TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Eksperti: Izcilu restorānu viesmīļiem ar valodu prasmēm vien nepietiek

Četru gadu laikā, kamēr norisinās “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana, Latvijā viesojušies vairāk kā četrdesmit ārvalstu šefpavāri un teju 500 reižu apmeklējuši un cītīgi vērtējuši visdažādāko Latvijas restorānu piedāvājumu. Viņu pieredze bijusi dažāda, taču uzslavas visbiežāk tikušas veltītas tieši servisa kvalitātei, it īpaši mūsu vadošajos restorānos. Plašāk ar saviem novērojumiem par Latvijas restorānu servisu dalās Sonja Frūzammera – pirmā Michelin šefpavāra zvaigzni ieguvusī sieviete Berlīnē, Zviedrijas restorāna “Gastrologik” šefpavārs Antons Bjūrs, kā arī Latvijas viesmīlības eksperte Inese Vīcupa.
“Biju pārsteigta – mani restorānā piedāvāja apkalpot deviņās valodās,” tā, komentējot apkalpošanu Latvijas restorānos, pērn atzina Michelin šefpavāre Sonja Frūzammera, kura Latvijā ieradās, lai vērtētu 30 labākos restorānus.
Lai par augsta līmeņa apkalpošanu varētu runāt ne vien labākajos restorānos, bet arī restorānos kopumā, ir mērķtiecīgi jāceļ viesmīlības profesiju prestižs un jāveicina konkurence. Tam piekrīt arī viesmīlības eksperte, kafejnīcu tīkla “Cup&Cino” vadītāja Inese Vīcupa: “Prieks, ka pamazām, bet mērķtiecīgi viesmīļa profesija iziet no pagaidu darba kategorijas un, pateicoties dažādiem konkursiem, viesmīlības amatu prestižs Latvijā pieaug. Ja runājam par servisa līmeni restorānos kopumā, tad vispārējā tendence norāda uz uzlabojumiem - restorānu īpašnieki biežāk sāk apzināties, ka restorānu neveido tikai šefpavārs, bet svarīga loma ir arī vīnzinim, viesmīlim, bārmenim. Un tikai visu restorāna darbinieku kopdarbība un profesionāls komandas darbs veicina servisa celšanos”.
“Ar ko augsta līmeņa restorāns atšķiras no parasta restorāna? Ar sīkumiem un detaļām, ko daudzi no malas nemaz neredz,” tā uzskata ar Michelin zvaigzni godalgots Zviedrijas šefpavārs Antons Bjūrs. Viņš atzinis, ka viesmīlības kvalitātei Latvijas restorānos ir liels potenciāls, tajā pat laikā piebilst: “pat, ja zālē atrodas viens viesis, tobrīd viņš ir svarīgāks par netīru galdu vai izdegušu spuldzi”.
Lai gan ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši mūsu viesmīļu valodu prasmes, ar to vien nepietiek. Viesmīļiem jāpārvalda manieres, runas prasmes un apkalpošanas standarti, perfekti jāpārzina ēdieni, dzērieni un jāspēj reaģēt dažādās situācijās. Viesmīļa darbs neaprobežojas ar galdu novākšanu, jo tā ir smalkjūtīga un niansēm piesātināta profesija.
“Kamēr restorānos varēsim sastapties ar vienaldzīgām viesmīļu sejām vai pārmetumu pilniem skatieniem, par servisa uzlabošanos runāt nevarēsim. Un, lai kā negribētos būt skeptiskai, jāatzīst, ka vidējais apkalpošanas līmenis restorānos ir tieši ar šādu raksturojumu”, atzīst Inese Vīcupa. Vienlaicīgi viņa pauž gandarījumu par to, ka restorānus atver zinoši, profesionāli cilvēki, kuri veicina veselīgu konkurenci un liek sasparoties arī citiem.
Par “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016”
“Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016” saraksts jau ceturto gadu pēc kārtas tiek veidots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas restorānu kultūrai, izceltu restorānu kvalitāti un veicinātu to apmeklēšanu. Labāko Latvijas restorānu noskaidrošana aizrit divās kārtās. Vispirms norisinās HoReCa balsojums, kurā restorānu pārstāvji izsaka savu viedokli par kolēģiem. Otrajā kārtā restorānus vērtē atzīti ārvalstu eksperti – Michelin līmeņa šefpavāri no dažādām Eiropas valstīm, kuri restorānus apmeklē individuāli. Žūrijas sastāvs tiek turēts noslēpumā līdz svinīgajam apbalvošanas pasākumam, kas Rīgā norisināsies šī gada februārī. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar “Ekselence”, “Lielvārdes alus”, “Gemoss”, “airBaltic” un “Pastaiga”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59881091sec.