TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Vairākums Latvijas darbinieku ir apmierināti ar darba un personīgās dzīves līdzsvaru

Vairākums jeb 69% Latvijas darba ņēmēju ir apmierināti ar savu darba un personīgās dzīves līdzsvaru viņu pašreizējā darba vietā, atklāj pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar TNS veiktā aptauja. Salīdzinoši biežāk apmierināti ar savu darba un personīgās dzīves līdzsvaru ir tie strādājošie, kuri savu darba slodzi vērtē kā atbilstošu.

Kopumā 66% Latvijas darba ņēmēju norāda, ka viņiem tiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas (piemēram, elastīgs darba laiks, attālināta darba iespējas u.c.). 

Saskaņā ar darba ņēmēju aptaujā pausto, salīdzinoši visbiežāk darbiniekiem tiek nodrošināts elastīgs darba laiks (44%). Tāpat strādājošie bieži norādījuši, ka viņiem tiek nodrošinātas papildu brīvas svētku dienas bez jau oficiāli kalendārā noteiktajām (33%), kā arī ir attālināta darba iespējas (19%). Savukārt salīdzinoši retāk darba ņēmēji ir atzīmējuši, ka viņiem ir bērnu pieskatīšanas iespējas darba vietā (3%) vai kādas citas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas (1%).

Interesanti, ka biežāk starp tiem, kuriem tiek nodrošinātas attālināta darba iespējas, ir Rīgas iedzīvotāji, savukārt elastīgs darba laiks biežāk tiek nodrošināts Pierīgas iedzīvotājiem. Iespējams, tas ir saistīts ar t.s. balto apkaklīšu (biroju darbinieku), kuri var veikt darbu attālināti, nedaudz augstāku koncentrāciju Rīgas un Pierīgas reģionā.

Padziļināti pētot darba un personīgās dzīves līdzsvaru, pētījuma rezultāti parāda, ka absolūtais vairākums (84%) Latvijas darba ņēmēju vismaz vairākas reizes pēdējā gada laikā ir pārnākuši mājās no darba pārāk noguruši, lai veiktu nepieciešamos mājas darbus. Vēl vairākumam darbinieku (70%) vismaz vairākas reizes gadā ir bijis grūti pildīt pienākumus ģimenē darbā pavadītā laika dēļ. Pusei darbinieku (50%) vairākkārtīgi pēdējā gada laikā ir bijis grūti koncentrēties darbam mājās veicamo pienākumu dēļ.

Jāatzīmē, ka tieši 25 – 34 gadus veci Latvijas nodarbinātie salīdzinoši biežāk ir norādījuši, ka viņiem ir bijis grūti koncentrēties darbam mājās veicamo pienākumu dēļ. Šo parādību var skaidrot ar to, ka šis ir vecums, kad ģimenēs biežāk dzimst bērni, un tas darbiniekiem var radīt papildu emocionālo slodzi.


Par aptauju

Pētījumu ar mērķi noskaidrot darba ņēmēju viedokli par aktuāliem ar darbu un darba tirgu saistītiem jautājumiem vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar TNS veica 2017. gada aprīlī, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 913 darba ņēmējus. Pētījuma izlase ir reprezentatīva Latvijas darba ņēmēju ģenerālajam kopumam.

Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, un tās organizēšanā Kantar TNS strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas interneta aptauju izlašu veidošanā un veikšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34879589sec.