari, veikt iepriekšējās darbības pārbaudi saviem darbiniekiem. Tā kā CAA inspektori ir amatpersonas, kas aviācijas nozarē tieši izpilda uzraudzības funkciju, kā arī CAA inspektoriem jāveic iepriekšējās darbības pārbaude.

Likums nosaka tās personas, kuru gaisa kuģus var reģistrēt Latvijas Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā. Vienlaikus ir paredzēti izņēmumi, kas pieļauj reģistrēt, taču nav noteikti skaidri kritēriji, pēc kuriem vērtēt izņēmuma gadījumus. Pēdējo gadu laikā par iespēju reģistrēt gaisa kuģus reģistrā interesējas ārvalstnieki, kuriem ir terminēta uzturēšanās atļauja Latvijā. Līdz šim ārvalstnieku, kuriem ir terminēta uzturēšanās atļauja Latvijā, pieteikumi par gaisa kuģu reģistrāciju nav tikuši pieņemti. Gaisa kuģu reģistrā gaisa kuģi tiek reģistrēti uz nenoteiktu laiku. Tiklīdz gaisa kuģis ir iekļauts reģistrā, tā Latvija par to uzņemas atbildību, taču ārvalstnieks valsts jurisdikcijā ir tikai tik ilgi, kamēr viņam ir terminētā uzturēšanās atļauja un viņš veic lidojumus valsts gaisa telpā. Tiklīdz ārvalstniekam vairs nav uzturēšanās atļaujas un ar reģistrā reģistrētu gaisa kuģi viņš veic lidojumus ārpus Latvijas gaisa telpas, CAA vairs nevar nodrošināt atbilstošu uzraudzību. Ņemot vērā minēto, lai izslēgtu izņēmuma gadījumus attiecībā uz gaisa kuģa reģistrāciju, ir nepieciešams papildināt likumprojektuar tādu personu loku kā Šveices Konfederācijas  pilsoņi un ārvalstnieki, kuriem ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja Latvijā.

Precizētas Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja darbības mērķis, jo atbilstoši ES tiesību aktiem un starptautisko konvenciju prasībām drošības izmeklēšanu veic tikai ar vienu nolūku – novērst nelaimes gadījumu un incidentu atkārtošanos nākotnē – un nevis tādēļ, lai noteiktu vainīgo vai liktu uzņemties atbildību.

Likumprojekts paredz, ka gaisa kuģa un tā atlūzu evakuāciju no aviācijas nelaimes gadījuma vietas veic gaisa kuģa ekspluatants vai tā pieaicinātas organizācijas uz gaisa kuģa ekspluatanta rēķina, ja ir saņemta Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja atļauja. Gadījumos, kad tas ir nepieciešams izmeklēšanas nolūkos, gaisa kuģa īpašnieks vai ekspluatants uz sava rēķina un bez aizkavēšanas nodrošina gaisa kuģa un tā atlūzu nogādāšanu izpētei un ekspertīzes veikšanai Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja norādītājā vietā.

Tāpat likumprojekts paredz noteikt, ka palīdzības sniegšana civilās aviācijas nelaimes gadījumā cietušajiem un viņu tuviniekiem ir nošķirta no civilās aviācijas nelaimes gadījumu izmeklēšanas.

Likumprojekts vēl jāpieņem Saeimā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50269103sec.