TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rundales pilī pēc rekonstrukcijas atklās Zaļo teātri

Pašā vasaras karstumā un skaistākajā rožu ziedēšanas laikā – 2. jūlijā – Rundāles pilī notiks desmitie Dārza svētki. Katru gadu tie aktualizē kādu Rundāles pils dārzam nozīmīgu tēmu.

Pirmajos svētkos 2007. gadā godinājām talciniekus, izsakot pateicību visiem, kas palīdzējuši kopt un veidot dārzu. Turpmākie Dārza svētki bija veltīti strūklakas atklāšanai, tulpēm un citām sīpolpuķēm, rozēm, kokaugu kolekcijām, dažādiem ziediem, vēsturiskajām oranžērijām, vēsturiskajiem parteriem un rožu dārza desmitgadei. Šā gada jubilejas uzvedums “Dārza svētku desmit mirkļi” ļaus kopīgi atskatīties uz paveikto un piedzīvoto, lai labāk novērtētu šķietami nemanāmo ikdienas darbu, kas vajadzīgs dārza pastāvēšanai un attīstībai.

Šogad uzmanības centrā būs Zaļā teātra atklāšana pēc rekonstrukcijas, kuras laikā veikta amfiteātra atbalsta sienas pārbūve, atjaunota skatuves nogāze, uzcelti un nokrāsoti divi paviljoni, ieklāts paklājzāliens. Ir paveikts viss nepieciešamais, lai te atkal varētu notikt izrādes un koncerti. Jāatzīst, ka Rundāles pils Zaļais teātris ir viens no nedaudzajiem šāda veida vēsturiskajiem teātriem Eiropā, turklāt izceļas ar labu akustiku. Svinīgo atklāšanu bagātinās uzvedums “Pasaka par zilo rozi”.

Dārza svētku programma:
12:30 – bērnu programma kopā ar Čučumuižas rūķiem;

14:00 – uzvedums “Dārza svētku desmit mirkļi”;

16:00 – Zaļā teātra atklāšana;

17:30 – grupas “Autobuss debesīs” koncerts – svētku noslēgums.

Visas dienas garumā:

• iespēja iejusties rokoko laikmetā, vērojot vēsturisko rekonstrukciju “Galantas izklaides dārzā 18. gadsimta gaisotnē”;

• dārza tehnikas paraugdemonstrējumi;

• izjādes ar zirgiem un vizināšanās ponija pajūgā;

• aktivitātes kopā ar ielu vingrotāju šova komandu Street Warriors – dažādi konkursi, iespēja apgūt vienkāršus trikus un kopā nofotografēties;

• orientēšanās spēle “Iepazīsti Rundāles pils parku”, kurā veiksmi varēs izmēģināt katrs

svētku apmeklētājs;

• radošās darbnīcas un tirdziņš.

Ieejas maksa: pieaugušajiem, studentiem, pensionāriem 4.00 eiro, skolēniem 2.00 eiro.

UZZIŅAI

Par svētkiem

Kopš 2007. gada Rundāles pils muzejā tiek organizēti Dārza svētki. Tā ir iespēja satikties dažādiem profesionāļiem dārzu kopšanas jautājumos, dārzu mīļotājiem, ģimenēm ar bērniem, ārvalstu tūristiem, talciniekiem, kas palīdzējuši dārza kopšanas darbos, muzeja atbalstītājiem un regulārajiem apmeklētājiem, kā arī citiem interesentiem. Svētku koncepcija paredz apmeklētājus izglītot, piedāvājot seminārus, lekcijas un izstādes, un izklaidēt ar priekšnesumiem uz skatuves.

Par Zaļo teātri

Rundāles pils baroka dārza plānā 1735. gadā slavenais itāļu arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli iekļāvis Zaļo teātri amfiteātra formā ar dzīvžogu kulisēm. Atjaunošanas projektu 1977. gadā izstrādāja institūta “Giproteatr” arhitekti. Tas pilnībā atbilst arhitekta Rastrelli iecerei – puslokā veidota amfiteātra daļa un perspektīvā uz skatuves dziļumu pakāpeniski sašaurinātas kulises. Amfiteātra aizmuguri norobežo skābaržu dzīvžogi, skatuves slīpumā akustikas nodrošināšanai iestādītas skābaržu kulises. 1993. gadā kulisēs iestādītas egles, bet 2003. gadā izgatavoti amfiteātra pakāpieni un soli. Zaļais teātris tika atklāts 2004. gadā ar Georga Frīdriha Hendeļa operas “Rinaldo” izrādi, kuru finansēja Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība. Izrādi noskatījās vairāk nekā 700 skatītāju. Turpinot Zaļā teātra izveidi, pēc Pēterhofas dārza paviljonu parauga izbūvēti īpaši paviljoni izrāžu gaismas iekārtām. No jauna izveidotas amfiteātra atbalsta sienas un skatuves priekšējā nogāze liektā formā.

Rundāles pils muzejs izsaka pateicību par atbalstu nodibinājumam “Rundāles pils atbalsta fonds”, SIA Skonto Būve, AS RERE Grupa un atpūtas kompleksam “Rožmalas”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72895813sec.