TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Uzsākts pētījums par sarežģīto vēsturisko mantojumu Latvijā un drūmo tūrismu

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā ir uzsākts starpdisciplinārs pētījums "Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu" (saīsinājums – "MemoTours").

Lai arī pasaulē pētnieki jau divdesmit gadus pēta tumšo jeb drūmo tūrismu (dark tourism), pētnieki Latvijā tikai nedaudz ir pievērsušies šīs jomas pētījumiem. Tāpēc projekts ir pirmais lielais pētījums šajā jomā, kas ļauj vietējiem pētniekiem iesaistīties starptautiskā zinātniskā diskusijā par tēmu, kas ir nozīmīga arī vietējai sabiedrībai.

"Ņemot vērā sarežģītos 20. gadsimta vēsturiskos notikumus Latvijā, vēl joprojām sabiedrībā holokausta tēma ir traģisks, jūtīgs un sāpīgs jautājums. Pieaugot starptautiskām tūristu plūsmām, ir novērojama tendence, ka holokausta vietas vēlas apmeklēt arvien vairāk tūristu. Vietējo iedzīvotāju zināšanu trūkums un/ vai nevēlēšanās runāt par šo tēmu, iztrūkstošā komunikācija no valsts un pašvaldību iestādēm, holokausta vietu neiekļaušana informācijas avotos un tūrisma piedāvājumā var radīt iespaidu, ka vietējiem šīs vietas nav nozīmīgas," norāda projekta vadītāja Aija van der Steina.

Pētījuma mērķis ir atklāt mijiedarbību starp atmiņu politiku, holokausta vietām, kolektīvo piemiņas kultūru, tūrisma pieprasījumu un tūrisma produktu piedāvājuma sociālajiem, ētiskajiem un ilgtspējas aspektiem.

Pētījums tiks īstenots dažādās Latvijas vietās, kas saistītas ar tādiem tumšiem pagātnes notikumiem kā holokausts. Tiks pētīts, kā šajās vietās tiek veidota pieminēšanas kultūra, kāds ir šo vietu vēstījums un to simboliskā valoda, kā šīs vietas ir integrētas tūrisma piedāvājumā, kāda ir vietējo un ārvalstu tūristu interese, attieksme un uzvedība šajās vietās, kādas ir vietējo iedzīvotāju atmiņas par šīm vietām un attieksme pret šo vietu izmantošanu tūrismā. Pētījumā uzmanība tiks pievērsta ētikas jautājumiem gan komunicējot par šīm vietām un traģiskajiem notikumiem, gan par šo vietu līdzsvarotu attīstību.

Projekta vadītāja Aija van der Steina atzīmē: "Lai arī gan vietējo, gan ārvalstu tūristu plūsmas patlaban ir apstājušās un varētu šķist, ka mūsu projekta īstenošana patlaban ir apdraudēta, tā nebūt nav. Projekta īstenošanu uzsākām tikai šī gada janvārī un patlaban esam padziļinātās literatūras studiju fāzē un pētījumu metodoloģijas izstrādē. Pētnieku grupu pārstāv pētnieki no dažādām zinātņu nozarēm un apakšnozarēm – vēsture, filozofija, ģeogrāfija, ekonomika, komunikācija, muzeja studijas, sociālantropoloģija, kas nodrošina šāda pētījumā īstenošanā tik ļoti nepieciešamo starpdisciplināro pieeju. Patlaban mācāmies viens no otra, jo vienu un to pašu objektu dažādas zinātņu nozares var pētīt izmantojot atšķirīgas pieejas un metodes".

Pētījums tiks īstenots sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu, muzeju "Ebreji Latvijā", Rīgas geto un Latvijas Holokausta muzeju, Bauskas, Daugavpils, Liepājas un citām Latvijas pašvaldībām, kā arī citām ieinteresētajām pusēm.

Projekta aktivitātēm, atklājumiem, pētnieku pārdomām un izaicinājumiem iespējams sekot projekta Facebook lapā MemoTours: www.facebook.com/MemoToursResearch/.

Šo projektu finansē Latvijas Zinātnes padome. "MemoTours" projekta nr. lzp-2019/1- 0241.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.369874sec.