TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Aizvadīts Latvijā pirmais un Ziemeļeiropā vērienīgākais meistaralus festivāls «Riga Craft Beer Weekend»

Pasaules alus profesionāļi: Rīga pieteikta kā spilgta un aizraujoša meistaralus notikumu vieta; Festivāls notiks arī nākamgad


“Latvijā pirmais un Ziemeļeiropā vērienīgākais meistaralus festivāls Riga Craft Beer Weekend, kas vienuviet ļāva nodegustēt simtiem neticamu meistaralus garšu, veidu un aromātu, alus darītājiem un cienītājiem sagādāja aizraujošu, pozitīvās emocijās aizvadītu piedzīvojumu. Tādēļ tagad - precīzi divas nedēļas pēc pirmā Riga Craft Beer Weekend festivāla varu paziņot - pēc gada, 2020. gada pirmajā nedēļas nogalē, notiks nākamais meistaralus festivāls Riga Craft Beer Weekend. Iespējams tas būs vēl vērienīgāks un sagādās vēl vairāk alus garšu un veidu,” informē festivāla organizators, biedrības “Alus brālība” vadītājs Andrejs Šikors.


Viņš uzsver, ka tagad ir gads laika, lai biedrība aktīvi skaidrotu šādu festivālu konceptu un popularizētu meistaralu kā unikālu, daudzšķautņainu un neparastu dzērienu, ko ir vērts iepazīt un izzināt. “Alus cienītājiem ir gads, lai pilnveidotu māku alu degustēt un izprastu meistaralus neticami dažādos veidus, savukārt Latvijas alus darītājiem ir gads, lai radītu jaunas vai pilnveidotu esošās garšas, kas pārsteigtu ne vien vietējos meistaralus baudītājus, bet arī profesionālus un aizrautīgus brūverus no visas  pasaules. Kā nekā, šogad festivālā Rīgā populārākais izrādījās Austrijas, Krievijas un Portugāles meistaru darītais alus. To gan nesaistu ar iespēju, ka Latvijas brūveri kvalitātē un daudzveidībā atpaliktu. Drīzāk tas, ka populārākie izrādījās ārvalstu meistarali, skaidrojams ar faktu, ka Latvijas iedzīvotāji festivālā izmantoja iespēju iepazīt citu pasaules reģionu garšas un vairāk koncentrējās uz citkārt mūsu platuma grādos nepieejamiem alus veidiem. Tas arī bija viens no festivāla mērķiem un jāatzīmē, ka Latvijas meistaru darītais alus gūst vērā ņemamus panākumus un izraisa apmeklētāju interesi ikreiz, kad brauc uz līdzīgiem festivāliem citviet pasaulē,” skaidro Andrejs Šikors.


Festivālā Riga Craft Beer Weekend par vispopulārāko atzīts Austrijas darītavas “Brauhaus Bevog” meistaralus, aiz sevis otrā un trešā vietā ar līdzīgiem patēriņa apjomiem atstājot Maskavas darītavas “Chasha” (“Чаща”) un “Victory Art Brew”. Turpat līdzās Portugāles alus nozares revolucionārs, darītava “Nortada”. Būtiski gan, ka pilnībā Riga Craft Beer Weekend festivāls vēl nav noslēdzies un ir pasaules alus darītavu markas un veidi, kuru garšas aizvien Rīgā iespējams nogaršot.


“Es nebūtu patiess, ja apgalvotu, ka finansiālā ziņā festivāls attaisnoja gaidas – tā nav. Līdzīga situācija ir arī ar apmeklētājiem – ņemot vērā, ka pirmo reizi organizējām daudziem aizvien neizprotamā meistaralus notikumu janvārī, apmeklētāju nebija maz, taču darītavas bija gatavas lielākam cilvēku skaitam un viss degustācijām paredzētais alus izlietots netika. Pozitīvais ir tas, ka Latvijas alus darītāji, kuriem ir savi meistaralus krogi, atbalsta “Riga Craft Beer Weekend pēcballītes” (Riga Craft Beer Weekend afterparty) iniciatīvu, savos krogos sniedzot iespēju nogaršot kādu no tām garšām, kas festivālā palika neizdzerta, ja pret šādu aktivitāti neiebildīs Valsts ieņēmumu dienests. Tas vien, ka pat principiālākie Latvijas aldari, kuri bija strikti paziņojuši, ka savā krogā tirgos vien tikai pašu vai vismaz Latvijā darīto alu, ir gatavi saviem viesiem piedāvā citviet pasaulē darīto, mums reālos darbos parāda – alus meistari un darītavas ir patiesi gandarītas par aizvadīto festivālu un, palīdzot mums, ir gatavas ieguldīt savu artavu, lai festivāls notiktu arī turpmāk. Esam saņēmuši labas atsauksmes vārdos un reālu atbalstu darbos. Tādēļ tagad, divas nedēļas pēc Latvijā pirmā Craft Beer Weekend festivāla, kas pasaules alus profesionāļu vidū Rīgu pieteica kā spilgtu un aizraujošu meistaralus notikuma vietu, varu paziņot – ir pieņemts lēmumus festivālu organizēt arī nākamgad,” atklāj Andrejs Šikors. Informācija par krogiem un alus vietām, kur norit Riga Craft Beer Weeken pēc-ballīte un aizvien iespējams nogaršot kādu no festivāla alus garšām, pieejama festivāla Facebook profilā.


Andrejs Šikors akcentē, ka lēmums par festivāla organizēšanu arī nākamajā gadā lielā mērā pieņemts balstoties uz atsauksmēm un, ņemot vērā aicinājumus. “Ir saņemtas neticami pozitīvas un siltas atsauksmes. Ir aizrautīgi aicinājumi gādāt par to, lai pirmajam festivālam seko arī nākamais. Ir vērtīgi ieteikumi un ir pašu atziņas par to, kas izdevās teicami, bet kas būtu pilnveidojams un uzlabojams. Tāpēc ticu, ka, liekot lietā gūtās atziņas un mācības, nākamajā gadā mēs Rīgā atkal varēsim pulcēt pasaules interesantākos un izcilākos aldarus, lai rīdziniekiem un pilsētas viesiem sniegtu iespēju degustēt neticami daudzkrāsainas, košas, un aizraujošas meistaralus garšas no visas pasaules. Turklāt, ja šogad festivālā pulcējām pussimtu augstas klases alus darītavu, tad, ņemot vērā labās atsauksmes un patīkamo pasākuma “pēcgaršu”, ticu, ka nākamajā gadā uz Rīgu vēlēsies braukt vēl vairāk darītavu,” tā festivāla organizators un biedrības “Alus brālība” vadītājs.


Visticamāk arī nākamajā gadā Riga Craft Beer Weekend ietvaros notiks kvalitatīvu grupu koncerti, kas netiešā veidā iepazīt meistaralu rosina arī tos skatītājus, kas vismaz šodien sevi par lieliem alus baudītājiem un pazinējiem nesauc. Būtiskākais esot vien nodrošināt, lai koncerts ir enerģisks un spilgts, taču vienlaikus netraucētu aldaru sarunas ar apmeklētājiem, kurus koncerts īsti neinteresē.


Domājot par nākamo gadu, organizators sola izvērtēt arī jautājumu, par iespējām festivāla laikā alu ne vien degustēt, bet arī iegādāties. “Netrūka apmeklētāju, kas, atraduši savu īsto meistaralus garšu kādā no ārvalstu darītavām, bija vīlušies uzzinot, ka viss alus ir pieejams skaitā neierobežotām degustācijām, taču nav nopērkams līdzi nešanai. Ir saprotams, ka reiz atradis sev tīkamāko alus veidu, cilvēks vēlas to iegādāties un aiznest uz mājām. Taču no juridiskā viedokļa tas nav viennozīmīgi vērtējams jautājums, tādēļ par to, vai šeit iespējamas kādas izmaiņas un varētu notikt arī tirdzniecība varēšu atbildēt vien pēc konsultācijām ar Valsts ieņēmumu dienestu un citiem ekspertiem. Toties varu solīt, ka, lai arī šogad daudzi bija pārsteigti, ka alus patiesi ir pieejams bez jebkādas papildus maksas, jo parasti Latvijas iedzīvotāji ir pieraduši pie organizatoru “viltībām”, kas maku no kabatas liek izvilkt arī vietās, kur it kā viss ir bez maksas, šo principu pilnā mērā saglabāsim,” akcentē Andrejs Šikors.


Viņam ir gandarījums, ka pēc festivāla vairums apmeklētāju atzinuši, ka lai arī sākotnēji biļetes cena šķitusi augsta, patiesībā tā ir adekvāta un pat zema. Alus baudītāji un pazinēji ir centušies izkalkulēt, cik viņiem izmaksātu iespēja atsevišķi nogaršot mājās kaut dažus desmitus no festivāla garšām un atklājies, ka izmaksas būtu krietni virs 100 eiro. Turklāt nebūt ne visas uz Rīgu atvestās garšas individuāls pircējs vispār spētu sagādāt.


Taču Andrejs Šikors uzsver, ka aizvien ir daudz darāmā, lai Latvijas iedzīvotājiem skaidrotu meistaralus darīšanas un baudīšanas tradīcijas un vēsturi, palīdzētu izprast dažādā alus nokrāsas un veidus. Tādēļ ar dažādām aktivitātēm par meistaralu tikšot atgādināts visa gada garumā. Tā, lai iedzīvotājiem vairotu izpratni par to, kas īsti ir meistaralus, ar ko tas atšķiras no ierastajiem un veikalos plaši pieejamajiem alus veidiem, paredzēts, ka īpašs meistaralus sektors būs arī populārajā alus festivālā “Latviabeerfest”, kas tradicionāli no 22. līdz 26. maijam notiks Vērmanes dārzā. Iecerēts, ka arī šeit apmeklētājiem būs iespēja tikties ar daudziem alus brūveriem, uzdot jautājumus un smelties pieredzi. Tāpat, apzinoties, ka meistaralus lielā mērā ir gurmānu cienīgs dzēriens, tiks meklēti arī citi veidi, kā ar to iepazīstināt plašāku auditoriju. Savukārt, lai garšas baudītājiem būtu plašākas iespējas meistaru darināto alu, papildināt ar piemērotām gardām maltītēm, nākamajā Riga Craft Beer Weekend plašāks būšot arī ēdināšanas sektors, kas varētu sagādāt arī interesantus pārsteigumus īsteniem gurmāniem. Taču vairāk par iecerēm tiks atklāts pēc tam, kad tām būs piekrituši arī iecerētie partneri.


Jau ziņots, ka Latvijā pirmais starptautiski zināmā pasākumu formāta Craft Beer Weekend festivāls Rīgā risinājās 4. un 5. janvārī, piedāvājot ikvienam iespēju iepazīt vairākus simtus pārsteidzošu alus veidu, ko uz Ķīpsalu bija savedušas pussimts meistaralus darītavas no visas pasaules.

Festivālam Riga Craft Beer Weekend atbalstītu šogad sniedza tūrisma ceļvedis Live Riga un drošie taksometri “Red Cab”. Savukārt oficiālais pārvadātājs bija Baltijā vadošais starptautisko autobusu pārvadājumu uzņēmums “Lux Express”, kas īpašas biļešu cenas braucieniem no Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas un Igaunijas sola nodrošināt festivāla  apmeklētājiem arī nākamgad. Informatīvi atbalstīja inbox.lv, LA.lv, ceļvedis “Riga in Your Pocket”, PBK un RitaTV24.


Par organizatoru

Festivālu Riga Craft Beer Weekend organizē alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība “Alus brālība” un tehniskā nodrošinājuma uzņēmums SIA “Showconsulting”, kas ir ilggadējs starptautiskā alus festivāla Latviabeerfest, Latvijas alus Gada balvas pasniegšanas ceremonijas un konkursa Baltic Beer Star rīkotājs. Katru gadu biedrība organizē arī Baltijas valstu alus darītāju zinātniski praktisko konferenci.

Biedrības mērķis ir apvienot nozares dalībniekus un entuziastus, sekmēt alus kultūras izaugsmi Latvijā, veicināt izpratni par alus nozari un izglītot sabiedrību par nozarei nozīmīgiem jautājumiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12218308sec.