TŪRISMA BIZNESS | Bizness

ANO Pasaules savvaļas sugu dienai veltīta stāstu pēcpusdiena

Dabas aizsardzības pārvalde aicina interesentus uz bezmaksas pasākumu – stāstu pēcpusdienu, kas veltīta ANO Pasaules savvaļas sugu dienai - “No suvenīriem līdz bruņotiem konfliktiem – jeb īsumā par apdraudēto sugu nelegālo tirdzniecību”.

ANO ir pasludinājusi 3.martu par Pasaules savvaļas sugu dienu, kas šogad veltīta lielajiem kaķiem – apdraudētajiem plēsējiem. Šī diena ir veltīta konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām sugām (turpmāk – CITES) parakstīšanas dienai un tās ietvaros visā pasaulē notiek dažādi sabiedrību izglītojošie un iesaistoši pasākumi.

Lektors: Jēkabs Dzenis, Dabas aizsardzības pārvaldes CITES nodaļas vadītājs.

CITES ir otra lielākā starptautiskā vienošanās dabas aizsardzības jomā aptverot vairāk 35 000 sugu un 184 valstis. Šajā konvencijā ir iekļautas tādas retas un harizmātiskas sugas kā zilonis, degunradzis, tīģeris, plēsīgie putni, vaļi, stores, papagaiļi, orhidejas, lūsis un daudzas citas.

Lekcijas laikā apmeklētājiem būs iespēja arī aptaustīt un apskatīt konfiscētos izstrādājumus no CITES sugām, piemēram, krokodila izbāzni, geparda ādu, ziloņkaulu, pitona ādas izstrādājumus.

“Ikviens no mums nejauši var kļūt par šo sugu nelegālās ieguves un tirdzniecības atbalstītāju gan iegādājoties suvenīrus ārvalstīs, gan dažādus kosmētikas un pārtikas produktus Latvijā, tādēļ ir svarīgi būt informētiem,” pauž J. Dzenis.

CITES ir starptautiska vienošanās starp dalībvalstīm, kuras mērķis ir nodrošināt, ka starptautiskā tirdzniecība ar savvaļas augu un dzīvnieku sugām neapdraud to pastāvēšanu dabā. Tā ar īpašu atļauju sistēmas palīdzību regulē un seko līdzi tirdzniecībai ar vairāk nekā 35 000 savvaļas augu un dzīvnieku, kā arī no tiem gatavotiem izstrādājumiem. Tikai pateicoties CITES, daudzu dzīvnieku sugu, piemēram, ziloņu vai degunradžu, populācijas mūsdienās nav izmirušas. Tāpat, ņemot vērā nelegālās savvaļas sugu tirdzniecības saistību ar starptautiskajiem organizētās noziedzības tīkliem un bruņotajiem grupējumiem, efektīvai CITES ieviešanai ir nozīmīga loma sociālekonomisko un drošības problēmu risināšanai ne tikai apdraudēto sugu izcelsmes valstīs, bet globālā mērogā. Sabiedrības izglītošanai par nelegālo savvaļas sugu tirdzniecību ir būtiska loma CITES mērķu sasniegšanai, samazinot pieprasījumu pēc apdraudēto sugu īpatņiem.

CITES konvencijas tekstu 1973.gada 3.martā Vašingtonā (ASV) apstiprināja 80 pasaules valstu pārstāvji, bet pati konvencija stājās spēkā 1975.gada 1.jūlijā. Šobrīd CITES konvencijas nosacījumus ar nacionālās likumdošanas palīdzību ievieš jau 181 konvencijas dalībvalstis. Joprojām CITES ir viens no plašākajiem un dalībvalstu skaita ziņā lielākajiem starptautiskajiem līgumiem dabas aizsardzības jomā.

Vietu skaits lekcijā ierobežots, lūdzam iepriekš pieteikties rakstot uz e-pastu [email protected]

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44089413sec.