TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Publicēts pētījums par nemateriālā kultūras mantojuma tiesībām 26 valstīs

2020. gada izskaņā klajā nākusi grāmata, kurā salīdzinoši analizēta 26 valstu pieredze nemateriālā kultūras mantojuma tiesību jomā, aptverot dažādus pasaules reģionus un atšķirīgas tiesību tradīcijas. Pētījums īstenots Latvijas-Francijas zinātniskās sadarbības programmas “Osmoze” ietvaros, Latvijas Kultūras akadēmijai sadarbojoties ar Politikas sociālo zinātņu institūtu (Institut des Sciences sociales du Politique, ISP-CNRS) Parīzē, Francijā.


Kolektīvā monogrāfija „Nemateriālais kultūras mantojums nacionālajās un starptautiskajās tiesībās: pārsniedzot 2003. gada konvenciju” (Intangible Cultural Heritage Under National and International Law: Going Beyond the 2003 UNESCO Convention) izdota Marijas Kornī (Marie Cornu), Anitas Vaivades, Lilī Martinē (Lily Martinet) un Kleā Anses (Clea Hance) zinātniskajā redakcijā, Apvienotajā Karalistē bāzētā tiesību zinātņu akadēmiskajā izdevniecībā „Edward Elgar Publishing”. Piecus gadus ilgušā pētījuma izstrādē bija iesaistīti tiesību zinātnieki, antropologi, etnologi, folkloristi, kā arī politikas veidotāji un īstenotāji visās aplūkotajās valstīs.


Kā monogrāfijas anotācijā norāda prof. Kristofs Antons (Christoph Antons, Ņūkāstlas Universitāte, Austrālija): “Tiesību režīmi, kas ir saistīti ar nemateriālo kultūras mantojumu, ir īpaši sarežģīti. Šajā grāmatā ir izdevies to parādīt un sniegt aptverošu kopainu par regulējošām pieejām starptautiskā, nacionālā un lokālā līmenī, UNESCO Konvenciju un nemateriālā kultūras mantojuma saikni ar dažādām tiesību jomām. Šī grāmata rosina daudzus jautājumus tālākiem pētījumiem, un tā ir īpaši ieteicama lasāmviela ikvienam, kas vēlas gūt niansētu izpratni par šo jauno multidisciplināras pētniecības un prakses lauku”.


Pētījuma īstenošanu Latvijā vadīja Latvijas Kultūras akadēmijas docente, mākslas zinātņu doktore un tiesību zinātņu maģistre Anita Vaivade,un pētījuma tapšanā no Latvijas puses sadarbojās Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, filozofijas doktore Daina Teters, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore, filoloģijas doktore Dace Bula, Latvijas Kultūras akadēmijas doktorante, tiesību zinātņu maģistre Līga Ābele un mākslas zinātņu maģistre Sanita Pretkalniņa.


Pētījums noritēja pateicoties Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijai, Valsts Izglītības un attīstības aģentūrai, Francijas Republikas Eiropas un ārlietu ministrijai, Francijas Republikas Kultūras ministrijai, Francijas Institūtam Rīgā, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtam, Latvijas Nacionālajam kultūras centram, UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai, Latvijas pastāvīgajai pārstāvniecībai pie UNESCO, Francijas pastāvīgajai pārstāvniecībai pie UNESCO un UNESCO Sekretariātam Parīzē, Francijā, kā arī citiem sadarbības partneriem.


Grāmata ir sasniegusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumu.


Pētnieku grupas sadarbība turpinās, un arLatvijas-Francijas zinātniskāssadarbības programmas “Osmoze” atbalstuParīzē, Francijā, š.g.novembrī gaidāma starptautiska zinātniskā konference par pētnieku lomu lēmumu pieņemšanā par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.388973sec.