TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rīgā atklās Ungārijas ebreju sieviešu piemiņai veltītu pieminekli

4. jūlijā, plkst.13.30, atzīmējot Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienu, Vecajos Ebreju kapos (pie Ebreju un Lomonosova ielas) tiks atklāts piemineklis 1944. gadā nacistu okupācijas laikā Latvijā piespiedu darbos bojā gājušo un nogalināto Ungārijas ebreju sieviešu piemiņai.


Piemineklis ir Ungārijas dāvinājums Rīgas pašvaldībai. Tā atklāšanas pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomi un Rīgas domes Austrumu izpilddirekciju.


1944. gada vasarā aptuveni 4000-5000 Ungārijas ebreju sievietes no ziemeļaustrumu Ungārijas tika deportētas caur Aušvici uz Kaizervaldi Rīgā, un tad aizvestas uz darba nometnēm Latvijā (Spilvi, Rīgu, Popervāli, Dundagu un Pierīgu). Vairāki tūkstoši sieviešu zaudēja dzīvību, bet izdzīvojušās (aptuveni tūkstotis) tika aizvestas atpakaļ uz Vācijas okupēto teritoriju (lielākā daļa uz Štuthofas koncentrācijas nometni).


2015. gadā Ungārija bija Starptautiskās holokausta piemiņas alianses (IHRA) priekšsēdētājvalsts. Ungārijas vēstniecība Latvijā uzsāka pētījumu par Ungārijas ebreju sieviešu likteni, kuras 1944. gadā caur Aušvici deportēja uz darba un koncentrācijas nometnēm Latvijā. 2015. gada 27. janvārī, starptautiskajā Holokausta upuru piemiņas dienā, notika simpozijs „Nezināmā pagātne”. Uzmanību deportēto Ungārijas ebreju sieviešu nezināmajam liktenim pievērsa vēsturnieks Dr. Marģers Vestermanis, kuram par to laiku saglabājušās personiskas atmiņas. Viens no pierādījumiem par deportācijām bija teksta fragments ungāru valodā, kuru atrada uz sienas kādā no Kaizervaldes nometnes barakām Rīgā pēc nacistu padzīšanas: „atkal esam šeit….kad un kur dosimies no šejienes…nezinu un laikam labāk ir nezināt. Ja kāds jebkad satiks…ar mūsu vecākiem un piederīgajiem…pasakiet viņiem, ka par visiem…īpaši daudz domājām, bet galvenokārt…mums prātā visu laiku bija mūsu vecāki…visu labu…1944. augusts.”

Ungārijas valdība nolēma uzstādīt Rīgā pieminekli, lai godinātu šīs sievietes. Pieminekļa kompozīcijas pamatā ir tā laika notikumu aculiecinieces un tēlnieces Valdas Malējas ģipsī veidota figurālā kompozīcija. Skulpturālo kompozīciju ar ebreju sievietēm veidojis jaunais talantīgais tēlnieks Sandis Aispurs, pieminekļa projekta autors ir arhitekts Edvīns Vecumnieks. Pieminekli granītā izgatavoja SIA „Akmens Apstrādes Centrs AKM”.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2147398sec.