TŪRISMA BIZNESS | Bizness

20. gadadiena kopš Rīgas vēsturiskais centrs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā

Šī gada 6.decembrī, atzīmējot 20. gadadienu, kopš Rīgas vēsturiskais centrs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sumināja Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas 9.klases skolnieces, kuru esejas, iepriekš noslēdzoties konkursam, ir publicētas Dienvidkorejā izdotā un UNESCO Pasaules mantojumam veltītā grāmatā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments 2015. gadā organizēja eseju konkursu par Rīgas apkaimēm. 2016. gadā pēc Pasaules kultūras mantojuma pilsētu organizācijas (Organization of World Heritage Cities - OWHC), kuras dalībniece kopā ar 310 pilsētām ir arī Rīga, Āzijas un Klusā okeāna reģiona sekretariāta uzaicinājuma Rīgas pilsēta piedalījās starptautiskā projektā “Yourney” par vēsturiskajām pilsētām to iedzīvotāju izjūtās un iesniedza publicēšanai divas Pilsētas attīstības departamenta organizētajā apkaimju konkursā godalgotās skolēnu esejas par Rīgu kā pasaules mantojuma un savu dzimto pilsētu. Vienlaikus OWHC bija izsludināts fotogrāfiju konkurss “My Heritage, Your Experience”. Novembrī OWHC 14.kongresa laikā nāca klajā  OWHC Āzijas un Klusā okeāna reģiona sekretariāta publicētā grāmata “Tracing Back in Time, we are her”, kurā kopā ar fotokonkursa rezultātiem plašā pasaules kontekstā ir iekļautas arī divas esejas no Rīgas, kuru autores ir Marija Rapa un Beāte Raubiško. Meitenes un viņu ģeogrāfijas skolotājs Andris Ģermanis saņēma piemiņai skaisti noformētās grāmatas.

Pasākuma laikā skolēni tika detalizētāk iepazīstināti ar Rīgas vēsturisko centru kā UNESCO Pasaules mantojuma sastāvdaļu, par kuru vairāk pastāstīja Aigars Kušķis, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Vēsturiskā centra plānošanas nodaļas vadītāja p.i.

Rīgas pilsētas dažādos plānošanas dokumentos, kas ir Pilsētas attīstības departamenta kompetencē, īpaša uzmanība ir pievērsta Rīgas vēsturiskā  centra panorāmai un siluetam, skatu perspektīvām uz Rīgas vēsturisko centru un citu kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai. Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, uzraudzība un jauno tendenču pielāgošana Rīgas vēsturiskajam centram caurvij arī “Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2030” vīziju un noteiktos uzdevumus.

Armands Krūze atzīmē: Domājot par nākotni, esam uzsākuši darbu pie vairāku pilsētas centra kompleksu jautājumu padziļinātas izstrādes jaunos attīstības plānošanas dokumentos, kas ir saistīti ar kvalitatīvas publiskās ārtelpas veidošanu, mājokļu funkcijas nostiprināšanu, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un būs pamats integrētam Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas pārvaldības plānam. Šāda pieeja sekmēs pasaules nozīmes vērtību saglabāšanu un starptautisko saistību izpildi, ko esam kā valsts un tās galvaspilsēta uzņēmušies, pievienojoties UNESCO Konvencijai par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību.
Papildinformācija:
UNESCO Ģenerālās asamblejas lēmums par Rīgas vēsturisko centru tika pieņemts1997. gada 4. decembrī, savukārt 6.decembrī Rīgas vēsturiskais centrs tika iekļauts Pasaules mantojuma sarakstā .
Rīgas vēsturiskais centrs, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir 438,3 ha liels, savukārt tā aizsardzības zona 1574,2 ha platību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
Latvija 17 EUR
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74299693sec.