«Rally Liepāja» triumfē Nikolajs Grjazins

Dinsdurbē, Paplakā, Vecpilī un Podniekos 14.10.2018. noslēdzās FIA Eiropas rallija čempionāta 2018. gada sezona, kas vienlaikus bija arī pēdējais šī gada Latvijas rallija čempionāta posms. Pirmajā sacensību dienā iekrāto pārsvaru nosargāja Nikolajs Grjazins, Sports Racing Technologies, nodrošinot titulu Junioru U28 ieskaitē, kā arī kļūstot par Eiropas vicečempioniem absolūtajā ieskaitē. Latvijas rallija čempionāta augstāko apbalvojumu izcīnīja Valērijs Gorbans, Eurolamp World Rally Team.

Pirmajā dienā ar Latvijas automobiļu federācijas izsniegto licenci startējošais Nikolajs Grjazins bija iekrājis 19 sekunžu pārsvaru. Uzvaras trijos no notikušajiem sešiem ātrumposmiem ļāva šo pārsvaru palielināt vēl vairāk. Rally Liepāja izskaņā Grjazins tuvāko sekotāju Krisu Ingramu, TOKSPORT WRT, apsteidza par 43,3 sekundēm. Savukārt īpaši cieša cīņa norisinājās starp Fredriku Olinu un Fabianu Kreimu, Skoda Auto Deutschland, risinājās par trešo vietu. Dienas sākumā priekšā bija Kreims, bet pēc diviem ātrumposmiem pārāks jau bija zviedrs Olins. Tad dueļa vadībā atkal izvirzījās Kreims, bet ne uz ilgu laiku. Rallija pēdējā ātrumposmā SS12 LIEPĀJA Kreims vienā no līkumiem izbrauca pārāk plaši un izslīdēja no ceļa. Neticamā kārtā, vācu sportistam izdevās izvairīties no avārijas, taču Olina lieliskais ātrums ļāva zviedru sportistam uzrādīt labāko laiku ātrumposmā un izcīnīt trešo vietu absolūtajā ieskaitē.

Nikolajs Grjazins: "Esmu ļoti apmierināts ar sezonas noslēgumu. To izdevās kārtīgi izbaudīt. Vēlos pateikties savai komandai, organizatoriem, stūrmanim un visiem, kas palīdzēja. Šis bija neticams ceļojums. Liels paldies jāsaka arī konkurentiem, kuri bija ļoti ātri un turpināja progresēt sacensību laikā. Varēju braukt ātri, jo šāda tipa grants segums man ir labi zināms. Vidējais ātrums šeit bija ļoti augsts, tādēļ tehnikai ne vienmēr bija tik liela nozīme, kā spējām būt drosmīgam."

Labākais rezultāts abās sacensību dienās ļāva Nikolajam Grjazinam izcīnīt maksimāli pieejamos 39 punktus. Tas nozīmē, ka sezonas kopvērtējumā par Eiropas čempionu kļuvis Aleksejs Lukjaņuks (150 punkti), Nikolajs Grjazins pēc pēdējā posma pakāpies uz otro vietu (129 punkti), bet Bruno Magalešs noslēdz vadošo trijnieku (115 punkti).

Grjazins kronēts arī par ERC Junior U28 ieskaites čempionu. Tā ieskaitē tiek ņemti četri no sešiem labākajiem šīs sezonas rezultātiem. Grjazins uz Liepāju jau ieradās ar trim panākumiem Kanāriju salās, Čehijā un Polijā, bet šajā nedēļas nogalē pārspēja savus tiešos konkurentus Krisu Ingramu un Fabianu Kreimu arī uz Kurzemes ceļiem – noslēdzot teju perfektu sezonu.

Kriss Ingrams: "Esam apmierināti ar pašu paveikto šosezon. Grjazina ekipāža uzstādīja ļoti augstu latiņu katrā rallijā, tādēļ vēlos viņiem pateikties par lielisko konkurenci un apsveikt ar uzvaru čempionāta junioru ieskaitē. Esam apguvuši daudz jauna. Ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi. Ross (stūrmanis Ross Vitoks) un visa komanda paveica lielisku darbu. Ceru, ka spēsim turpināt savu attīstību, jo šobrīd mums ir problēmas ar nākotnes budžeta nodrošināšanu. Strādājām ļoti cītīgi un iztērējām ļoti daudz spēku un enerģijas, tamdēļ šobrīd ir vilšanās, jo beigās palikām ar tukšām rokām. Par nākamo sezonu vēl nezinu, ko darīsim. Bet neskatoties ne uz ko – šis bija ļoti perfekti sarīkot rallijs, un ļoti ceru atgriezties šeit arī pēc gada."

Fredriks Olins: "Cīņa bija neticami cieša. Dodoties uz pēdējiem ātrumposmiem, atstatumi bija ļoti mazi. Vakar nespējām nodemonstrēt cerēto sniegumu pēcpusdienā, tādēļ biju satraucies par to, ko gaidīt no šīs dienas. Ar savu stūrmani sastrādājos ļoti labi. Lai gan priekšpēdējā ātrumposmā vienā no līkumiem izbraucām pa platu, tieši pēdējos trīs ātrumposmos atradām nepieciešamo ātrumu un atguvām nepieciešamo laiku. Zināju, ka pēdējā ātrumposmā mums der tikai un vienīgi uzvara. Viss padevās lieliski. Bija jābrauc uz riska robežas, taču tas attaisnojās. Esam apmierināti ar trešo vietu."

ERC2 ieskaitē par Rally Liepāja uzvarētāju kļuva Russian Performance Motorsport braucējs Sergejs Remeņņiks. Viņam priekšpusdienā nācās saskarties ar stūres pastiprinātāja problēmām, tomēr tas neliedza krievu ekipāžai sasniegt finišu.

Lielisku dāvanu savam stūrmanim Henrikam Apelskogam dzimšanas dienā nodrošināja ADAC Opel Rallye Junior Team braucējs Toms Kristensons, izcīnot uzvaru ERC3 ieskaitē. Zviedru sportists visas dienas garumā bija tikai nepilnas divas sekundes ātrāks pār savu komandas biedru Mārtiņu Sesku, taču iekrātais pārsvars pēc pirmajiem sešiem ātrumposmiem ļāva Kristensonam gūt otro panākumu šosezon. Neskatoties uz to, sezonas kopvērtējumā ERC3 titulu savā dzimtenē nodrošināja šī posma otrās vietas ieguvējs Mārtiņš Sesks, bet Mīka Hokanens noslēdza vadošo trijnieku. Ar identisku goda pjedestāla sastāvu noslēdzās cīņas ERC Junior U27 ieskaitē, kur Sesks titulu nodrošināja jau priekšpēdējā sezonas posmā Polijā.

Mārtiņš Sesks: "Nespējām demonstrēt cerēto ātrumu, tomēr ir izcīnīts ERC3 tituls, pirms tam nodrošināta uzvara junioru ieskaites kopvērtējumā, kā arī trešo gadu triumfēts Latvijas čempionātā. Sezonas mērķi ir izpildīti. Viss ieguldītais darbs ir atmaksājies. Vēlos pateikties ģimenei un visiem atbalstītājiem, protams, arī komandai un stūrmanim, kurš mani aizveda līdz šiem tituliem. Sajūtas šobrīd ir ļoti patīkamas. Dažādi apstākļi pirmajos ātrumposmos liedza sasniegt cerēto, tomēr turpinājumā ar katru ātrumposmu kāpinājām tempu. Beigās parādījām, ka spējam cīnīties arī par uzvarām. No nākamās nedēļas sāksim strādāt pie jaunās sezonas plāniem. "

Rally Liepāja uzvarētājs Nikolajs Grjazins saņēma Liepājas Speciālās Ekonomiskās Zonas specbalvu, kas pienācās ekipāžai, kas SS10 Port of Liepaja skatpunkta Nr.1 Stroķacs tramplīnā veikusi vistālāko lēcienu. Sports Racing Technologies komandas mašīnas lidojums bija 35 metrus tāls. Grjazins savā īpašumā nodrošināja arī Sixt specbalvu par labāko rezultātu SS8/9 Sixt rent a car ātrumposmu kopsummā. Tikmēr Liepājas pilsētas specbalva Rally Liepāja ātrumposmā SS12 Liepāja ātrākajai ekipāžai nonāca zviedru sportista Fredrika Olina rokās.

Nikolaja Grjazina un Jaroslava Fjodorova ekipāža izcīnīja pārliecinošu uzvaru arī Latvijas rallija čempionāta sezonas noslēdzošajā posmā. 1 minūti un 8,9 sekundes no uzvarētājiem atpalika Valērijs Gorbans ar BMW-Mini John Cooper Works WRC mašīnu. Gorbanam sezonas kopvērtējumā absolūtajā ieskaitē pēdējā posmā izdevās atspēlēt 12 punktu deficītu un izcīnīt uzvaru, jo līdzšinējais kopvērtējuma līderis Ranno Bundsens izstājās pēc pēdējā ātrumposmā piedzīvotās avārijas.

Bundsena izstāšanās sezonas pēdējā posmā LRČ1 klasē pavēra izdevību uzvaru izcīnīt sezonas vicelīderim Edijam Bergmanim. Tikmēr LRČ2 ieskaitē ar uzvaru sezonu noslēdza Emīls Blūms, par 41,6 sekundēm pārspējot Reini Nitišu.

Liepājnieks Mārtiņš Sesks ar uzvaru nodrošināja titula izcīnīšanu arī LRČ3 ieskaitē. Pēc spraigās cīņas ar Oliveru Solbergu Latvijas rallija čempionāta 6. posmā abi jaunekļi turpināja demonstrēt lielisku ātrumu arī šodien. Pēc trim ātrumposmiem Solbergu no Seska šķīra nieka 0,2 sekundes, taču priekšpēdējā ātrumposmā dzinēja defekts lika izstāties leģendārā rallija un rallijkrosa braucēja Petera Solberga dēlam Oliveram.

LRČ4 klasē uzvaru ar Subaru Impreza izcīnīja Ingus Pantelis, nodrošinot otro uzvaru šosezon pēc triumfa maijā notikušajā Rally Talsi. Ļoti prasīgs pret mašīnām un braucēju spējām šis rallijs izrādījās LRČ6 klasē, kur finišu sasniedza tikai divas no piecām ekipāžām. Uldis Lepiksons ar Ford Puma par 1 minūti un 23,7 sekundēm pārspēja Riko Rodi no Igaunijas.

Tikmēr Aleksandra Karamiševa vārdā nosauktā ceļojošā balva, kuru pasniedz Latvijas rallija čempionāta sezonas pēdējā grants ātrumposma labākā rezultāta īpašniekam, jau otro gadu pēc kārtas tika pasniegta Nikolaja Grjazina ekipāžai.

Vēsturisko sporta ekipāžu ieskaitē jau pirmajā ātrumposmā ar Audi 80 Quattro tehniskām problēmām saskārās vieni no galvenajiem favorītiem Māris Egle un Aldis Egle. Uzrādot ātrāko laiku trijos no četriem ātrumposmiem, par sacensību uzvarētājiem ar Toyota Corolla kļuva Gintars Ozoliņš un Kārlis Roziņš. Otrās vietas ieguvēji Normunds Otomers un Dāvis Arājs ar Opel Ascona no uzvarētājiem atpalika 1 minūti un 3,1 sekundi.

Vēsturisko ekipāžu regularitātes rallijā ļoti spraigā duelī uzvaru izcīnīja Normunds Kalvāns / Ingus Mikuda, sacensībās piedaloties ar Saab 96, otrajā vietā atstājot Opel Ascona ekipāžu Elmāru Tikumu / Arni Mori. Trešo vietu izcīnīja Krišjānis Oskerko / Maksis Gauja ar GAZ 21.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.18724394sec.