Uz Latvijas ceļiem atsākusies motosezona

Pavasarīgi laikapstākļi un īsā ziema bez sniega daudzus jau mudinājusi atsākt motosezonu. To apliecina gan ERGO dati par motocikliem iegādātajām OCTA polisēm, gan Valsts policijas informācija.

Kā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati, 2016. gadā vidēji tika apdrošināts tikai katras otrais, bet no maija līdz oktobrim jau gandrīz 100% no tehniskā kārtībā esošajiem motocikliem un tricikliem. ERGO prakse liecina, ka, lai gan mototransporta sezona tradicionāli tiek atklāta aprīļa beigās, kad motociklu OCTA polises tiek pirktas visaktīvāk, šogad pirmo OCTA polisi motociklam ERGO izsniedza jau janvārī. Savukārt 2016. gadā tieši aprīlī piedzīvots rekordaugsts motociklu OCTA polišu pārdošanas apjoms, kad kopumā tika pārdotas 7625 polises. Līdzīga tendence prognozējama arī šogad. Apdrošinātājs prognozē, ka līdz ar martu un aprīli mototransportam iegādāto OCTA skaits pieaugs pat piecas reizes.

"Ņemot vērā, ka aktīvā motosezona parasti ilgst apmēram pusgadu, vidēji arī 50% braucēju OCTA polises mēdz iegādāties uz sešiem mēnešiem. Taču pēdējos gados vērojama motociklu īpašnieku arvien augstāka aktivitāte, un prakse rāda, ka aizvien biežāk motobraucēji izlemj iegādāties OCTA polisi visam gadam. Tas, protams, ir saistīts ar siltajiem ziemas periodiem un ātro pavasara iestāšanos, kā dēļ kaislīgākie motofani faktisko sezonu steidz pagarināt, vai atsākt daudz agrāk. Tāpat arī to, ka OCTA polises cena uz gadu ir izdevīgāka, nekā uz trīs mēnešiem vai pusgadu, kad vidēji viena apdrošināšanas diena izmaksā dārgāk," norāda Ritvars Heniņš, ERGO Riska parakstīšanas departamenta vadītājs.

Saskaņā ar CSDD datiem Latvijā līdz 2017. gada janvārim reģistrēti 20 329 motocikli un tricikli. "Lielākā daļa moto entuziastu rudenī motociklu noliek "atpūsties". Pavasarī tam pēc ilgstošas dīkstāves nepieciešamas attiecīgas pārbaudes, vispārējā tehniskā stāvokļa novērtējums un sagatavošana, lai sezonas pirmie braucieni būtu droši un bez lieka riska," atgādina Ritvars Heniņš. Kā norāda apdrošinātājs, visvairāk motocikli tiek apdrošināti pavasarī, kad kopumā tiek iegādāti aptuveni 50% no visām gada laikā izsniegtajām polisēm.

Apdrošināšanas sabiedrība ERGO iesaka:

  • Ceļu segums pēc ziemas daudzviet vēl nav pilnībā sakopts – uz tā var būt sakrājušies putekļi un izveidojušās bīstamas bedres, kas var kļūt par cēloni negadījumam ar motociklu.

  • Dodoties ceļā, jāpievērš uzmanība gaisa temperatūrai, jo motocikla riepa nodrošina pienācīgu saķeri tad, ja asfalta temperatūra ir vismaz +8 grādi. Tikai šādā intervālā riepas nodrošina optimālo saķeri. Ja temperatūra ir zemāka, saķere pasliktinās, īpaši – ja asfalts ir mitrs.

  • Ieteicams pārbaudīt sava motocikla riepu stāvokli – ja tām pa ziemu nav nācies piedzīvot krasas temperatūras maiņas, riepas kalpos līdz pat piecām sezonām. Gadījumā, ja jūsu transporta līdzeklim riepas ir vecākas, tās noteikti jānomaina.

  • Svarīgi izvēlēties drošu apģērbu un aizsargekipējumu – apavus ar cietu zoli, bikses no bieza auduma vai ādas kombinezonu. Tāpat svarīgi iegādāties arī ērtu un visiem drošības apsvērumiem atbilstošu ķiveri.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46231198sec.